Ухвала
від 24.05.2022 по справі 202/7148/21
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7148/21

Провадження № 1-кс/202/1683/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

24 травня 2022 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041440000077 від 21 грудня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Дніпропетровською обласною прокуратурою.

19 травня 2022 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077.

Дане клопотання, згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду, було передано слідчому судді 19 травня 2022 року.

Згідно з матеріалами клопотання, досудовим слідством встановлено, що Дніпровським районним управлінням ГУНП в Дніпропетровській області проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041440000077 від 21.12.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст. 364 КК України за фактом незаконної зміни меж та категорії об`єкта природно-заповідного фонду заказника місцевого значення на території Дніпропетровського району Дніпропетровської області.

Подальшими заходами встановлено, що відповідно до розпорядження голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації від 19.12.1995 року на території Підгородненської міської ради розташувався заказник місцевого значення «Отченашкові наділи», який відноситься до об`єктів природно-заповідного фонду загальною площею 400 га.

На підставі подання Дніпропетровської обласної державної адміністрації, висновків і рекомендацій постійної комісії Дніпропетровської обласної ради з питань екології та енергозбереження, Дніпропетровською обласною радою винесено рішення «Про зміну меж та категорії об`єкта природно-заповідного фонду ландшафтного заказника місцевого значення «Отченашкові наділи» на регіональний ландшафтний парк.

В подальшому інвестору Міжнародному благодійному фонду «Фонд Олександра Фельдмана» передано в оренду 88 га земельної ділянки із присвоєнням кадастрового номеру за рахунок земель заказника місцевого значення «Отченашкові наділи» під будівництво екологічного парку Дніпропетровської області.

Опрацюванням публічної кадастрової карти України встановлено що територія заказника крім переданих в оренду 88 га Міжнародному благодійному фонду «Фонд Олександра Фельдмана» була передана Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області без погодження із Кабінетом Міністрів України у приватну власність земельних ділянок понад 60 особам для ведення особистого селянського господарства.

В ході проведення досудового розслідування тимчасовим доступом в Головному управлінні геокадастру у Дніропетровській області отримано копію наказу «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою» щодо відведення земельних ділянок 60 особам з додатками.

Допитано директора ПНДЦ «Дніпропетровська природна інспекція», голову громадської екологічної ради при Дніпропетровській обласній адміністрації, завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпропетровського державного Аграрно економічного університету, директора НДІ біології ДНУ ім. О. Гончара, спеціалістів та провідного спеціаліста НДІ біології ДНУ ім. О. Гончара, доцента кафедри зоології та екології ДНУ ім. О. Гончара, старшого викладача Дніпропетровського державного Аграрно економічного університету на предмет проведених досліджень на території «Отченашкові наділи».

У Головному управлінні Держгеокадастру у Дніпропетровській області тимчасовим доступом отримано копії наказів «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» на 66 земельних ділянок, розташованих на території Підгородненської міської ради Дніпропетровської області.

Тимчасовими доступами до речей та документів в ТОВ «АФ ГРУП Дніпро» та ТОВ «Агро Банк» отримано завірені належним чином копії договорів купівлі продажу земельних ділянок по земельних ділянкам.

Направлено запит до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України про надання інформації про те що, чи входить заказник місцевого значення «Отченашкові наділи» до природно-заповідного фонду України. Отримано інформацію про те, що зазначена інформація належить до компетенції Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Рішенням Дніпропетровської обласної ради від 05.06.2020 № 609-23/VII затверджено зміну меж та категорії об`єкта природно-заповідного фонду ландшафтного заказника місцевого значення «Отченашкові наділи» на регіональному рівні.

Слідчий у клопотанні звертає увагу на те, що строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні спливає 21 червня 2022 року, тоді як для проведення повного та всебічного розслідування необхідно додатково не менше шести місяців, та, відповідно, на теперішній час виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування, з метою повного, всебічного проведення досудового розслідування та встановлення всіх наявних обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також зібрання необхідних доказів, необхідно провести наступні слідчі (розшукові) дії, а саме: проведення додаткових допитів свідків, проведення допитів в якості свідків власників 66 земельних ділянок, проведення у разі необхідності одночасних допитів, в показах яких є суперечності, виконання заходів забезпечення кримінального провадження та проведення відповідних експертиз.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що з метою виконання зазначених заходів та процесуальних дій, встановлення повного кола учасників кримінального провадження, враховуючи те, що вказані дії не могли бути завершені раніше внаслідок особливої складності провадження, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування на 6 (шість) місяців, тобто до 21 грудня 2022 року.

Наведене зумовило слідчого за погодженням з прокурором звернутись до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримала та просила продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077 до 6 (шести) місяців, тобто до 21 грудня 2022 року.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно із ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Відповідно до ч. 3 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

В ході судового розгляду слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041440000077 від 21 грудня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

З метою здобуття доказів у кримінальному провадження проведено ряд слідчих дій, зокрема допитано директора ПНДЦ «Дніпропетровська природна інспекція», голову громадської екологічної ради при Дніпропетровській обласній адміністрації, завідувача кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпропетровського державного Аграрно економічного університету, директора НДІ біології ДНУ ім. О. Гончара, спеціалістів та провідного спеціаліста НДІ біології ДНУ ім. О. Гончара, доцента кафедри зоології та екології ДНУ ім. О. Гончара, старшого викладача Дніпропетровського державного Аграрно економічного університету на предмет проведених досліджень на території «Отченашкові наділи», здійснено тимчасові доступи до речей і документів, однак для завершення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, необхідно провести ще ряд певних слідчих дій, зокрема органом досудового розслідування планується: проведення додаткових допитів свідків, проведення допитів в якості свідків власників земельних ділянок, проведення у разі необхідності одночасних допитів, в показах яких є суперечності, виконання заходів забезпечення кримінального провадження та проведення відповідних експертиз.

Для проведення вказаних слідчих дій необхідним є додатковий строк у 6 (шість) місяців, здійснення яких неможливо було здійснити внаслідок особливої складності провадження, на що звертає увагу слідчий у клопотанні та безпосередньо наполягає в судовому засіданні.

Як встановлено в судовому засіданні, у вказаному кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України та з метою забезпечення оперативності, повноти, всебічності й об`єктивності проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, організувати належне подальше досудове розслідування, в ході якого виконати можливі слідчі дії та процесуальні заходи, виникає необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

Враховуючи вищевикладене, оскільки досудове розслідування об`єктивно неможливо закінчити у строк до 21 червня 2022 року, слідчий суддя вважає необхідним продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077, відомості про яке зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 21 грудня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 21 грудня 2022 року.

Відповідно до ч. 9 ст. 295-1 КПК України, ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Таким чином, враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 2, 219, 294, 295-1, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077- задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020041440000077, відомості про яке зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 21 грудня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України до 6 (шести) місяців, тобто до 21 грудня 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення24.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104420185
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —202/7148/21

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 26.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні