Ухвала
від 17.11.2021 по справі 805/25/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

17 листопада 2021 р. Справа №805/25/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кошкош О.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Приватного акціонерного товариство Новокраматорський машинобудівний завод про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Приватного акціонерного товариства Новокраматорський машинобудівний завод до Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м. Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС України про визнання протиправними та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

В січні 2017 року Публічне акціонерне товариство Новокраматорський машинобудівний завод (яке ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 07 вересня 2017 року замінено його правонаступником - Приватним акціонерним товариством "Новокраматорський машинобудівний завод") звернулось до суду з адміністративним позовом до Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м.Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС України (далі - відповідач) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення від 08 серпня 2016 року №0000193900 про застосування штрафних санкцій.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 13 березня 2017 року, залишеною без змін ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 14 червня 2017 року, постановою Верховного Суду від 08 жовтня 2021 року позов задоволено.

14 листопада 2017 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №805/25/17-а щодо стягнення зі Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м.Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС України (ідентифікаційний код 38769166) на користь товариства судового збору у розмірі 1378 грн.

Приватне акціонерне товариство Новокраматорський машинобудівний завод звернулось до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження зі Спеціалізованої державної податкової інспекції з обслуговування великих платників у м.Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС України (ідентифікаційний код 38769166) на правонаступника - Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (ідентифікаційний код ВП 44131658, 61052, Харківська область, м. Харків, вул. Благовіщенська, буд. 30). В обґрунтування зазначено, що у січні 2018 року товариство звернулося до суду із заявою про заміну боржника правонаступником, однак розгляд вказаної заяви не здійснено у зв`язку із перебуванням адміністративної справи в суді касаційної інстанції. За час проведення касаційного провадження боржника реорганізовано шляхом приєднання до Офісу великих платників податків ДФС, а в подальшому постановлено ліквідувати Офіс великих платників податків ДФС. Відповідно до Постанови №893 права та обов`язки цього органу передані Державній податковій службі, в т.ч. Північному міжрегіональному управлінню ДПС по роботі з великими платниками податків.

У судове засідання представник боржника не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Представник заявника надав клопотання про розгляд заяви в порядку письмового провадження. За таких обставин суд визнав за можливе розглянути заяву в порядку письмового провадження.

Вирішуючи заяву по суті, суд враховує наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016 року № 247 Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби Спеціалізовану державну податкову інспекцію з обслуговування великих платників у м. Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС реорганізовано шляхом приєднання до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 3 вересня 2018 року внесено запис № 12741120005011629 про припинення СДПІ з обслуговування великих платників у м. Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС (код ЄДРПОУ 39789047).

Відповідно до пункту 1 Постанови КМУ № 1200 від 18 грудня 2018 року утворена Державна податкова служба України та Державна митна служба України шляхом поділу Державної фіскальної служби.

Відповідно до абзацу 2 пункту 2 Постанови КМУ № 1200 від 18 грудня 2018 року, Державна податкова служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до абзацу 4 пункту 2 Постанови КМУ № 1200 від 18 грудня 2018 року, Державна податкова служба України та Державна митна служба України є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби як юридична особа публічного права утворений Офіс великих платників податків Державної податкової служби шляхом приєднання до нього Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби. Утворені органи Державної податкової служби визнані правонаступниками реорганізованих органів Державної фіскальної служби.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Офіс великих платників податків Державної податкової служби зареєстрований 30 липня 2019 року номер запису 10741020000086628 (код ЄДРПОУ 43141471), а з 22 жовтня 2020 року внесено запис № 1000741100013086628 про припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Відповідно до пункту 6 Порядку здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади , затвердженого постановою КМУ від 20 жовтня 2011 року № 1074, права та обов`язки органів виконавчої влади переходять: разі злиття органів виконавчої влади - до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття; у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади; у разі поділу органу виконавчої влади - до органів виконавчої влади, утворених внаслідок такого поділу; у разі перетворення органу виконавчої влади - до утвореного органу виконавчої влади; у разі ліквідації органу виконавчої влади і передачі його завдань та функцій іншим органам виконавчої влади - до органів виконавчої влади, визначених відповідним актом Кабінету Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби Офіс великих платників податків ДПС - територіальний орган Державної податкової служби, ліквідовано як юридичну особу публічного права. Абзацом 4 пункту 2 цієї постанови зазначено, що права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Наказом ДПС від 30 вересня 2020 року № 529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворені нові управління по роботі з великими платниками податків, зокрема, Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, про що міститься відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1000741030008085321 від 30 вересня 2020 року.

Відповідно до частини 2 статті 21-1 Закону України Про центральні органи виконавчої влади , територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Згідно з частиною 4 статті 21-1 Закону України Про центральні органи виконавчої влади керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, може делегувати керівнику територіального органу як відокремленого підрозділу такого центрального органу виконавчої влади окремі повноваження відповідно до положення про такий територіальний орган.

Відповідно до пункту 7 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року №227. ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи. ДПС та її територіальні органи є контролюючими органами.

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, відповідно до наказу ДПС від 24 грудня 2020 року № 755, з 1 січня 2021 року розпочало здійснювати повноваження та функції територіального органу ДПС. Північне міжрегіональне управління є правонаступником Офісу великих платників податків ДПС та забезпечує реалізацію повноважень ДПС у взаємовідносинах з великими та іншими платниками, які перебувають на обліку в цьому управлінні, і здійснює їх податкове супроводження.

Приватне акціонерне товариство Новокраматорський машинобудівний завод перебуває на обліку саме в Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, про що свідчить витяг з Єдиного державного реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до частини 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина 4 цієї статті).

Враховуючи те, що виконавче провадження не відкрито, суд вважає за необхідне, заміниити боржника у виконавчому листі.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 294, 295, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Приватного акціонерного товариство Новокраматорський машинобудівний завод про заміну сторони виконавчого провадження.

Замінити боржника Спеціалізовану державну податкову інспекцію з обслуговування великих платників у м. Донецьку Міжрегіонального головного управління ДФС (код ЄДРПОУ 39789047, 87515, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 59) у виконавчому провадженні з примусового виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 13 березня 2017 року по справі №805/25/17-а на правонаступника - Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (ідентифікаційний код ВП 44131658, 61052, Харківська обл., місто Харків, вул. Благовіщенська, 30) у справі № 805/25/17-а.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо справа була розглянута в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя О.О. Кошкош

Дата ухвалення рішення17.11.2021
Оприлюднено19.11.2021
Номер документу101139541
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —805/25/17-а

Ухвала від 17.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 17.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 19.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 19.10.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 08.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 07.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 07.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 07.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 14.08.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Приходько І.В.

Ухвала від 08.08.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні