Ухвала
від 10.11.2021 по справі 766/9547/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/9547/20

н/п 1-кс/766/10383/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.11.2021 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020231010000052 від 21.05.2020, на шість місяців, тобто до 21 травня 2022 року включно.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що завершити досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню та провести в повному обсязі всі необхідні слідчі та процесуальні дії можливо лише у разі продовження строку досудового розслідування.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч. 1-4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні слідчого управління ГУНП в Херсонській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020231010000052 від 21.05.2020, за ознаками вчинення злочину передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що до Херсонської місцевої прокуратури надійшла заява від депутата Херсонської міської ради VII скликання про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст.233 та 364 КК України. Так, 20.12.2019 Херсонською міською радою прийнято рішення №2256 «Про затвердження переліку об`єктів малої приватизації, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та підлягають приватизації», із додатком до рішення в 87 об`єктів нерухомого майна комунальної власності. При цьому, Херсонською міською радою у названому рішенні, не визначено способів приватизації об`єктів (викуп, продаж). 22.04.2020 колегія суддів судової палати з розгляду кримінальної справ Херсонського апеляційного суду у справі №766/2676/20 задовольнила клопотання слідчого СВ Херсонського ВП ГУНП в Херсонській області про накладення арешту на об`єкти малої приватизації, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та підлягають приватизації відповідно до рішення Херсонської міської ради від 20.12.2019 року №2256 «Про затвердження переліку об`єктів малої приватизації, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та підлягають приватизації».

Проте, під час звернення до державного реєстратора з метою накладення арешту встановлено, що деякі об`єкти комунальної власності вже не є об`єктами комунальної власності, оскільки були відчужені та перебувають у приватній власності об`єкт нерухомого майна площею 560,2 кв.м., за адресою м. Херсон, пр-т Св. Кирила та Мефодія, 14б, об`єкт нерухомого майна площею 140,2 кв.м., за адресою м. Херсон, вул. 295 Херсонської стрілецької дивізії, 25, об`єкт нерухомого майна площею 72,3 кв.м., розташований за адресою м. Херсон, вул. Преображеньска, 28, об`єкт нерухомого майна загальною площею 58,3 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; об`єкт нерухомого майна площею 49,6 м., що розташований за адресою: м. Херсон, вул. І. Куліка, 143, об`єкт нерухомого майна, загальною площею 29,1 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_2 . При цьому вказані об`єкти нерухомості було продано за ціною значно нижче ринкової особам підприємницької діяльності, які їх ніби орендували.

Правова кваліфікація злочину - ч. 2 ст. 364 КК України, а саме зловживання службовим становищем тобто умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої фізичної особи, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки громадським інтересам.

24.12.2020 підслідність у кримінальному провадженні визначено за СУ ГУНП в Херсонській області.

14.01.2020 проведення досудового слідства у кримінальному провадженні доручено слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 .

У кримінальному провадженні надано вказівки старшим групи прокурорів Херсонської обласної прокуратури.

В ході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню проведено наступні слідчі (розшукові) дії:

-Допитано в якості свідка директора ТОВ ВКФ «Ізумруд» ОСОБА_5

-Допитано в якості свідка начальника управління комунальної форми власності Херсонської міської ради ОСОБА_6 щодо обставин прийняття рішень про оренду, продаж нежитлових приміщень комунальної форми власності, які досліджуються у кримінальному провадженні.

-Допитано в якості свідка начальника відділу оренди та приватизації комунального майна департаменту розвитку об`єктів комунальної власності територіальних громад Херсонської міської ради ОСОБА_7 щодо обставин оформлення оренди та продажу комунального майна;

-Допитано в якості свідка ОСОБА_8 щодо обставин придбання нею приміщення комунальної форми власності, оренда та продаж якого досліджується у кримінальному провадженні.

-Допитано в якості свідка ОСОБА_9 щодо обставин прийняття в оренду та придбання приміщення по вул.. І.Кулика , 143, в м. Херсоні.

-Допитано в якості свідка інженера ПП ПКФ «Експерт» ОСОБА_10 щодо обстеження приміщень, оренда та продаж яких досліджується у кримінальному провадженні.

-Допитано в якості свідка ОСОБА_11 , щодо оренди та придбання у власність нежитлового приміщення комунальної форми власності, першого поверху, які розташовувались за адресами: АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 .

-Допитано в якості свідка ОСОБА_12 , щодо обставин оренди та придбання у власність нежитлового приміщення першого поверху за адресою: АДРЕСА_1 .

-Допитано в якості свідка директора ГО «Добра справа Херсонщини» ОСОБА_8 щодо обставин

-Допитано в якості свідка ФОП - професійного оцінювача ОСОБА_13 ,я ким було проведено оцінювання нежитлових приміщень комунальної форми власності за адресами: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_2 , а також рецензування звітів щодо оцінки об`єктів комунальної форми власності за адресами: АДРЕСА_6 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_4 .

-Допитано в якості свідка директора ПФ «Експрес-Оцінка» ОСОБА_14 щодо обставин проведення оцінки нежитлових приміщень першого поверху за адресами: АДРЕСА_6 , АДРЕСА_1 , а також проведення звіту з незалежної оцінки нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_7 .

-Допитано в якості свідка ФОП ОСОБА_15 щодо проведення оцінки нежитлових приміщень комунальної форми власності, які розташовані за адресами: АДРЕСА_4 , АДРЕСА_7 , та проведення рецензування звітів з незалежної оцінки нежитлових приміщень за адресами: АДРЕСА_5 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 .

-Допитано в якості свідка начальника відділу оренди та розпорядження державним майном Регіонального відділення Фонду Державного майна в Херсонській області ОСОБА_16 щодо порядку оренди державного та комунального майна.

-До матеріалів кримінального провадження долучено рецензію на звіт про незалежну оцінку об`єкта комунальної власності - нежитлових приміщень першого поверху загальною площею 49,6 кв.м., які розташовані за адресою: АДРЕСА_7 , які проведено ФДМ на запит слідчого.

-До матеріалів кримінального провадження долучено рецензію на копію звіту про незалежну оцінку нежилих приміщень першого поверху, загальною площею 58,3 кв.м., розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

-Проведено огляду сайту Херсонської міської ради щодо розміщених рішень з приводу оренди та продажу шести об`єктів нерухомого майна комунальної форми власності, що досліджується у кримінальному провадженні.

-Здійснено тимчасовий доступ та вилучено копії документів щодо передачі в оренду, оренди шести об`єктів нерухомого майна комунальної форми власності.

-Проведено обшуки за місцем проживання суб`єктів оцінювання, якими проводилась оцінка шести об`єктів нерухомого майна комунальної форми власності, а саме ОСОБА_15 , ОСОБА_14 , Цатурова.

-Здійснено огляд та копіювання інформації, яка зберігалась на носіях комп`ютерної техніки, яка була вилучена під час проведення обшуку за місцем проживання оцінювачів ОСОБА_15 та ОСОБА_14

-Проведено огляд фасаду приміщення розташованого за адресою: АДРЕСА_6 , щодо продажу вказаного приміщення.

-Проведено огляд сайту «dom.ria.com», щодо розміщення оголошення про продаж приміщення розташованого в АДРЕСА_6 .

-Здійснено з участю експерта огляд шести об`єктів комунальної форми власності, відчуження яких досліджується у даному кримінальному провадженні

-Призначено судові будівельно-оціночні експертизи з метою встановлення ринкової вартості шести об`єктів нерухомого майна комунальної форми власності які було орендовано та у подальшому відчужено.

Оскільки строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 21 листопада 2021 року, а завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, необхідно провести ряд слідчих та розшукових дій, а саме:

- Долучити до матеріалів кримінального провадження рецензії на висновки про оцінку об`єктів нерухомого майна комунальної форми власності, які на теперішній час проводяться спеціалістом ФДМ України в Херсонській області.

- Призначити у кримінальному провадженні комп`ютерно-технічну експертизу з метою дослідження інформації, яка міститься на носіях інформації, які було вилучено під час проведення обшуку за місем проживання ОСОБА_15 , ОСОБА_14

- Долучити до матеріалів кримінального провадження, по завершенню, висновки судових будівельно-оціночних експертиз.

- Допитати в якості свідків службових осіб Департаменту розвитку об`єктів комунальної форми власності територіальних громад м. Херсона, а саме ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20

- Повідомити про підозру у вчиненні злочину особам, з вини яких було здійснено відчуження шести об`єктів комунальної форми власності за заниженими цінами, внаслідок чого територіальній громаді м. Херсона спричинено матеріальні збитки.

- Скласти обвинувальний акт та направити його до суду.

Обставинами, що на даний час перешкоджали у проведенні вказаних вище процесуальних дій у кримінальному провадженні є перешкоджання службовими особами Департаменту розвитку об`єктів комунальної форми власності територіальних громад Херсонської області проведенню досудового слідства у кримінальному провадженні, затягуванню строків надання відповідей на запити слідчого, видачі за рішеннями суду документів, щодо оренди та продажу об`єктів комунальної форми власності, які потребують дослідження у кримінальному провадженні. Крім того, введення на території України карантинних заходів пов`язаних з розповсюдженням COVID-19, що не давало змоги своєчасно проводити слідчі дії направлені на встановлення всіх обставин вчинення злочину.

У кримінальному провадженні отримано листи судового експерта щодо закінчення проведення призначених у кримінальному провадженні судових будівельно-оціночних експертиз не раніше січня 2022 року.

Враховуючи викладене, а також те, що у кримінальному провадженні неможливо пред`явити особі підозру у строк визначений Кримінальним процесуальним кодексом України, є необхідність продовження строку досудового розслідування до дня повідомлення особі про підозру на шість місяців (тобто, до 21.05.2022 року).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020231010000052 від 21.05.2020, на шість місяців, тобто до 21 травня 2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення10.11.2021
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу100980038
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —766/9547/20

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 30.09.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні