Ухвала
від 18.11.2021 по справі 753/2948/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2948/21

провадження № 2-з/753/325/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" листопада 2021 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Якусик О.В., за участю секретаря судового засідання Ганіної М.Д., представника позивача - адвоката Завойка Д.І., представника відповідача - адвоката Товмача В.В., розглянувши клопотання представника Садівницького товариства БДЖІЛКА Дарницького району м.Києва - адвоката Завойка Д.І. про забезпечення доказів у цивільній справі №753/2948/21 за позовом Садівницького товариства БДЖІЛКА Дарницького району м.Києва до ОСОБА_1 , Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м.Київ), третя особа - Київська міська рада, про визнання недійсним свідоцтва про право власності, скасування запису про реєстрацію права власності,

ВСТАНОВИВ:

2 листопада 2021 року представник Садівницького товариства БДЖІЛКА Дарницького району м.Києва - адвокат Завойко Д.І. звернувся до Дарницького районного суду м. Києва з клопотанням про забезпечення доказів, в якому просить забезпечити докази у справі № 753/2948/21 шляхом допиту як свідків членів СТ БДЖІЛКА , вказаних у клопотанні.

Клопотання обґрунтоване тим, що члени СТ БДЖЛКА можуть надати пояснення щодо наявності або відсутності на спірній земельній ділянці нерухомого майна та обставини його зведення, щодо участі відповідача-1 у загальних зборах СТ БДЖІЛКА , здійснення нею обов`язків члена товариства та інші обставини, які мають суттєве значення для вирішення спору. Також заявник вказує, що виклик як свідків ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 необхідний для з`ясування правомірності складення технічної документації на земельну ділянку.

Згідно з протоколом передачі справи раніше визначеному складу суду від 3 листопада 2021 року заяву було передано у провадження судді Якусика О.В.

У судовому засіданні представник позивача підтримав вимоги свого клопотання та просив його задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання сторони відповідача посилаючись на те, що питання про виклик свідків вже було вирішено судом та, крім цього, з урахуванням предмету позову, ті обставини, які входять до предмету доказування, не можуть підтверджуватися показаннями свідків, а правомірність складання технічної документації на земельну ділянку не є предметом спору у цій справі.

Суд, розглянувши клопотання представника позивача, заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про те, що заява не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Судом встановлено, що у лютому 2021 року СТ БДЖІЛКА Дарницького району м. Києва звернулося до Дарницького районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 , Центрального міжрегіонального Управління Міністерства юстиції (м.Київ), в якому просить визнати недійсним Свідоцтво про право власності № НОМЕР_1 від 17 жовтня 2014 року про право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:90:925:0121; скасувати запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 30 вересня 2014 року номер 7380118 про реєстрацію права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку АДРЕСА_1 , кадастровий номер 8000000000:90:925:0121.

Ухвалою суду від 2 вересня 2021 року, зокрема, частково задоволено клопотання позивача про виклик свідків, а саме викликано як свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , в іншій частині клопотання відмовлено, оскільки позивач не надав доказів на підтвердження того, що особи, яких він просить викликати як свідків брали участь у загальних зборах 6 серпня 2011 року, доказів документального оформлення втрати чи знищення протоколу № 17 загальних зборів від 6 серпня 2011 року та інших документів, пов`язаних із проведенням цих зборів (реєстру учасників, спису присутніх тощо).

Судом також враховано, що згідно з п. 2.2 Статуту Садівницького товариства БДЖІЛКА прийом громадянина у члени за його письмовою заявою здійснюється правлінням Товариства , а отже обставини щодо прийняття ОСОБА_1 до членів товариства, винесення цього питання на розгляд зборів (зборів у повноважених) товариства на думку суду можуть пояснити члени правління товариства.

Статтею 116 ЦПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Процесуальний інститут забезпечення доказів, зокрема, шляхом допиту свідків передбачає, що такій захід застосовується у разі, якщо засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Допит свідків як спосіб забезпечення доказів можливий у разі тяжкої хвороби свідка, яка викликає перестороги щодо його життя та наступного стану здоров`я, або наявний намір свідка на тривалий час чи на постійній основі покинути територію України тощо, тобто мають бути наявними дійсні обставини, що зумовлюють забезпечення доказів як невідкладний захід з метою недопущення втрати засобу доказування.

Натомість подане представником позивача клопотання не містить жодних доводів, які б свідчили про можливе утруднення чи унеможливлення використання цього засобу доказування, а за своїм змістом та мотивуванням подане представником позивача клопотання фактично є заявою про виклик свідків, процесуальний порядок подання та розгляду якої встановлений статтями 90-91 ЦПК України.

З огляду на викладене, клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 116-118, 259-261, 353-355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника Садівницького товариства БДЖІЛКА Дарницького району м. Києва - адвоката Завойка Д.І. про забезпечення доказів у цивільній справі №753/2948/21 - відмовити.

Роз`яснити позивачу право на звернення із заявою про виклик свідка відповідно до норм глави 5 розділу І Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали підписано 22 листопада 2021 року.

Суддя О.В. Якусик

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.11.2021
Оприлюднено25.11.2021
Номер документу101290240
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/2948/21

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 18.11.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні