Ухвала
від 09.11.2021 по справі 908/3238/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

09.11.2021 Справа № 908/3238/21

м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Сільськогосподарського виробничого кооперативу Орлянський (вул. Центральна, буд. 172, с. Орлянське, Василівський район, Запорізька область, 71660)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Роял Петрол (Дарницький бульвар, буд. 8-В, офіс 181, м. Київ, 02192)

про стягнення 150 989,26 грн.

ВСТАНОВИВ:

08.11.2021 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява (вих. № б/н від 05.11.2021) Сільськогосподарського виробничого кооперативу Орлянський до Товариства з обмеженою відповідальністю Роял Петрол про стягнення 137600,00 грн. заборгованості за усним договором поставки дизельного пального, 9907,20 грн. інфляційних втрат, 3482,06 грн. 3% річних.

Позов обґрунтований укладенням 02.06.2020 між СВК Орлянський та ТОВ Роял Петрол усного договору поставки дизельного палива, за яким позивачем було сплачено 147600,00 грн. в якості оплати за дизельне пальне. Оскільки відповідач дизельне пальне не поставив, грошові кошти були повернуті частково у сумі 10000,00 грн., позивач просить стягнути на свою користь 150989,26 грн. грошових коштів з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних.

Відповідно до протоколу розподілу судової справи між суддями від 08.11.2021 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3238/21 та визначено до розгляду судді Ярешко О.В.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність направлення їх за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва, з огляду на таке.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У Рішенні у справі Сокуренко і Стригун проти України (SokurenkoandStrygun v. Ukraine) від 20 липня 2006 року, заяви № 29458/04 та № 29465/04, Суд повторює, що, як було раніше визначено, фраза встановленого законом поширюється не лише на правову основу самого існування суду , але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

На підставі зазначеного можна виокремити такі складові поняття суд, встановлений законом , як: інституційна, процесуальна та компетенційна. При цьому порушення будь-якої із цих складових визнається фундаментальним порушенням права на справедливий судовий розгляд у практиці ЄСПЛ, що, як правило, тягне за собою скасування судового рішення у справі.

Так, компетенційна складова відбиває, з одного боку, правильне застосування правил юрисдикції, а з іншого - використання судом при розгляді та вирішенні справ виключно повноважень, передбачених процесуальним законодавством. Суд має дотримуватися норм законодавства щодо правил предметної і суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції. Тобто, суд, який розглядає справу, повинен бути належним з точки зору наявності у нього повноважень на розгляд конкретної справи.

У параграфі 3 глави 2 розділу І ГПК України сформульовані правила територіальної юрисдикції (підсудності). У вказаному параграфі ГПК України встановлені вимоги щодо визначення підсудності за місцезнаходження чи місцем проживання відповідача (стаття 27), особливості визначення підсудності справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя (стаття 28), правила альтернативної підсудності (стаття 29) та правила виключної підсудності (стаття 30).

Під територіальною підсудністю розуміється властивість певної справи належати до відання одного з однорідних судів в залежності від просторових меж його юрисдикції, або, простіше, - просторова компетенція однорідних судів.

Відповідно до частин першої, другої статті 27 ГПК України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , відомості про місцезнаходження юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідачем, як вказано вище, позивач визначив Товариство з обмеженою відповідальністю Роял Петрол , код ЄДРПОУ 43048983.

Згідно зі ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням юридичної особи (відповідача) - Товариства з обмеженою відповідальністю Роял Петрол , код ЄДРПОУ: 43048983, є: Дарницький бульвар, буд. 8-В, офіс 181, м. Київ, 02192, що також вказує і позивач у позовній заяві.

Звертаючись із позовною заявою до Господарського суду Запорізької області, позивач посилається на ч. 1 ст. 29 ГПК України, якою визначено, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа , належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Стаття 29 ГПК України визначає підсудність справ за вибором позивача. Відповідно до ч.ч. 2-10 даної статті, позови у спорах за участю кількох відповідачів можуть пред`являтися до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання одного з відповідачів. Позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, а також відокремленого підрозділу органу державної влади без статусу юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням. Позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса, можуть пред`являтися також за місцем його виконання. Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред`являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійної його діяльності. Позови про відшкодування збитків, спричинених заходами забезпечення позову, можуть пред`являтися також за місцем застосування заходів забезпечення позову (до суду, який застосував відповідні заходи). Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди. Позови про відшкодування шкоди, заподіяної зіткненням суден, а також про стягнення сум винагороди за рятування на морі, можуть пред`являтися також за місцезнаходженням судна відповідача або порту реєстрації судна. Позови до відповідача, який не має в Україні місцезнаходження чи місця проживання, можуть пред`являтися за місцезнаходженням його майна.

Перелік справ (категорій спорів), за якими позивач може за своїм вибором звернутися до господарського суду, є виключним та розширеному тлумаченню не підлягає.

Позивачем не наведено, та судом не встановлено обставин щодо наявності підстав для розгляду даної позовної заяви Господарським судом Запорізької області.

Враховуючи викладене, матеріали позовної заяви (вих. № б/н від 05.11.2021) Сільськогосподарського виробничого кооперативу Орлянський у справі № 908/3238/21 слід передати (направити) за встановленою територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду міста Києва протягом п`яти днів після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали позовної заяви (вих. № б/н від 05.11.2021) Сільськогосподарського виробничого кооперативу Орлянський до Товариства з обмеженою відповідальністю Роял Петрол про стягнення 137600,00 грн. заборгованості за усним договором поставки дизельного пального, 9907,20 грн. інфляційних втрат, 3482,06 грн. 3% річних, у справі № 908/3238/21 за територіальною юрисдикцією (підсудністю) на розгляд до Господарського суду міста Києва.

Здійснити передачу матеріалів позовної заяви до Господарського суду міста Києва протягом п`яти днів після закінчення строку на оскарження даної ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Відповідно до ст.ст. 235, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня її проголошення. Ухвала підписана 09.11.2021.

Ухвала розміщується в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено11.11.2021
Номер документу100917381
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 150 989,26 грн

Судовий реєстр по справі —908/3238/21

Рішення від 07.04.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 06.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Баранов Д.О.

Ухвала від 09.11.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні