Ухвала
від 15.11.2021 по справі 570/4635/21
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4635/21

Номер провадження 2-о/570/88/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2021 року Рівненський районний суд Рівненської області

у складі судді Гнатущенко Ю.В.

секретаря судового засідання Іллюк С.Р.,

присяжних Балановича П.Т., Божка О.В.,

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за заявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Городищенської сільської ради Рівненського району, Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

в с т а н о в и в :

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити її опікуном. Заяву мотивує тим, що її син проживає та зареєстрований разом з нею. ОСОБА_3 хворіє, та згідно висновку медико-соціальної експертної комісії йому встановлена друга група інвалідності загального захворювання з 2000 р. безтерміново як інваліду з розладами психіки, що потребує постійного спостереження та лікування у психіатра, що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 12 ААБ №811169 від 10.02.2021 р.

Після встановлення групи інвалідності, починаючи з 2000 р., вона постійно та в повному обсязі доглядає за сином, забезпечує матеріально. Своєї сім`ї син немає, з колишньою дружиною розлучений ще у 1995 р. Її син внаслідок захворювання не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги та контролю.

В судовому засіданні заявниця та її представник підтримали заяву та вказали про доцільність проведення у справі судово-психіатричної експертизи.

Представники заінтересованих осіб в судове засідання не з`явилися повторно, були належни чином повідомлені про дату, час та місце проведення судового засідання, заяв, клопотань не подано.

Вислухавши думку заявниці та її представника, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров"я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з"явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом, як це передбачено ч.4-6 ст.103 ЦПК України .

Відповідно до ст.7 Закону України Про судову експертизу виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов"язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Комунального закладу Рівненський обласний центр психічного здоров"я населення Рівненської обласної ради.

Відповідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

З огляду на наявність достатніх даних про стан здоров`я ОСОБА_3 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

Керуючись ст. ст. 103, 252, 260-261, 298, 353, 355 ЦПК України,-суд, -

у х в а л и в :

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Городищенської сільської ради Рівненського району, Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам КЗ "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" Рівненської обласної ради (вул. Дубенська, 64, м. Рівне).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384 , 385 КК України .

На вирішення експертизи поставити такі питання:

- Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічний розлад?

- Чи здатен ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок захворювання усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

- Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я перебувати в судовому засіданні під час слухання справи та надавати пояснення ?

Витрати з оплати експертизи покласти на державу.

Копію ухвали надіслати головному лікарю КЗ "Рівненський обласний центр психічного здоровя населення" Рівненської обласної ради для виконання.

В розпорядження експертів скерувати матеріали цивільної справи.

В разі необхідності подання експертам додаткових відомостей просимо повідомити про це суд.

Зупинити провадження по цивільній справі за заявоюОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Городищенської сільської ради Рівненського району, Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду. Якщо всудовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя: Гнатущенко Ю.В.

Присяжниий Баланович П.Т.

Присяжний Божок О.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.11.2021
Оприлюднено15.11.2021
Номер документу101054112
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —570/4635/21

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 18.04.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні