Рішення
від 09.04.2024 по справі 290/830/21
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Романівський районний суд Житомирської області

290/830/21

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

9 квітня 2024 року смт. Романів

Романівський районнийсуд Житомирськоїобласті вскладі суддіКірічука М.М.,присяжних:Сосновської М.А.,Медлярської Т.В.,з участюсекретаря судовогозасідання ПанасюкК.О.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні цивільнусправу заклопотанням ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опікита піклування Романівської селищноїради Житомирськоїобласті,-

В С Т А Н О В И В :

25 вересня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить суд продовжити строк дії рішення Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року про визнання ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, посилаючись на те, що строк дії вказаного судового рішення закінчується 17 листопада 2023 року, а також на наявність обставин, що свідчать про продовження хронічного стійкого психічного розладу у ОСОБА_2 .

У судове засідання заявник та представник заінтересованої особи не з`явився, заявивши клопотання про розгляд справи за їхньої відсутності.

Судом встановлено,що рішеннямРоманівського районногосуду Житомирськоїобласті від3вересня 2019року ОСОБА_2 визнано недієздатнимтапризначено ОСОБА_1 його опікуном. Строк дії вказаного рішення визначено до 2 вересня 2021 року.

Рішенням Романівського районного суду Житомирської області від 18 листопада 2021 року продовжено строк дії рішення Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року про визнання ОСОБА_2 недієздатним. Строк дії вказаного рішення визначено до 17 листопада 2023 року.

За змістом статті 300 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, який не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішенням Європейського суду з прав людини від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України», яке 30 серпня 2013 року набуло статусу остаточного, Європейським судом з прав людини констатовано, що у цій справі відсутність у заявниці можливості безпосередньо вимагати поновлення своєї цивільної дієздатності призвела до того, що це питання не розглядалося судами взагалі. Європейський суд з прав людини в своєму рішенні зазначив, що «відсутність судового розгляду цього питання, яке серйозно вплинуло на численні аспекти життя заявниці, не можна виправдати легітимними цілями, що лежать в основі обмеження доступу до суду осіб, визнаних недієздатними» (п. 40). За таких обставин Європейський суд з прав людини дійшов висновку, що ситуація, в якій опинилася заявниця, призвела до відмови у правосудді щодо можливості забезпечення перегляду її цивільної дієздатності, тобто було порушення пункту 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакція Цивільного процесуального кодексу. Відповідно до приписів законодавства у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності ЦПК передбачається періодичний судовий контроль за наявністю/продовженням існування підстав для обмеження чи позбавлення особи дієздатності (принцип, визначений у рішеннях ЄСПЛ «Наталія Михайленко проти України» (2013), «Станєв проти Болгарії» (2012), «Штукатуров проти Росії» (2008), адже ч. 6 ст. 300 встановлюється максимальний строк дії судового рішення про визнання фізичної особи недієздатною у 2 роки).

Згідно висновкусудово-психіатричного експерта № 80-2024 від 13 лютого 2024 року, ОСОБА_2 з раннього дитячого віку страждає на стійкий, хронічний психічний розлад виражену деменцію внаслідок органічного ураження головного мозку (пологова травма) з частими генералізованими судомними нападами, вираженою соціальною - трудовою дезадаптацією (F02.840 МКХ-10).

ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, зібрані у справі докази свідчать про наявність підстав для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтею 39 ЦК України та статею 300 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Клопотання ОСОБА_1 (адресамісця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Романівського районного суду Житомирської області від 3 вересня 2019 року про визнання ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця с. Тевеліївка Романівського району Житомирської області, мешканця смт. Романів Житомирського району Житомирської області недієздатним та призначення ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 його опікуном строком до 8 квітня 2026 року.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Головуючий: М.М. Кірічук

Присяжні: М.А. Сосновська

Т.В. Медлярська

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118206593
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, заінтересована особа - орган опікита піклування Романівської селищноїради Житомирськоїобласті

Судовий реєстр по справі —290/830/21

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Рішення від 18.11.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

Ухвала від 28.08.2021

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Кірічук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні