Рішення
від 23.05.2022 по справі 570/4635/21
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4635/21

Номер провадження 2-о/570/11/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 травня 2022 року Рівненський районний суд Рівненської області у складі:

судді Гнатущенко Ю.В.

присяжних Балановича П.Т., Божка О.В.,

з участю секретаря судового засідання Іллюк С.Р.

заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Білокриницької сільської ради Рівненського раойну Константінової М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчого комітету Городищенської сільської ради Рівненського району, Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася в Рівненський районний суд Рівненської області із заявою, заінтересована особа Виконавчий комітет Городищенської сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що що її син проживає та зареєстрований разом з нею. ОСОБА_3 хворіє, та згідно висновку медико-соціальної експертної комісії йому встановлена друга група інвалідності загального захворювання з 2000 р. безтерміново як інваліду з розладами психіки, що потребує постійного спостереження та лікування у психіатра, що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 12 ААБ №811169 від 10.02.2021 р.

Після встановлення групи інвалідності, починаючи з 2000 р., вона постійно та в повному обсязі доглядає за сином, забезпечує матеріально. Своєї сім`ї син немає, з колишньою дружиною розлучений ще у 1995 р. Її син внаслідок захворювання не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги та контролю.

Заявниця ОСОБА_1 просить суд визнати недієздатним її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити її опікуном.

Ухвалою Рівненського районного суду від 07.10.2021 р. відкрито провадження у справі (а.с.18).

Ухвалою Рівненського районного суду від 27.10.2021 р. залучено Білокриницьку сільську раду Рівненського району Рівненської області в якості правонаступника виконавчого комітету Городищенської сільської ради (а.с.30).

Ухвалою суду від 15.11.2021 р. у справі призначено експертизу та зупинено провадження (а.с.36).

Ухвалою суду від 19.04.2022 р. відновлено провадження у справі.

Заявниця та її представник у судовому засіданні вимоги заяви підтримали та просять їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області Константінова М.В. в судовому засіданні не заперечила проти задоволення заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатним та призначення його опікуном заявницю; долучила подання виконавчого комітету Білокриницької сільської ради про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над її сином ОСОБА_3 та рішення виконавчого комітету Білокриницької сільської ради №99 від 19.05.2022 р. про затвердження вказаного подання, яке підтримала в судовому засіданні.

Вислухавши учасників процесу та їх представників, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що заява підлягає до задоволення.

Відповідно дост.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, що згідно висновку судово-психіатричного експерта № 15/22 від 26.01.2022 р., ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад. Наявний у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, він за станом психічного здоров`я не може перебувати в судовому засіданні під час слухання справи та давати пояснення.

Згідно з ст.41,60 ЦК України, над недієздатною особою встановлюється опіка. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до вимог ч.1ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку, і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Враховуючи те, що ОСОБА_3 страждає на хронічний стійкий психічний розлад і не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд прийшов до висновку, що він може бути визнаний судом недієздатним.

Згідно з поданням органу опіки та піклування, дійшов висновку про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_1 , відносно її сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та таким, що буде відповідати інтересам хворого.

Застережень, передбаченихст. 64 ЦК України, для призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатної фізичної особи, немає.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що згідно ч.ч. 6-8ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до вимогст. 60 ЦК України, та враховуючи серед іншого подання органу опіки та піклування, висновок експерта щодо ОСОБА_3 , суд прийшов до висновку про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 .

Згідно ст.141, ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов"язані з провадженням справи, віднести на рахунок держави.

Також, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно ч. ч. 6, 7ст. 300ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

На підставі вищевикладеного ст.ст.39,41,60 ЦК України, керуючись ст.ст.258,264,265,273, п. 1 ч. 2 ст.293,299,300,354,355 ЦПК, суд, -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчого комітету Городищенської сільської ради Рівненського району, Білокриницької сільської ради Рівненського району Рівненської області про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - задоволити повністю.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дане рішення діє протягом двох років з дня набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, безпосередньо до Рівненського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серія НОМЕР_1 , виданий 11.03.1998 р. Рівненським РВ УМВС України в Рівненській області, РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересовані особи: Городищенська сільська рада Рівненського району Рівненської області, 35341, с. Городище, вул. Рівненська, 81, код ЄДРПОУ 04386456.

Білокриницька сільська рада Рівненського району Рівненської області, 35342, вул. Рівненська, 94, с. Біла Криниця Рівненського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04387125.

Суддя: Гнатущенко Ю.В.

Присяжний Баланович П.Т.

Присяжний Божок О.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення23.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104408052
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —570/4635/21

Рішення від 23.05.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 18.04.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гнатущенко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні