Рішення
від 11.11.2021 по справі 179/584/21
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/584/21

2/179/376/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 листопада 2021 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуючого судді Ковальчук Т.А.

при секретарі Хорольській І.П.

за участю

представника позивача Ушакова Е.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Магдалинівка Дніпропетровської області цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове до товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське , ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки ,

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове до товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське , ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Позивач в позові посилається на те, що 12 грудня 2010 року товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове та ОСОБА_2 було укладено договір оренди земельної ділянки предметом якого є оренда (користування) земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 5,770 га, кадастровий номер 1222384000:01:001:0322 розташованої на території Личківської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області. Вказаний договір оренди укладено строком на 10 років починаючи з дати його державної реєстрації, тобто термін дії договору визначено до 24.01.2022 року, відповідно до п.2.3 договору.

Спадкоємцем земельної ділянки, що є предметом договору оренди є ОСОБА_1 , яка з моменту набуття права власності на земельну ділянку в порядку спадкування не заперечувала проти його існування, не ініціювала зміну, розірвання чи переукладення договору оренди землі і не зверталась з такими проханнями, отримувала оренду плату у встановленому розмірі та строки.

У листопаді 2018 року позивачем було запропоновано власнику земельної ділянки ОСОБА_1 переукласти договір оренди землі на новий строк і ОСОБА_1 погодилась на вказану пропозицію, власноручно підписавши примірники договору оренди землі.

Після підписання договору оренди землі позивачем разом з необхідним пакетом документів було подано до державного реєстратора договір оренди землі для реєстрації речового права - права оренди за вказаним договором. У реєстрації вказаного речового права було відмовлено у зв`язку з наявністю у відомостях Державного земельного кадастру інформації про зареєстрований договір оренди вказаної ділянки за ТОВ АФ Олімпекс-Агро .

У жовтні 2019 року до позивача звернувся представник товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське , повідомивши про необхідність виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки, належної ОСОБА_1 , для передачі у користування ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське . Саме з вказаного звернення позивачеві стало відомо про існування зареєстрованого речового права (права оренди) земельної ділянки ОСОБА_1 за товариством з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське . Дані обставини також було перевірено за допомогою інтернет-ресурсу Держгеокадастру та виявлено факт реєстрації 25.06.2019 р. за № 32149654 речового права - права оренди землі щодо земельної ділянки ОСОБА_1 за ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське .

Одночасне існування державної реєстрації кількох прав оренди на одну земельну ділянку суперечить засадам офіційного визнання і підтвердження державою фактів виникнення прав на нерухоме майно, є порушенням чинного законодавства та інтересів позивача, за яким право оренди земельної ділянки зареєстровано первинно та не припинялося. Цей факт унеможливлює здійснення державної реєстрації договору оренди землі, укладеного між власником та ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське , до закінчення строку дії попереднього договору укладеного між власником та позивачем.

На підставі наведеного, позивач прохає визнати недійсним оспорюваний договір оренди та скасувати його державну реєстрацію.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши письмові докази, встановив наступне.

Судом встановлено, що 12 грудня 2010 року товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове та ОСОБА_2 було укладено договір оренди земельної ділянки предметом якого є оренда (користування) земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 5,770 га, кадастровий номер 1222384000:01:001:0322 розташованої на території Личківської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області,який зареєстровано Магдалинівським відділом Дніпропетровської філії державного підприємства Центр державного земельного кадастру 24 січня 2012 року за № 122230004000905 . Вказаний договір оренди укладено строком на 10 років починаючи з дати його державної реєстрації, згідно п.2.3 договору (а. с. 7-12).

Відповідно до ст. ст. 18, 20 Закону України Про оренду землі (в редакції станом на 24 січня 2012 року) - договір оренди землі підлягає державній реєстрації та набирає чинності після його державної реєстрації.

Відповідно до ст. 202 ЗК України (в редакції станом на 24 січня 2012 року) державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у складі державного реєстру земель.

Державний реєстр земель складається з двох частин: книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок; Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку.

Наказом Державного комітету України по земельним ресурсам № 135 від 23.05.2003 року Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру та удосконалення структури державного підприємства Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах , зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 травня 2003 р. за № 408/7729, (в редакції станом на 24 січня 2012 року) встановлено, що реєстрацію земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них, договорів оренди землі здійснює державне підприємство Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах .

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за умови, якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

Судом встановлено, що 18.06.2019 року між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське було укладено договір оренди земельної ділянки, площею 5,770 га, кадастровий номер1222384000:01:001:0322, тобто тієї ж земельної ділянки, що відповідно до вищевказаного договору оренди від 12.12.2010 р. була передана ОСОБА_2 в оренду ТОВ Агрофірма Личкове . Право оренди вказаної земельної ділянки відповідно до договору від 18.06.2019 року було зареєстровано за товариством з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське 26.06.2019 року (а. с. 13).

Частиною другою статті 9 Закону України Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень зобов`язано державного реєстратора встановлювати відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями.

Відповідно до пункту 8-1 частини другої статті 9 Закону України Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та зареєстровані в установленому порядку до 1 січня 2013 року, державний реєстратор запитує від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які відповідно до чинного на момент реєстрації законодавства проводили таку реєстрацію, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для реєстрації прав та їх обтяжень, якщо такі документи не були подані заявником або якщо документи, подані заявником, не містять передбачених цим Законом відомостей про правонабувача або про нерухоме майно. Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, до яких надійшов запит, зобов`язані безоплатно в установленому законодавством порядку протягом трьох робочих днів надати державному реєстратору відповідну інформацію, зокрема, щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, у тому числі земельні ділянки.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 24 Закону України Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень у державній реєстрації прав може бути відмовлено у разі, якщо заявником подано ті самі документи, на підставі яких заявлене право вже зареєстровано у Державному реєстрі прав.

Таким чином, подання для державної реєстрації права оренди на земельну ділянку документів, зокрема тих, які є невід`ємною частиною договору оренди цієї ділянки, на підставі яких заявлене право вже зареєстровано у Державному реєстрі прав за іншою особою, є підставою для відмови у державній реєстрації зазначеного права.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Згідно ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 203 ЦК України визначено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України Про оренду землі орендареві забезпечується захист його прав на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Таким чином, судом встановлено факт існування одночасно двох правочинів щодо одного об`єкту договору, що суперечить законодавству України.

З врахуванням викладеного, суд вважає, що договір оренди земельної ділянки, який був укладений 18.06.2019 року між ОСОБА_1 та ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське суперечать вказаним нормам матеріального права, а тому є недійсним з моменту його вчинення, оскільки на час його укладення та на час реєстрації за ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське права на оренду землі був чинним договір оренди спірної земельної ділянки від 12.12.2010 року, який був укладений між ОСОБА_2 (правонаступник ОСОБА_1 ) та ТОВ Агрофірма Личкове .

З вказаних підстав позовні вимоги про визнання оспорюваного договору оренди землі недійсним підлягають задоволенню.

Позовна вимога про скасування державної реєстрації на підставі якого було внесено запис про право оренди на вищевказану земельну ділянку за ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське , є похідною від позовної вимоги про визнання договору оренди землі недійсним, оскільки підставою виникнення іншого речового права та державної реєстрації був оспорюваний договір оренди землі.

Відповідно до ч. 1-2 ст.26 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав.

У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що зазначена позовна вимога також підлягає задоволенню.

Судові витрати по справі, а саме: судовий збір, сплачений позивачем при подачі позову до суду, підлягають стягненню з відповідачів в рівних частках.

Керуючись ст. ст. 263-265, 268 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове - задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, кадастровий номер 1222384000:01:001:0322, укладений між ОСОБА_1 та товариством з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське (код ЄДРПОУ 41102163), речове право за яким зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень 25.06.2019 року за № 32149654.

Скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки площею 5.770 га, кадастровий номер 1222384000:01:001:0322 , за ТОВ Аграрне підприємство Придніпровське (код ЄДРПОУ 41102163).

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , ( АДРЕСА_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове , код ЄДРПОУ 36679474 (Дніпропетровська область, Новомосковський (Магдалинівський) район, с. Личкове, вул. Комарова, 94 А) судовий збір по справі в сумі 1 135 грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Аграрне підприємство Придніпровське , код ЄРДПОУ 41102163 (м. Київ, пр. Перемоги, 121-В) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Личкове , код ЄДРПОУ 36679474 (Дніпропетровська область, Новомосковський (Магдалинівський) район, с. Личкове, вул. Комарова, 94 А) судовий збір по справі в сумі 1 135 грн.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 22 листопада 2021 року.

Суддя Т.А.Ковальчук

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.11.2021
Оприлюднено25.11.2021
Номер документу101309878
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —179/584/21

Постанова від 25.10.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 20.06.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 04.04.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Єлізаренко І. А.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Рішення від 11.11.2021

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні