Ухвала
від 22.06.2010 по справі 7/69-11а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" червня 2010 р. м. Київ К-15981/07

Колегія суддів Вищого ад міністративного суду Україн и у складі:

Головуючого судді - Черпіцької Л.Т.

Суддів - Васильченко Н.В.

Леонтович К.Г.

Островича С.Е.

Цуркана М.І.

при секретарі - Мерзлому Л.В.

за участю представника:

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за касаційною скаргою Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Дебют»

на постанову господарського суду Волинської області від 28.03.2007 та постанову Львівського апеляційного адміністратив ного суду від 27.06.2007

у справі № 7/69-11А

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Дебют»

до Ковельської міської ради

про визнання нечинним та скас ування рішення ради та зобов ' язання надати в оренду зем ельні ділянки

ВСТАНОВИЛА:

У грудні 2007 року ТОВ «Дебю т»звернулось з позовом до Ко вельської міської ради про в изнання нечинним та скасуван ня п.7 та п.п. 7.3 рішення Ковельсь кої міської ради №39/27 від 28.02.2006 та зобов' язання Ковельську мі ську раду прийняти рішення п ро надання в оренду земельні ділянки площею 1190 м2 по вул. Зав одській та площею 2,49 га по вул. Данила Галицького в м.Ковелі .

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем при пр ийнятті оспорюваного рішенн я в частині відмови у наданні ТОВ «Дебют»дозволу на вибір земельної ділянки порушено ч. 6 ст. 16 Закону України «Про ор енду землі», оскільки не було інших заяв на ці ж земельні ді лянки.

Постановою Господарського суду Волинської області від 28.03.2007 позов задоволений. Скасов ано рішення Ковельської місь кої ради №39/27 від 28.02.2006 «Про надан ня дозволу на складання прое ктів землеустрою щодо відвед ення земельних ділянок та на дання дозволу на вибір земел ьних ділянок в межах м. Ковеля ».

Задовольняючи позов суд ви ходив з того, що заява від МП « ПМК»поступила до органу влад и за 4 дні до початку сесії, чим порушено регламент сесійних засідань, затверджений ріше нням Ковельської міської рад и від 30.05.2002. Крім того в останній заяві не вказано яким конкре тно способом слід виділити з емельну ділянку, площа і ціль ове використання зовсім інші . Що стосується виділення зем ельної ділянки по вул. Заводс ькій, 10, відповідачем не надан о документів та доказів в під твердження надходження інши х заяв на земельну ділянку пл ощею 1190 м2.

Постановою Львівського ап еляційного адміністративно го суду від 27.06.2007 апеляційну ска ргу Ковельської міської ради задоволено. Постанову госпо дарського суду Волинської об ласті від 28.03.2007 скасовано. Прийн ято нове рішення про відмову в задоволенні позовних вимо г.

Апеляційний суд зазначив, що матеріали справи містять інші заяви про надання земел ьних ділянок, а тому висновок суду першої інстанції не від повідає дійсності. Крім того , скасовуючи оспорюване ріше ння в цілому суд першої інста нції вийшов за межі позовних вимог.

Не погоджуючись з постанов леними по справі рішеннями с удів ТОВ «Дебют»звернулось з касаційною скаргою до Вищог о адміністративного суду Укр аїни.

У касаційній скарзі, посила ючись на порушення норм мате ріального та процесуального права скаржник ставить пита ння про скасування постанови господарського суду Волинсь кої області від 28.03.2007 та постано ви Львівського апеляційного адміністративного суду від 27.06.2007 та просить прийняти нове р ішення про задоволення позов у.

Так, скаржник вважає, що дов оди відповідача щодо надходж ення двох заяв на оренду одні єї і тієї ж земельної ділянки , що перебуває в державній та к омунальній власності, не від повідає фактичним обставина м справи. ТОВ «Дебют»в заяві п росило виділити земельну діл янку площею 2,49 га по вул.Данила Галицького для будівництва і обслуговування житлових бу динків, а МП «ПМК»- земельну ді лянку площею 2,5 га для будівни цтва офісного приміщення, пр и цьому площа і цільове призн ачення зовсім інші ніж в заяв і ТОВ «Дебют». Що стосується з емельної ділянки по вул. Заво дській, то відповідач ні під ч ас розгляду справи судом пер шої інстанції, ні під час розг ляду справи судом апеляційно ї інстанції не надав докумен тів та доказів для підтвердж ення надходження інших заяв на земельну ділянку площею 1190 м2, що знаходиться по вул. Заво дській в м. Ковелі, щодо переда чі останньої в оренду, тобто т акої заяви не поступало.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного су ду України стосовно обставин , необхідних для прийняття рі шення судом касаційної інста нції, перевіривши і обговори вши доводи касаційної скарги , проаналізувавши правильніс ть застосування судами першо ї і апеляційної інстанцій но рм матеріального та процесуа льного права, колегія суддів Вищого адміністративного су ду України приходить до висн овку, що касаційна скарга під лягає частковому задоволенн ю з наступних підстав.

Судами попередніх інста нцій допущено порушення норм процесуального права, які є б езумовними підставами скасу вання судових рішень.

Згідно з пунктом 7 части ни першої статті 3 КАС України суб' єкт владних повноважен ь - це орган державної влади , орган місцевого самоврядув ання, їхня посадова чи службо ва особа, інший суб' єкт при з дійсненні ними владних управ лінських функцій на основі з аконодавства, в тому числі на виконання делегованих повно важень.

Частиною першою статті 17 К АС України передбачено, що ко мпетенція адміністративних судів поширюється, зокрема, н а спори фізичних чи юридични х осіб із суб' єктами владни х повноважень щодо оскарженн я його рішень (нормативно-пра вових актів чи правових акті в індивідуальної дії) дій чи б ездіяльності.

Відповідно до частини 2 ст атті 2 Закону України “Про міс цеве самоврядування в Україн і” місцеве самоврядування зд ійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сі льські, селищні, міські ради т а їх виконавчі органи, а також через районні та обласні рад и, які представляють спільні інтереси територіальних гро мад сіл, селищ, міст.

Відповідачем по справі поз ивач визначив Ковельську міс ьку раду, яка є органом місцев ого самоврядування й суб' єк том владних повноважень.

Пунктом 1 частини першої ста тті 18 цього Кодексу визначено предметну підсудність адмін істративних справ, а саме - м ісцевим загальним судам, як а дміністративним судам підсу дні справи, у яких однією зі ст орін є орган місцевого самов рядування.

Враховуючи зазначене, коле гія суддів Вищого адміністра тивного суду України приходи ть до висновку, що за предметн ою підсудністю справа підсуд на місцевому загальному суду , як адміністративному суду.

Згідно ч. 3 ст. 227 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни підставою для скасув ання судових рішень судів пе ршої та (або) апеляційної інст анцій і направлення справи н а новий судовий розгляд є пор ушення норм матеріального чи процесуального права, які пр извели або могли призвести д о неправильного вирішення сп рави і не можуть бути усунені судом касаційної інстанції.

За таких обставин доводи ка саційної скарги спростовуют ь висновки судів, а касаційна скарга підлягає частковому задоволенню із скасуванням р ішень судів та направленням справи до суду першої інстан ції.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 220, 221, 227, 230, 231 К одексу адміністративного су дочинства України, колегія с уддів, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Дебют»задовольнити ч астково.

Постанову Господарського суду Волинської області від 28.03.2007 та постанову Львівського апеляційного адміністратив ного суду від 27.06.2007 скасувати.

Справу направити на новий р озгляд до суду першої інстан ції.

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення т а може бути оскаржена в поряд ку ст.ст. 237-239 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Головуючий суддя (підпис)

Судді: (підписи)

З оригіналом згідно

Суддя: Л.Т. Черпіцька

Дата ухвалення рішення22.06.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу10098450
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —7/69-11а

Ухвала від 22.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шкляр Л.Т.

Постанова від 28.03.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Ухвала від 01.03.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні