Рішення
від 25.11.2021 по справі 517/717/21
ФРУНЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 517/717/21

Провадження № 2-о/517/29/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2021 року смт. Захарівка

Фрунзівський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Тростенюка В.А.,

при секретареві Грабовій І.Г.,

за участю:

заявника ОСОБА_1 ,

свідків: ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Захарівка Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеною заявою, в якій просить встановити факт його проживання зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю з березня 2006 року до часу відкриття спадщини, тобто до дня смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: с. Йосипівка Роздільнянського району Одеської області.

Вимоги заяви обгрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 після смерті якої відкрилася спадщина на належну їй земельну ділянку площею 2,80 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої АДРЕСА_1 .

Зазначає, що заповіт щодо свого майна спадкодавець не залишала, інших спадкоємців за законом які б заявили свої права на спадщину не має.

Заявник стверджує, що з 2002 року в ОСОБА_4 погіршився стан здоров`я, тому заявник з дружиною забрали її на постійне проживання до власного будинку. Постійний догляд та проживання однією сім`єю здійснювалось до моменту смерті ОСОБА_4

17 листопада 2020 року заявник звернувся до нотаріальної контори з наміром оформити спадщину. Однак, листом від 17.11.2020 року № 739/01-16, державний нотаріус Романова І.С. повідомила заявнику про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки, неможливо підтвердити факт постійного проживання однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Таким чином, оскільки заявник позбавлений можливості оформити в нотаріальному порядку свої спадкові права на земельну ділянку, тому звернувся до суду з заявою про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років.

Заявник у судовому засіданні вимоги заяви підтримав і просив їх задовольнити повністю.

Представник заінтересованої особи Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області у судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності. По справі заперечень проти позовної заяви немає (а.с. 22).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню зі слідуючих підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла - ОСОБА_4 що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 02 липня 2008 року Йосипівською сільською радою Фрунзівського району Одеської області, актовий запис за № 2 (а.с. 11).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме: земельну ділянку площею 2,80 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Йосипівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області, масив НОМЕР_2 , ділянка НОМЕР_3 , кадастровий номер 5125281300:01:001:0548, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯЕ № 631308 (а.с. 12).

Заповіт щодо свого майна спадкодавець не залишала, інших спадкоємців за законом які б заявили свої права на спадщину не має.

Заявник зазначає, що ОСОБА_4 довгий час проживала одинокою на мала власної родини. Оскільки дружина заявника ОСОБА_5 була найближчим родичем, а саме онукою покійної сестри, тому весь догляд здійснювала вона. З 2002 року у ОСОБА_4 погіршився стан здоров`я, тому заявник з дружиною забрали її на постійне проживання до власного будинку. Постійний догляд та проживання однією сім`єю здійснювалось до моменту смерті ОСОБА_4 .

На час відкриття спадщини заявник постійно проживав разом з ОСОБА_4 що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Йосипівка Роздільнянського району Одеської області, про відмову від спадщини не заявляв, заяву про прийняття спадщини не подавав, оскільки вважався таким, що прийняв спадщину після смерті останньої.

Дружина заявника - ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого виконавчим комітетом Йосипівської сільської ради Фрунзівського району Одеської області, актовий запис № 15 (а.с. 8).

17 листопада 2020 року заявник звернувся до нотаріальної контори з наміром оформити спадщину. Однак, листом від 17.11.2020 року № 739/01-16, державний нотаріус Романова І.С. повідомила заявнику про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину оскільки, неможливо підтвердити факт постійного проживання однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини (а.с. 10).

Згідно довідки Йосипівського старостинського округу Захарівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області від 25.01.2021 року № 16, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно постійно проживала і була зареєстрована до дня своєї смерті в селі Йосипівка Захарівського (Фрунзівського) району Одеської області. У житловому будинку, що розташований за вищевказаною адресою крім, ОСОБА_4 на день її смерті та до цього часу зареєстрованих осіб не було (а.с. 13).

Згідно довідки Йосипівського старостинського округу Захарівської селищної ради Роздільнянського району Одеської області від 14.07.2021 року № 678, заявник фактично проживав разом із бабусею дружини ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та вели спільне господарство, але зареєстровані були в різних будинках (а.с. 14).

Свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у судовому засіданні підтвердили факт того, що спадкодавець ОСОБА_4 з 2002 року по 2008 рік проживала разом з заявником.

Відповідно до п. 12 ч. 1 постанови Верховної Ради України Про перейменування окремих населених пунктів та районів від 19 травня 2016 року № 1377-VIII, яка була опублікована в газеті Голос України від 02.06.2016 року № 101 та набрала чинності з дня, наступного за днем її опублікування з 03 червня 2016 року, в Одеській області перейменовано Фрунзівський район на Захарівський район; селище міського типу Фрунзівка Фрунзівського району на селище міського типу Захарівка.

Оцінюючи встановлені обставини та правовідносини, що виникли між сторонами, суд виходить з чинних на час відкриття спадщини положень Цивільного кодексу України- часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 2 ст. 1220); право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (ст. 1223); у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини(ст. 1264); спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.ч. 1, 3, 5 ст. 1268); спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269); для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270); якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (ч. 1 ст. 1272).

Главою 10. Видача свідоцтв про право на спадщину розділу ІІ. Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5 зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 р. за № 282/20595, передбачено наступне:

3.22. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.

4.2. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Пленум Верховного Суду України в п. 1 своєї Постанови № 5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснив, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з майбутнім вирішенням спору про право.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року роз`яснено, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Факт постійного проживання заявника зі спадкодавцем на час її смерті не заперечується заінтересованими особами і підтверджений наведеними вище документами.

Визначаючи наявність підстав для встановлення у судовому порядку фактів проживання зі спадкодавцем однією сім`єюне менш як п`ять років до часу відкриття спадщинита постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, суд виходить з положень ч. 2 ст. 315 ЦПК про те, що суд розглядає справи про встановлення факт ів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Заповіт щодо майна спадкодавця відсутній та немає заяв про прийняття її спадщини спадкоємцями за законом першої, другої та третьої черги, а також наявні підстави для віднесення заявника до спадкоємців за законом четвертої черги, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та вважається таким, що прийняв її спадщину.

Оскільки протягом шести місяців з дня відкриття спадщини заявник не заявив про відмову від неї, то встановлення факту, про який просить заявник, впливають на підтвердження наявності підстав для віднесення заявника до спадкоємців за законом четвертої черги і прийняття ним спадщини спадкодавця, вони не можуть бути підтверджені іншими документами та вимагають їх встановлення у судовому порядку - як факту проживання заявника зі спадкодавцем однією сім`єю понад п`яти років до часу відкриття спадщини.

Керуючись статтями 10, 11, 60, 209, 212-215, 234, 235, 258-259, 263-265, 268, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт проживання заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю з березня 2006 року до часу відкриття спадщини, тобто до дня смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: с. Йосипівка Роздільнянського району Одеської області.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду через Фрунзівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 25 листопада 2021 року.

Суддя:

СудФрунзівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.11.2021
Оприлюднено26.11.2021
Номер документу101382619
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —517/717/21

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні