Ухвала
від 16.03.2022 по справі 517/717/21
ФРУНЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 517/717/21

Провадження № 2-во/517/3/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2022 року смт. Захарівка

Фрунзівський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Тростенюка В.А.,

при секретареві Грабовій І.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Захарівка заяву ОСОБА_1 про виправлення описки у судовому рішенні по цивільній справі № 517/717/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років, -

встановив:

25 листопада 2021 року Фрунзівським районним судом Одеської області по вищевказаній справі було винесено рішення, яким вимоги заяви задоволено.

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про виправлення описки у судовому рішенні, вказавши, що в рішенні Фрунзівського районного суду Одеської області від 25 листопада 2021 року в цивільній справі 517/717/21 допущено описку в написанні прізвища спадкодавця, а саме помилково зазначено « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_2 ».

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що заява про виправлення описки у судовому рішенні підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

В даному випадку є доцільним вирішення питання внесення виправлень до ухвали суду без повідомлення учасників справи та в порядку ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, на підставі наявних матеріалів, яких достатньо для виправлення описки.

Відповідно до п. 19 постанови Пленуму про виправлення описки в ухвалі суду від 16.11.2016 року «Про судове рішення у цивільній справі», вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудності.

Описки - це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків.

Виходячи з позиції Верховного Суду України (ухвала Верховного Суду України у справі №6-788цс16 від 22.02.2017р.), суд може виправити лише ті описки або арифметичні помилки, яких він сам припустився.

Як встановлено судом, рішенням Фрунзівського районного суду Одеської області від 25 листопада 2021 року задоволено вимоги заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем ОСОБА_2 однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років. Рішення суду не оскаржувалось та набрало законної сили. Копію судового рішення було видано сторонам.

Однак при видачі копії рішення суду, судом у рішення було допущено описку в написанні прізвища спадкодавця та помилково зазначено « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_2 », у зв`язку з чим виникають труднощі при оформленні документів.

Згідно копії свідоцтва про смерть спадкодавця серії НОМЕР_1 , виданого Йосипівською сільською радою Фрунзівського району Одеської області від 02 липня 2008, актовий запис № ІІ та копії державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЕ № 651308, прізвище, ім`я, по батькові спадкодавця зазначено ОСОБА_2 .

З урахуванням обставин, на які посилається ОСОБА_1 , суд вважає можливим задоволення його заяви про виправлення описки у судовому рішенні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 43, 64, 269 ЦПК України, суд,-

постановив:

Заяву ОСОБА_1 про виправлення описки у судовому рішенні по цивільній справі № 517/717/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років - задовольнити.

Виправити описку, допущену в рішенні Фрунзівського районного суду Одеської області від 25 листопада 2021 року в цивільній справі № 517/717/21 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівська селищна рада Роздільнянського району Одеської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до часу відкриття спадщини не менше як п`ять років, а саме: в тексті рішення зазначити вірно прізвище, ім`я, по батькові спадкодавця « ОСОБА_2 », яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Йосипівка Фрунзівського району Одеської області.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Одеського апеляційного суду через Фрунзівський районний суд Одеської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Суддя:

СудФрунзівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення16.03.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу103687916
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —517/717/21

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 16.03.2022

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Рішення від 25.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні