Рішення
від 18.11.2021 по справі 290/830/21
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/830/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

18 листопада 2021 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Кірічука М.М., присяжних - Кравчука О.В., Войтюка О.П., з участю секретаря судового засідання Панасюк К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опіки та піклування Романівської селищної ради Житомирської області,-

В С Т А Н О В И В :

27 серпня 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням, в якому просить суд продовжити строк дії рішення Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року про визнання ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, посилаючись на те, що строк дії вказаного судового рішення закінчується 2 вересня 2021 року, а також на наявність обставин, що свідчать про продовження хронічного стійкого психічного розладу у ОСОБА_2 .

У судове засідання заявник та представник заінтересованої особи не з`явилися, заявивши клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності.

Судом встановлено, що рішенням Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 його опікуном. Строк дії вказаного рішення визначено до 2 вересня 2021 року.

За змістом статті 300 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 30 травня 2013 року у справі Наталія Михайленко проти України , яке 30 серпня 2013 року набуло статусу остаточного, Європейським судом з прав людини констатовано, що у цій справі відсутність у заявниці можливості безпосередньо вимагати поновлення своєї цивільної дієздатності призвела до того, що це питання не розглядалося судами взагалі. Європейський суд з прав людини в своєму рішенні зазначив, що відсутність судового розгляду цього питання, яке серйозно вплинуло на численні аспекти життя заявниці, не можна виправдати легітимними цілями, що лежать в основі обмеження доступу до суду осіб, визнаних недієздатними (п. 40). За таких обставин Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ситуація, в якій опинилася заявниця, призвела до відмови у правосудді щодо можливості забезпечення перегляду її цивільної дієздатності, тобто було порушення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.15.12.2017 року набрала чинності нова редакціяЦивільного процесуального кодексу. Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатностіЦПКпередбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ Наталія Михайленко проти України (2013), Станєв проти Болгарії (2012), Штукатуров проти Росії (2008), адже ч. 6 ст. 300 встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 290-2021 від 12 жовтня 2021 року, ОСОБА_2 з раннього дитячого віку страждає на виражену деменцію внаслідок органічного ураження головного мозку (пологова травма) з частими генералізованими нападами, вираженою соціально-трудовою дезадаптацією. Даний діагноз відповідає критеріям шифру F02.840.

Ступінь наявної у ОСОБА_2 деменції на даний час настільки виражена, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, зібрані у справі докази свідчать про наявність підстав для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтею 39 ЦК України та статею 300 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Клопотання ОСОБА_1 (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року про визнання ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця с. Тевеліївка Романівського району Житомирської області, мешканця АДРЕСА_1 недієздатним строком до 17 листопада 2023 року

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України.

Головуючий: М.М. Кірічук

Присяжні: О.В. Кравчук

О.П. Войтюк

Дата ухвалення рішення18.11.2021
Оприлюднено18.11.2021
Номер документу101170317
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —290/830/21

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні