Ухвала
від 19.11.2021 по справі 600/1836/21-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 листопада 2021 р. м. Чернівці Справа № 600/1836/21-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника ОСОБА_1 про заміну сторони в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом до Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації (далі - відповідач або Управління), в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації щодо нарахування та. виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком;

- зобов`язати Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації нарахувати та виплатити ОСОБА_1 недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2020 рік у розмір семи мінімальних пенсій за віком, з урахуванням попередньо виплаченої суми допомоги, що становить 8306 грн.

Ухвалою суду від 22.04.2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи.

28.05.2021 року судом ухвалено рішення, яким позов ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії задоволено повністю.

26.10.2021 року до суду надійшло клопотання представника позивача, згідно змісту якого просить змінити боржника в адміністративній справі № 600/1836/21-а його правонаступником, а саме Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації (вул. Привокзальна, 6, смт. Глибока, Глибоцького району, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 03196268) на Управління праці та соціального захисту населення Чернівецької районної державної адміністрації Чернівецької області (вул. Головна, 245, м. Чернівці, код ЄДРПОУ 43916015).

Враховуючи те, що розгляд справи здійснюється без виклику учасників справи (в письмовому провадженні), суд вважає за можливе розглянути подане клопотання в письмовому провадженні.

Розглянувши клопотання представника позивача про заміну сторони в адміністративній справі та додані до неї матеріали, суд зазначає наступне.

Згідно статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Окрім цього, суд зазначає, що відповідно до статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII (далі - Закон №1404-VIII) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частинами 1-2 статті 15 Закону №1404-VIII встановлено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону №1404-VIII у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно із частиною 1 статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

При цьому, у відповідності до частини 4 статті 379 КАС України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Суд констатує, що по справі №600/1836/21-а винесено кінцеве рішення, яке набрало законної сили, а також по справі видано виконавчий лист.

Відтак, на стадії виконання судового рішення можливе вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, або ж заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження згідно статті 379 КАС України.

Однак, статтею 52 КАС України нормативно визначено можливість у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, заміни відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником на будь-якій стадії судового процесу.

Суд зазначає, що рішенням 6 сесії VIII скликання Чернівецької міської ради від 15.04.2021 року №177 «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради VIII скликання від 25.03.2021 №132 «Про структуру виконавчих органів Чернівецької міської ради» Департамент праці та соціального захисту населення Чернівецької міської ради з 01.07.2021 року ліквідовано та з 15.06.2021 року утворено Департамент соціальної політики Чернівецької міської ради.

Згідно Переліку районних державних адміністрацій, що реорганізуються шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, утворених як нові юридичні особи публічного права (додаток 3 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» ) Глибоцька районна державна адміністрація Чернівецької області приєднується до новоутвореної Чернівецької районної державної адміністрації.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що Управління праці та соціального захисту населення Чернівецької районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 43916015) дійсно є правонаступником прав та обов`язків Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації Чернівецької області (код ЄДРПОУ 03196268).

При цьому, при вирішенні питання про заміну сторони по справі на стадії виконання рішення, суд застосовує правові висновки, викладені у постановах Верховного Суду від 31 жовтня 2018 року у справі № 2-а-3494/11, від 27 серпня 2020 року у справі № 804/536/18 та від 16 червня 2021 року у справі № 0417/7776/2012, відповідно до яких заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір (процесуальне правонаступництво), можлива на будь-якій стадії судового процесу, як на стадії розгляду справи, так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того, чи виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання. У таких висновках необхідно керуватися принципом обов`язковості судового рішення та тим, що виконання судового рішення є складовою частиною судового розгляду та завершальною стадією судового провадження, а незабезпечення виконання рішення суду призведе до порушення прав, гарантованих статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Верховний Суд наголошує, що сам лише факт правонаступництва у матеріальних правовідносинах, без відповідного судового рішення про процесуальне правонаступництво, не забезпечує повної реалізації прав такої особи з виконання судового рішення. При цьому, Верховний Суд вказує на те, що навіть відсутність виконавчого листа не є перешкодою у матеріальному правонаступництві.

За таких обставин, суд вважає, що клопотання представника ОСОБА_1 є обґрунтованим, а відтак підлягає задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись статтями 52, 241, 243, 248, 379 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання представника ОСОБА_1 про заміну сторони по справі - задовольнити.

2. Допустити заміну відповідача по справі №600/1836/21-а - Управління праці та соціального захисту населення Глибоцької районної державної адміністрації Чернівецької області (код ЄДРПОУ 03196268) його правонаступника - Управління праці та соціального захисту населення Чернівецької районної державної адміністрації (код за ЄДРПОУ 43916015).

Згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

У відповідності до статей 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України ухвали суду першої інстанції можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складання).

Суддя О.В. Анісімов

Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено22.11.2021
Номер документу101228332
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/1836/21-а

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 29.10.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Рішення від 28.05.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Анісімов Олег Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні