Ухвала
від 24.11.2021 по справі 202/7148/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7148/21

Провадження № 1-кс/202/6109/2021

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

24 листопада 2021 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Криничанського відділу Жовтоводської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020041440000077 від 21 грудня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України.

16 листопада 2021 року слідчому судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Криничанського відділу Жовтоводської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

Дане клопотання, згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді, було передано слідчому судді 16 листопада 2021 року.

Згідно з матеріалами клопотання, відповідно до розпорядження голови ІНФОРМАЦІЯ_1 від 19.12.1995 року на території ІНФОРМАЦІЯ_2 розташувався заказник місцевого значення «Отченашкові наділи», який відноситься до об`єктів природно-заповідного фонду загальною площею 400 га.

На підставі подання ІНФОРМАЦІЯ_1 , висновків і рекомендацій постійної комісії ІНФОРМАЦІЯ_3 винесено рішення «Про зміну меж та категорії об`єкта природно-заповідного фонду ландшафтного заказника місцевого значення «Отченашкові наділи» на регіональний ландшафтний парк. В подальшому, інвестору - Міжнародному благодійному фонду « ІНФОРМАЦІЯ_4 » передано в оренду 88 га земельної ділянки із присвоєнням кадастрового номеру за рахунок земель заказника місцевого значення ««Отченашкові наділи» під будівництво екологічного парку Дніпропетровської області.

Опрацюванням публічної кадастрової карти України встановлено, що територія заказника крім переданих в оренду 88 га Міжнародному благодійному фонду « ІНФОРМАЦІЯ_4 » була передана ІНФОРМАЦІЯ_5 без погодження із Кабінетом Міністрів України у приватну власність понад 60 особам для ведення особистого селянського господарства.

В ході проведення досудового розслідування тимчасовим доступом в ІНФОРМАЦІЯ_6 отримано накази «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою» щодо відведення земельних ділянок 60 особам з додатками.

20.09.2021 року до ІНФОРМАЦІЯ_5 направлено запит у порядку ст.93 КПК України про надання інформації чи видавались накази «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» по земельним ділянкам з кадастровими номерами, однак станом на 10.11.2021 року відповіді на вказаний запит не отримано.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що з метою встановлення обставин, що мають значення для досудового розслідування, швидкого, повного та неупередженого проведення досудового розслідування, необхідним є отримання тимчасового доступу до оригіналів документів, а саме технічної документації та наказу «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» на вказані вище земельні ділянки, що розташовані на території Підгородненської міської ради Дніпропетровської області, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Наведене зумовило слідчого за погодженням з прокурором звернутись до слідчого судді з відповідним клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З метою запобігання можливої зміни або знищення документів до яких планується отримати тимчасовий доступ, слідчий в клопотанні просила розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Слідчий у судове засідання не з`явилась, натомість до матеріалів клопотання додала заяву, відповідно до якої слідчий просила розглянути клопотання без її участі.

На підставі ч. 2ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

У відповідності до ч. 2 ст. 131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно доч.5ст.163КПК Українислідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи: перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини,які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Частково задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя виходить з того, що вимоги слідчого стосовно надання тимчасового доступу співробітникам оперативного підрозділу за дорученням слідчого ОСОБА_3 відповідно до вимог КПК України, не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 40 КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Відповідно до ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Таким чином, тимчасовий доступ до речей і документів не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, виконання якого, враховуючи положення вищезазначеної норми, не може бути проведено за дорученням, в іншому ж випадку це було б порушенням принципу законності, передбаченого ст. 9 КПК України.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає доцільним надання тимчасового доступу слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_3 , іншим слідчим - членами слідчої групи у кримінальному проваджені № 42020041440000077 від 21 грудня 2020 року.

Крім того, частково задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя виходить з того, що слідчим у клопотанні не доведено необхідності вилучення саме оригіналів запитуваних документів. Зокрема, матеріали клопотання не містять доказів того, що в рамках кримінального провадження призначено відповідну експертизу, чи будь-які інші обставини, для чого необхідно вилучити саме оригінали запитуваних документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій же частині клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 1 ст. 160 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки для з`ясування всіх обставин кримінального провадження і встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, необхідний доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.110,131-132,159-160,162-166,309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні прокурором Криничанського відділу Жовтоводської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_5 , надати (забезпечити) слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_3 , іншим слідчим - членами слідчої групи у кримінальному проваджені № 42020041440000077 від 21 грудня 2020 року, тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю ознайомлення та вилучення їх належним чином завірених копій, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 , розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме документів технічної документації та наказу «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» на наступні земельні ділянки розташовані на території Підгородненської міської ради Дніпропетровської області:

-земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0103;

-земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0098;

-земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0097;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0095;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0094;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0030;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0029;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0028;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0026;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0025;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0022;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0021;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0020;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0019;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0018;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0016;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0015;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0014;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0013;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0011;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0007;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0085;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0084;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0080;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0078;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0077;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0076;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0075;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0074;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0073;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0072;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0071;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0070;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0069;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0068;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0067;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0066;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0065;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0064;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0062;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0061;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0060;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0059;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0057;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0053;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0052;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0051;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0050;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0038;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0039;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0037;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0036;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0035;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0105;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0093;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0081;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0079;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0063;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0058;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0048;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0047;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0034;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0033;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0032;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0024;

- земельна ділянка кадастровий номер 1221411000:01:039:0017.

В іншій частині клопотання відмовити.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Визначити строк виконання ухвали до 24 грудня 2021 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчийсуддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101356182
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/7148/21

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні