Постанова
від 28.03.2007 по справі 7/69-11а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/69-11А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

43010, м. Луцьк, пр. Волі, 54 а

              

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"28" березня 2007 р. Справа № 7/69-11А.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Дебют", м. Ковель

до відповідача: Ковельської міської ради, м. Ковель

про визнання нечинним рішення №39/27 від 28.02.2006р.

Суддя Шум М.С.

Секретар судового засідання Ксензюк А.Я.

За участю представників сторін:

від позивача: Тітівалов К.К., представник (доручення №1 від 23.01.2007р.)

від відповідача: Горблюк Р.В., головний спеціаліст юрвідділу виконкому Ковельської міської ради (доручення 3.14-60 від 22.01.2007р.)

Враховуючи, що зазначена справа порушена господарським судом за позовом суб'єкта господарювання –юридичної особи до суб'єкта владних повноважень щодо оскарження дій останнього, предмет даного спору носить публічно-правовий характер, однією з сторін у справі виступає орган владних повноважень, який здійснює владні управлінські функції, розгляд справи у відповідності до положень статей 17, 18, 19, п. 6 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України здійснюється господарським судом за правилами зазначеного Кодексу.

Відповідно до ст. 127 Кодексу адміністративного судочинства України представникам сторін  було роз'яснено право відводу судді та секретарю судового засідання. Відводу судді та секретарю судового засідання заявлено не було. В судовому засіданні учасникам судового процесу на підставі ст.ст. 49, 51 Кодексу адміністративного судочинства України було роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки. Заяв та клопотань від останніх на розгляд господарського суду не поступило.

Суть спору: позивач –товариство з обмеженою відповідальністю "Дебют" звернулося в господарський суд Волинської області з позовною заявою про визнання нечинним та скасувати п. 7 і п.п 7.3. рішення Ковельської міської ради №39/27 "Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання дозволу на вибір земельних ділянок в межах м. Ковеля" та зобов'язання Ковельську міську раду прийняти рішення про надання ТзОВ "Дебют" в оренду земельну ділянку площею 1190 м2 по вул. Заводській в м. Ковелі для будівництва та обслуговування офісних приміщень та площею 2,49 га по вул. Данила Галицького в м. Ковелі для будівництва та обслуговування житлових будинків.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги.

Відповідач у запереченні на адміністративний позов та представник відповідача в судовому засіданні пред'явлені позовні вимоги заперечив, мотивуючи тим, що у відповідності до ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" вирішення питань у сфері регулювання земельних відносин є виключною компетенцією міської ради. Відповідно до п. 5 ст. 46 вказаного Закону та п. З діючого на момент винесення оскаржуваного рішення Регламенту сесійних засідань Ковельської міської ради, сесія міської ради скликається у міру необхідності, але не менше одного разу на квартал. Клопотання від ТзОВ "Дебют" надійшло в Ковельський міськвиконком 28.12.2005р. В період опрацювання зазначеного вище клопотання для винесення його на розгляд чергової сесії міської ради, листом від 25.01.2006р. № 3.15-2905 ТзОВ "Дебют" було проінформовано про розгляд даного питання на черговій сесії міської ради. Згідно розпорядження Ковельського міського голови № 53 від 07.02.2006р. чергову - тридцяті, дев'яту сесію міської ради було скликано на 23.02.2006р. Друге пленарне засідання цієї сесії, на якому і було прийнято оскаржуване рішення, відбулося 28.02.2006р. Отже, порушення строків розгляду заяви ТзОВ "Дебют" про надання дозволу на складання проектів відведення в оренду земельних ділянок зі сторони Ковельської міської ради не було.

Крім того, відповідачем зазначається, що 23.02.2006р. на ім'я Ковельського міського голови надійшла заява від МП "ПМК" про виділення земельної ділянки площею 2,5 га для будівництва офісного приміщення по вул. Д.Галицького та враховуючи вимоги п.6 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" набуття права оренди земельної ділянки проводиться на аукціоні або конкурсі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення, доводи та заперечення представників сторін, господарський суд прийшов до висновку про підставність пред'явлених товариством з обмеженою відповідальністю "Дебют" позовних вимог та необхідність задоволення останніх, зокрема, з наступних підстав:

статтями 15,16 Цивільного кодексу України  встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України, сільські ради, як органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставах, в межах і спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Дана норма також міститься в ч.3 ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

До повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України  належить: розпорядження землями територіальних громад та надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування" сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше ніж один раз на місяць. Рішення про скликання сесії ради доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

Порядок скликання сесії ради, підготовки і розгляду нею питань, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії визначаються регламентом ради.

Статтею 93 Земельного кодексу України визначено, що земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземним громадянам і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об'єднанням і організаціям, а також іноземним державам.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про оренду землі" особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дебют" 28 грудня 2005 року подало Ковельській міській раді заяву на складання проектів відведення в оренду земельних ділянок, а саме: площею 1190 м2 по вул. Заводській в м. Ковелі для будівництва та обслуговування офісних приміщень та площею 2,49 га по вул. Данила Галицького в м. Ковелі для будівництва та обслуговування житлових будинків.

Ковельська міська рада рішенням №39/27  від 28.02.2006р. "Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання дозволу на вибір земельних ділянок в межах м. Ковеля" відмовила товариству "Дебют" в наданні дозволу на вибір земельних ділянок (орієнтованою площею 1190 м2 по вул. Заводській в м. Ковелі для будівництва та обслуговування офісних приміщень та орієнтованою площею 2,49 га по вул. Данила Галицького в м. Ковелі будівництва та обслуговування житлових будинків) на підставі п. 6 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" в зв'язку з надходженням більше однієї заяви на земельну ділянку та виставити дані земельні ділянки для продажу на земельні торги.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" у разі надходження двох або більше заяв (клопотань) на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки, що перебуває в державній або комунальній власності, відповідні органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування проводять аукціон або конкурс щодо набуття права оренди земельної ділянки, якщо законом не встановлено інший порядок.

Твердження, відповідача щодо надходження двох заяв (клопотань) на оренду однієї і тієї самої земельної ділянки, що перебуває в державній або комунальній власності в процесі розгляду справи не знайшло свого підтвердження, оскільки ТзОВ "Дебют" в заяві просило виділити земельну ділянку площею 2,49 га по вул. Д.Галицького для будівництва та обслуговування житлових будинків,                          а МП "ПМК" в заяві просило виділити земельну ділянку площею 2,5 га для будівництва офісного приміщення по вул. Д.Галицького. в останній заяві не вказано яким конкретно способом слід виділити земельну ділянку, площа і цільове використання зовсім інші, ніж у заяві ТзОВ "Дебют". Крім цього дана заява від МП "ПМК" поступила до органу влади за 4 дні до початку сесії, чим порушено регламент сесійних засідань, затверджений рішенням Ковельської міської ради від 30.05.2002р.,                 п. 8 якого регламентує: "…пропозиції щодо питань на розгляд міської ради вносяться не пізніше як за 7 днів до початку сесії".  

Що стосується виділення земельної ділянки по вул. Заводській, 10, відповідачем не надано документів та доказів в підтвердження надходження інших заяв на земельну ділянку площею 1190 м2, що знаходиться по вул. Заводській в м. Ковелі, щодо передачі останньої в оренду, а тому суд приходить до висновку, що таких заяв до міської ради не надходило.

Відповідно до вимог ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Ковельська міська рада під час розгляду справи належним чином не заперечила пред'явлені позовні вимоги товариства "Дебют" та не підтвердила свої заперечення відповідними доказами.

Відповідно до ст. 155 Земельного кодексу України, у разі прийняття органами місцевого самоврядування акта, яким порушуються права свободи щодо володіння, користування належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства. Рішення Ковельської міської ради від 28.02.2006р. №39/27 є незаконним, воно безпідставне та прийняте з порушенням встановленої законом процедури для такого роду рішень.

В силу ч. 1 та 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди (в даному випадку господарський суд) перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

На підставі викладеного, керуючись ст.19 Конституції України, ст.ст. 16, 15 Цивільного кодексу України, ст. 16 Закону України "Про оренду землі", ст. 46 Закону України "Про місцеве самоврядування", ст.ст. 12, 93, 155 Земельного кодексу України, ст.ст. 2, 71, 87, 94, 158-163, 167, п. 6 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Скасувати рішення Ковельської міської ради №39/27  від 28.02.2006р. "Про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання дозволу на вибір земельних ділянок в межах м. Ковеля".

3. Повернути з державного бюджету України на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Дебют" (м. Ковель, бул. Л. Українки, 11, код ЄДРПОУ 20133714) 3,40 грн. судового збору, сплаченого згідно квитанції №1 від 01.02.2007р.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом 10 –днів з дня ї складення в повному обсязі за правилами ст.ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через господарський суд Волинської області заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом 20 днів апеляційної скарги.

Суддя                                                                                     М.С. Шум                           

Дата ухвалення рішення28.03.2007
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу532129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/69-11а

Ухвала від 22.06.2010

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Шкляр Л.Т.

Постанова від 28.03.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

Ухвала від 01.03.2007

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні