Ухвала
від 10.11.2021 по справі 761/39975/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/39975/21

Провадження № 2/761/13024/2021

У Х В А Л А

10 листопада 2021 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Осаулов А.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ТОВ Євролайф Україна ЛТД про визнання договору недійсним, застосування наслідків недійсності правочину,-

в с т а н о в и в :

В листопаді 2021 р. до суду надійшла зазначена позовна заява.

Під час вивчення матеріалів справи було встановлено, що позовна заява подана з порушенням вимог ст.ст.175,177 ЦПК України.

Згідно ст. 175 ч.3 п. 4,5 ЦПК України позовна заява повинна містити: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

З прохальної частини позовної заяви вбачається, що позивач просить: 1) визнати недійсним договір про надання послуг від 15.12.2020 р. у звязку з недотриманням в момент вчинення правочину вимоги, встановлених ч.ч.1, 3, 5 ст. 203 ЦК України; 2) застосувати наслідки недійсності провочину у вигляді двосторонньої реституції.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

У частинах першій, третій статті 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 04 грудня 2019 року у справі

№ 917/1739/17 (провадження № 12-161гс19) вказано, що предмет позову - це певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, яка опосередковується відповідним способом захисту прав або інтересів. Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу .

Згідно ст. 175 ч.3 п. 4,5 ЦПК України позовна заява повинна містити:зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У пункті 7 постанови № 2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції Пленум Верховного Суду України роз`яснив, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і за змістом повинна відповідати вимогам статті 119 ЦПК. У зв`язку з цим суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладенні обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину .

Так, зміст позовної заяви свідчить, що позивачем не викладені обставини щодо обґрунтування підстав позову, тобто, які саме суб`єктивні права позивача порушені, якими саме діями відповідачів з приводу даного предмету спору та з якими правовими наслідками.

Крім цього, позивач просить застосувати двосторонню реституцію, яка полягає у тому, що кожна сторона недійсного правочину має повернути іншій стороні все, що кожна одержала на виконання такого правочину.

Між тим, в прохальній частині позовної заяви не конкретизовано, яким чином має бути застосована двостороння реституція та що саме має бути повернуто сторонами.

Таким чином, на цій стадії цивільного процесу позивач зобов`язаний виконувати вимоги щодо доведення певного кола фактів, що мають процесуальне значення, для підтвердження наявності права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення.

Тому, позивачу необхідно уточнити вказані позовні вимоги та підстави позову, зазначити, в чому полягає порушення прав та інтересів позивача з посиланням на норми матеріального права, що поширюються на спірні правовідносини. Після виправлення недоліків уточнену позовну заяву надати для суду та їх копії у відповідності до кількості учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 177, 185 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ Євролайф Україна ЛТД про визнання договору недійсним, застосування наслідків недійсності правочину, - залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду у встановлений строк позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Осаулов А.А.

Дата ухвалення рішення10.11.2021
Оприлюднено14.11.2021
Номер документу101044065
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/39975/21

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 20.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 20.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні