Ухвала
від 09.11.2021 по справі 210/3777/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3777/21

Провадження № 1-кс/210/2332/21

"09" листопада 2021 р. слідчийсуддя Дзержинськогорайонного судум.Кривого РогуДніпропетровської області ОСОБА_1 за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12021040000000351 від 07.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична та фактична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме директор підприємства ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , заступник директора підприємства з поточних та капітальних ремонтів ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 юридична та фактична адреса: АДРЕСА_2 ) в особі директора та засновника ОСОБА_6 , налагодили схему заволодіння коштами місцевого бюджету під час виконання робіт по капітальному ремонту та реконструкції кабельних ліній на території м. Дніпра.

Встановлено, що між КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » був укладений договір № 253 від 11.09.2020 на «Реконструкція кабельних ліній 6 кВ ІНФОРМАЦІЯ_6 » вартістю 681031, 25 грн. та договір № 139Т від 16.04.2021 на «Капітальний ремонт кабельної лінії 6 кВ від підстанції «Ливарна» до ІНФОРМАЦІЯ_7 » вартістю 30453024, 39 грн.

Посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » під час виконання робіт за вказаними договорами, за передньою змовою та узгодженням із посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДМР частково використовують матеріали, які не відповідають вимогам діючих нормативно технічних документів (стандартів, технічних умов тощо).

Також посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » діючи умисно, з метою привласнення грошових коштів, вносять до актів виконаних робіт за формою КБ-2в завідомо неправдиві відомості щодо об`ємів та обсягів виконаних будівельних робіт, та роботи, які не передбачено проектно-кошторисною документацією.

Крім цього, за наявною інформацією, посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за попередньою змовою з посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДМР частково використовували техніку комунального підприємства, а в податковій звітності відображали оренду вказаної техніки у підприємств з ознаками фіктивності.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 юридична та фактична адреса: АДРЕСА_1 ). Оригінали зазначених в клопротанні документів мають суттєве значення для встановлення важливих обставин та осіб причетних до вчинення правопорушення. У зв`язку з цим, необхідно отримати можливість тимчасового доступу до вказаних документів з метою подальшого вилучення їх оригіналів для залучення до матеріалів кримінального провадження та надання експерту для проведення відповідних досліджень.

Окрім того, отримані у зв`язку з наданням тимчасового доступу до речей і документів дані можуть бути використані як доказ доведення обставин правопорушення, які є неможливим довести іншим способом.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ст.132 ч.2 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, за письмовою заявою учасників судового засідання, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про тимчасовий доступ до речей та документів, не здійснювалась.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст. 132, 160 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст.131КПК України передбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей та документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, зокрема висновків експертів.

Таким чином, необхідна органу досудового розслідування інформація, не може бути здобута іншим способом, окрім як на підставі відповідного рішення суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

В силу положень ч. ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 2, 4, 5 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_8 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021040000000351 від 07.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час розслідування у формі процесуального керівництва забезпечується групою прокурорів першого відділу процесуального керівництва процесуального керівництвапри провадженнідосудового розслідуваннятериторіальними органамиполіції тапідтримання публічногообвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, обласної прокуратури.

Ураховуючи специфіку формату зберігання інформації, що передбачена у п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, надання доступу до відповідних документів (тобто надання можливості ознайомитися з ними та зробити з них копії) може здійснюватися як безпосередньо у особи, що знаходиться у її особистому володінні або базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, так і шляхом надання доступу до відповідних документів уповноваженому на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж підрозділу правоохоронного органу через відповідні інформаційні системи відповідно до встановлення порядку з обов`язковим наданням копії ухвали слідчого судді відповідному оператору (п. 2 п.17 Інформаційного листа ВССУ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013 «про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод, та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження ).

Статтею 159 та ст. 162 КПК передбачено такий захід забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до документів, персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних. Наведені норми передбачають отримання слідчим, прокурором інформації з метою перевірки факту причетності до події кримінального правопорушення та визначення кола осіб, які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно зі ст. 163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги вище викладене, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку), в оригіналі, або належним чином завірені копії, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична та фактична адреса: АДРЕСА_2 ), які необхідні для встановлення важливих обставин та осіб причетних до вчинення правопорушення, з метою подальшого залучення до матеріалів кримінального провадження та надання експерту для проведення відповідних досліджень. В зв`язку з цим зазначені документи мають значення доказів в даному кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає можливим клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. 110, 159-164, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження №12021040000000351 від 07.05.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити повністю.

Надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів та завірених належним чином копій документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична та фактична адреса: АДРЕСА_2 , щодо виконання робіт за договорами укладеними з КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДМР, а саме:

-договору № 253 від 11.09.2020 на «Реконструкція кабельних ліній 6 кВ НСВ 53 у АДРЕСА_1 » вартістю 681031, 25 грн;

- договору № 139Т від 16.04.2021 на «Капітальний ремонт кабельної лінії 6 кВ від підстанції «Ливарна» до кайдацької насосно-фільтрувальної станції у м. Дніпрі» вартістю 30453024, 39 грн., укладеними між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДМР та іншими підприємствами контрагентами, з усіма додатками та специфікаціями;

- проектно-кошторисної документації, проекти коригувань, експертні звіти, журнали будівельних робіт, журнали авторського нагляду, експертні висновки по об`єктам, акти виконаних робіт форми КБ-2В, КБ-З, акти прихованих робіт, акти надання послуг, дефектні акти, підсумковими відомостями ресурсів, розрахунками загальновиробничих витрат, загальний журнал робіт, рахунки - фактури, платіжні доручення, прибуткові, видаткові, товарно транспортні накладні, сертифікати якості (відповідності) на товар, акти прийманняпередавання ТМЦ, подорожні(шляхові)листи, податковими накладними, та іншими документами, підготовленими та складеними по вищевказаним договорам;

- листування (повідомлення) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДМР та іншими підприємствами - контрагентами;

- договорів з усіма додатками та специфікаціями, актами приймання-передачі, накладними, податковими накладними, платіжними дорученнями та іншими документами щодо придбання матеріальних ресурсів, які використовувались під час виконання робіт по вказаним у договорах об`єктам, договори оренди техніки, обладнання;

- ордерів та відомостей по рахункам щодо оприбуткування об`єкта реконструкції у бухгалтерському і податковому обліку;

- завірених належним чином копії наказів на призначення, переведення, звільнення директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та інших посадових осіб підписантів договорів №№ 253 від 11.09.2020, 139Т від 16.04.2021 та підписантів інших документів, підготовлених та складених за вказаними договорами (актів КБ-2в, КБ-3, довідок, розрахунків, відомостей, бухгалтерських документів тощо), їх посадові інструкції та характеристики з місця роботи;

- завірених належним чином копій наказів на призначення, переведення, звільнення головних бухгалтерів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), які виконували свої обов`язки з моменту реєстрації підприємства та по теперішній час, їх посадові інструкції та характеристики з місця роботи;

- завіреної належним чином копії статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), чинної у період 2020-2021 роки.

Зобов`язати посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична та фактична адреса: АДРЕСА_2 ) - забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

Виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів надати прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №12021040000000351 від 07.05.2021 прокурорам першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , слідчим слідчої групи та оперативним працівникам УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ за відповідним дорученням прокурора або слідчого.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 (тридцять) днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено22.05.2024
Номер документу100993288
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/3777/21

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 09.11.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні