Ухвала
від 19.11.2021 по справі 2-н-234/2010
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 2-н-234/2010

Провадження №6/639/144/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2021 року

Жовтневий районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді - Рубіжного С.О.,

за участю секретаря - Чубенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит-Капітал про заміну стягувача у виконавчому провадженні по цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариство Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором, заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , Холодногірсько-Новобаварський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків),-

ВСТАНОВИВ:

20 вересня 2021 року до Жовтневого районного суду м. Харкова надійшла заява від представника заявника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит-Капітал про заміну стягувача у виконавчому провадженні по цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариство Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором, заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , Холодногірсько-Новобаварський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

В своїй заяві заявник просить замінити сторону виконавчого провадження, яке відкрите на підставі виконавчого листа №2-н-234/2010 із ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Кредит-Капітал за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 .

В обґрунтування своїх вимог представник заявника посилається на те, що в провадженні Холодногірсько-Новобаварського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управлення Міністерства юстиції (м. Харків) перебуває виконавче провадження №29413909, яке відкрите на підставі виконавчого документа № 2-н-234/2010, виданого Жовтневим районним судом м. Харкова.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 12.09.2018 року задоволено заяву та замінено стягувача у виконавчому провадженні на ТОВ Компанія у управління активами Прімоколект-Капітал .

Отже, станом на сьогоднішній день виконавче провадження №29413909 відкрито, рішення суду не виконано.

12.07.2021 між ТОВ Компанія у управління активами Прімоколект-Капітал та ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал , керуючись главою 47 ЦК України, укладено Договір відступлення прав вимоги № 12/07/2021-1, відповідно до умов якого, ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до осіб, які являлись боржниками ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , в тому числі і до ОСОБА_1 за кредитним договором №CL37080 від 23.04.2008 року.

У зв`язку з викладеним представник заявника звернувся до суду з даною заявою.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 24.09.2021 року вказана заява прийнята до провадження і призначена до розгляду в судовому засіданні.

Учасники справи у судове засідання не з`явились, про дату час та місце судового засідання повідомлялись належним чином. Представник заявника у поданій до суду заяві просив проводити розгляд справи у його відсутність. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, про причини своєї неявки суд не повідомили, що не є перешкодою для розгляду даної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та заінтересованих осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України , судом не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали заяви, вважає, що вона підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

В провадженні Жовтневого районного суду м. Харкова перебувала цивільна справа №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариство Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором.

14.07.2010 року суддею Жовтневого районного суду м. Харкова розглянуто заяву Публічного Акціонерного товариства Універсал Банк , яке розташоване м. Київ 04114 вул.Автозаводська 54/19 про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за кредитним договором № СL37080 від 23 квітня 2008 року, нараховані відсотки, підвищені відсотки на 23 лютого 2010 року в сумі 28335 грн.61коп. з боржника ОСОБА_1 , який мешкає за адресою АДРЕСА_1 і видано відповідний судовий наказ від 14.07.2010 року (справа №2-н-234/2010 року). (а.с.1)

Представник ПАТ Універсал Банк на підставі заяви про видачу судового наказу, який набрав законної сили, 30.08.2011року отримав даний наказ, що вбачається з розписки на заяві. (а.с.3)

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Харкова від 12 вересня 2018 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , заінтересовані особи: Міжрайонний відділ державної виконавчої служби по Холодногірському та Новобаварському районах м. Харків Головного територіального управління юстиції в Харківській області, Публічне акціонерне товариство Універсал Банк , ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження по цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором - задоволено.

Замінено сторону виконавчого провадження - стягувача Публічне акціонерне товариство Універсал Банк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал (79000, м. Львів, а/с №45, р/р НОМЕР_1 АТ Райффайзен Банк Аваль , МФО380805, ЄДРПОУ 36676934) у цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариства Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором. (а.с.35-37)

12.07.2021 між ТОВ Компанія у управління активами Прімоколект-Капітал та ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал , керуючись главою 47 ЦК України, укладено Договір відступлення прав вимоги № 12/07/2021-1, відповідно до умов якого, ТОВ Фінансова Компанія Кредит-Капітал набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до осіб, які являлись боржниками ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , в тому числі і до ОСОБА_1 за кредитним договором №CL37080 від 23.04.2008 року.

Відповідно до п. 6.2.2 Договору відступлення прав вимоги № 12/07/2021-1 від 12 липня 2021 року права вимоги переходять дол. Нового кредитора з моменту підписання сторонами цього договору, після чого новий кредитор стає кредитором по відношенню до боржників стосовно їх заборгованості. При цьому виконання новим кредитором та кредитором умов, що визначені цим пунктом, є необхідною та достатньою підставою для оформлення відступлення права вимоги. Додаткового оформлення відступлення пава вимоги у цих випадках не вимагається.

Згідно відомостей АСВП в провадженні Холодногірсько-Новобаварського відділу державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управлення Міністерства юстиції (м. Харків) перебуває виконавче провадження №29413909. Боржником за яким є ОСОБА_1 , стягував: Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал . Станв ВП: примусове виконання. (а.с.42)

Згідно п.п.1,2 ч.1ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, зокрема, внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва.

Згідно ч.1ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 55 ЦПК України передбачено процесуальне правонаступництво, а саме визначено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно зі ст.1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

Відповідно до ч. 5ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч.ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися не лише у відкритому виконавчому провадженні, тому що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям попередника після ухвалення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9 статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже, судом було встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Кредит-Капітал дійсно є правонаступником Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал за кредитним договором №CL37080 від 23.04.2008 рокуукладеним з ОСОБА_1 .

Відтак, у суду є всі підстави для задоволення заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Кредит-Капітал .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 260 , 261 , 353 , 442 ЦПК України , ст.ст. 512 , 514 ЦК України , ч.5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Кредит-Капітал про заміну стягувача у виконавчому провадженні по цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариство Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором, заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал , Холодногірсько-Новобаварський відділ державної виконавчої служби у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження - стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова Компанія Кредит-Капітал (ЄДРПОУ 35234236, IBAN: НОМЕР_2 , банк отримувача - АТ Райффайзен Банк Аваль ) у цивільній справі №2-н-234/2010 за заявою Публічного акціонерного товариство Універсал Банк до ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення боргу за кредитним договором.

Ухвала, що постановлена судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 19.11.2021.

Суддя С.О. Рубіжний

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено21.11.2021
Номер документу101213841
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-234/2010

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Рубіжний С. О.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Рубіжний С. О.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Баркова Н. В.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Баркова Н. В.

Судовий наказ від 30.08.2010

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

Ухвала від 16.09.2015

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Судовий наказ від 29.11.2010

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кунцік О. С.

Судовий наказ від 23.12.2010

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Денисюк М. В.

Ухвала від 23.12.2010

Цивільне

Рокитнівський районний суд Рівненської області

Денисюк М. В.

Судовий наказ від 17.06.2010

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Бондарчук Г. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні