Ухвала
від 08.11.2021 по справі 300/6367/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження

"08" листопада 2021 р. справа № 300/6367/21

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Тимощук О.Л., розглянувши заяву про усунення недоліків позовної заяви Заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації, адреса: вул. Грюнвальдська, буд. 11, м. Івано-Франківськ, 76018,

до Більшівцівської селищної ради, адреса: Майдан Вічевий, 1, смт Більшівці, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, 77146

про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії щодо направлення на погодження проекту реконструкції парку-пам`ятки садово-паркового мистецтва Парк пам`яті борцям за Незалежність України , розташованого на території смт. Більшівці Івано-Франківського району Івано-Франківської області

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації (надалі також прокурор, позивач), 22.10.2021 звернувся в суд з позовною заявою до Більшівцівської селищної ради (надалі також відповідач) у якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність Більшівцівської селищної ради з приводу невжиття заходів щодо направлення для погодження в Івано-Франківську ОДА проекту реконструкції парку-пам`ятки садово-паркового мистецтва Парк пам`яті борцям за Незалежність України , розташованого на території смт. Більшівці Івано-Франківського району Івано-Франківської області, виконання якої є предметом договору про закупівлю №143 від 12.07.2021 на суму 1 909 467,60 грн;

- зобов`язати Більшівцівську селищну раду вчинити дії щодо направлення для погодження в Івано-Франківську ОДА проекту реконструкції парку-пам`ятки садово-паркового мистецтва Парк пам`яті борцям за Незалежність України , розташованого на території смт. Більшівці Івано-Франківського району Івано-Франківської області, виконання якої є предметом договору про закупівлю №143 від 12.07.2021 на суму 1 909 467,60 грн.

Підставою звернення до суду, на переконання прокурора, стала протиправна бездіяльність Більшівцівської селищної ради з приводу невжиття заходів щодо направлення для погодження в Івано-Франківську ОДА проекту реконструкції парку-пам`ятки садово-паркового мистецтва Парк пам`яті борцям за Незалежність України .

Ухвалою суду від 27.10.2021 позовну заяву залишено без руху, надано позивачу десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви.

На виконання вимог ухвали суду від 27.10.2021 позивачем у встановлений судом строк усунуто недоліки позовної заяви.

В обгрунтування наявності підстав для здійснення прокурором захисту в інтересах держави, зазначив наступне. Так, відповідно до частини 4 статті 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурором вказано, що Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації забезпечує здійснення повноважень Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Діяльність вказаного управління здійснюється на підставі Положенням про управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації (нова редакція), затвердженого розпорядженням від 27.08.2020 №440, пунктом 5.13.6 якого передбачені повноваження Управління в частині погодження, в тому числі, проектів утримання та реконструкції парків-пам`яток садово-паркового мистецтва місцевого значення. Таким чином, належним органом, уповноваженим здійснювати відповідні функції щодо погодження проектів є Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Обласною прокуратурою скеровано лист №15-1168вих-21 від 27.07.2021 начальнику Управління екології природних ресурсів Івано-Франківської ОДА про те, що серед документів щодо укладення Більшівцівською селищною радою договору про закупівлю №143 від 12.07.2021 відсутня інформація, щодо погодження Івано-Франківською ОДА проекту реконструкції парку-пам`ятки садово-паркового мистецтва Парк пам`яті борцям за Незалежність України , розташованого на території смт Більшівці Івано-Франківського району Івано-Франківської області. У відповідь листом №05-15/5286 від 17.08.2021 Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА повідомило, що такий проект на розгляд не надходив. Тим самим прокурор підтвердив факт порушення інтересів держави щодо запобігання нецільового та неефективного використання бюджетних коштів у вигляді зайво понесених витрат з державного бюджету, що обумовлюється специфікою робіт реконструйованого об`єкту. Відсутність такого погодження проєкту, на переконання прокурора, спричинить неефективність та неякість проведення робіт, що призведе до необхідності повторного проведення всього комплексу робіт, які знову ж таки здійснюватимуться за кошти державного бюджету. Отже, з метою попередження шкідливого впливу на об`єкт природно-заповідного фонду шляхом здійснення державного контролю за розробками та погодженням таких проєктів для їх подальшої ефективної реалізації, на переконання прокурора, є достатньою підставою для здійснення представництва Івано-Франківською обласною прокуратурою інтересів держави в особі Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Згідно з частинами 4 та 5 стаття 53 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі також КАС України), прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, визначених статтею 169 цього Кодексу.

У разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

За наведених підстав та вказаних процесуальних норм, у спірних правовідносинах прокурор звернувся до суду в інтересах держави в особі позивача - Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 КАС України.

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, подано з дотриманням правил підсудності та у строк, встановлений законом.

Інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України немає.

Справа підсудна Івано-Франківському окружному адміністративному суду та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, відповідно до вимог, встановлених статтею 262 КАС України.

Враховуючи наведене, керуючись статями 171, 243, 248, 256, 257, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

1. Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою Першого заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації до Більшівцівської селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання до вчинення дій.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 262 КАС України.

3. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам статті 162 КАС України, і подання всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

3.1 Зобов`язати відповідача надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

4. Встановити прокурору - для подання відповіді на відзив, а відповідачу - для подання заперечення, - п`ятиденний строк з дня отримання відзиву чи відповіді на відзив, копії яких одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

5. Зобов`язати відповідача подати разом із відзивом, в зазначений судом строк, належним чином засвічені копії доказів, що підтверджують погодження проекту, якщо таке погодження наявне або докази про вжиття заходів щодо такого погодження.

6. Інформацію по даній справі учасники справи можуть отримати за веб-адресою: http://adm.if.court.gov.ua/sud0970/.

7. Копію цієї ухвали надіслати (вручити) учасникам справи.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

Дата ухвалення рішення08.11.2021
Оприлюднено10.11.2021
Номер документу100887298
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —300/6367/21

Рішення від 20.02.2022

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 27.10.2021

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні