Ухвала
від 19.11.2021 по справі 280/9899/21
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

19 листопада 2021 року Справа № 280/9899/21 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Прасова О.О. при секретарі Шевченко С.О., розглянувши у місті Запоріжжі за правилами спрощеного провадження матеріали адміністративої справи

за позовом ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 )

до Служби у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області (вул.Праці, буд.31, смт.Андріївка, Бердянський район, Запорізька область, 71140; код ЄДРПОУ 44032665)

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 (надалі - позивач) до Служби у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області (надалі - відповідач), в якому позивач просить суд: 1) визнати протиправним та скасувати Рішення від 15.09.2021 Служби у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області в особі комісії з питань захисту прав дитини про відмову в наданні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; 2) зобов`язати Службу у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області прийняти рішення про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в м.Маріуполі Донецької області, свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 , видане 15.08.2018 Кальміуським районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, на підставі заяви ОСОБА_1 , поданої 02.09.2021.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 25.10.2021 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) та без проведення судового засідання.

15.11.2021 від представника відповідача до суду надійшов відзив на позов, в якому заявлено клопотання про заміну відповідача. В обгрунтування клопотання зазначено, що позивачем оскаржується Рішення Служби у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області від 15.09.2021 в особі комісії з питань захисту прав дитини. 15.09.2021 на засіданні комісії з питань захисту прав дитини в складі членів комісії у кількості 9 осіб, під головуванням голови комісії - Пелешко В.В., відмовлено ОСОБА_3 в наданні її дитині, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів позивачу відмовлено. Згідно з рішенням виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області Про створення комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради №15 від 19.02.2021 вирішено створити комісію з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради, затвердити склад комісії та положення про комісію. Враховуючи пункти Положення про комісію з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради, Служба у справах дітей не створювала вказану комісію, не є органом, якому вказана комісія є підзвітною та не несе відповідальність за прийняті рішення вказаної комісії. Служба у справах дітей не може підміняти функції комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради, та остання є спеціально створеним органом для вирішення питань надання статусу неповнолітнім, в тому числі, дітей постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

17.11.2021 від позивача до суду надійшло клопотання про залучення співвідповідача. В обгрунтування клопотання зазначено, що після отримання відзиву на позов позивачу стало відомо, що комісія з питань захисту прав дитини не є органом Служби у справах дітей, а є структурним підрозділом виконавчого комітету Андріївської селищної ради. При цьому відповідно до Положення про комісію з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Андріївської селищної ради від 19.02.2021 за №15 (надано відповідачем), зазначена комісія не має статусу юридичної особи. У зв`язку з цим позивач вважає, що співвідповідачем у цій справі повинен бути Виконавчий комітет Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області в особі комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області.

Також, позивачем до вказаного клопотання додана позовна заява, в якій він просить суд: 1) визнати протиправним та скасувати Рішення Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області від 15.09.2021, оформлене протокол №6, про відмову в наданні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; 2) визнати протиправним Рішення Служби у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області щодо не надання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів; 3) зобов`язати Службу у справах дітей виконавчого комітету Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької області та Комісію з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Андріївської селищної ради Бердянського району Запорізької прийняти рішення про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 „ який народився в м.Маріуполі Донецької області, свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 , видане 15.08.2018 Кальміуським районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, на підставі заяви ОСОБА_1 , поданої 02.09.2021.

Відповідно до ч.3 ст.48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Як зазначено у ч.4 ст.48 КАС України, якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Відповідно до ч.5 ст.48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Враховуючи матеріали справи, те що справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін та те, що позивач міг не знати до подання позову про підставу для залучення співвідповідача, суд, відповідно до приписів ст.48 КАС України, вважає за необхідне залучити до участі у справі як співвідповідача Виконавчий комітет Андріївської селищної ради в особі комісії з питань захисту прав дитини при Виконавчому комітеті Андріївської селищної ради. Звідси, у задоволенні клопотання відповідача про заміну відповідача має бути відмовлено.

Керуючись ст.ст.48, 241-243, 248 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відповідача про заміну відповідача - відмовити.

Клопотання позивача про залучення співвідповідача - задовольнити.

Залучити до участі у справі як співвідповідача Виконавчий комітет Андріївської селищної ради в особі комісії з питань захисту прав дитини при Виконавчому комітеті Андріївської селищної ради (вул.Праці, буд.31, смт.Андріївка, Бердянський район, Запорізька область, 71140; код ЄДРПОУ 04352428).

Прийняти до розгляду позовну заяву.

Запропонувати:

співвідповідачу - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали подати відзив на позовну заяву та документи на його обґрунтування, з урахуванням вимог ст.162 КАС України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.О. Прасов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.11.2021
Оприлюднено25.11.2021
Номер документу101282666
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/9899/21

Рішення від 03.01.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 25.10.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні