Рішення
від 29.11.2021 по справі 761/43787/19
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 761/43787/19

Провадження № 2/369/6436/21

РІШЕННЯ

Іменем України

29.11.2021 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Дубас Т.В.,

при секретарі судових засідань Мазурик Д.С.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 6 в приміщенні Києво-Святошинського районного суду Київської області цивільну справу за позовом приватного підприємства Альянс-Брок до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2019 року приватне підприємство Альянс-Брок (далі - ПП Альянс-Брок ) звернулось до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором, мотивуючи свої вимоги тим, що 09.02.2018 між ПП Альянс-Брок та ОСОБА_2 був укладений договір про інформаційно-консультаційне обслуговування продавця.

Відповідно до п. 2.1. договір укладений на предмет надання позивачем як виконавцем послуг з продажу об`єкта нерухомості, що належить відповідачу як продавцеві на підставі договору-купівлі-продажу від 11.10.2012, посвідченого нотаріусом та зареєстровано в реєстрі за номером 2136.

Відповідач згідно з п. 3.1.1. надав позивачу виключне право продажу об`єкта і зобов`язався всі свої переговори про продаж об`єкта вести тільки через позивача.

Позивач як виконавець відповідно до п. 3.2. договору зобов`язався провести рекламну компанію об`єкта нерухомості та в разі необхідності надавати відповідачу звіти про рекламно-маркетингові заходи; в заздалегідь обумовлений час проводити перегляд об`єкта нерухомості потенційним покупцям; діяти на захист інтересів відповідача, а також провести правовий аналіз документів та сприяти у їх підготовці до укладення договору купівлі-продажу.

Послуги передбачені договором, були надані позивачем в повному обсязі.

Відповідно до п. 3.1.5. договору у разі відмови від продажу об`єкта відповідач зобов`язався виплатити позивачу неустойку у розмірі еквівалента 1000 дол. США за комерційним курсом на день продажу об`єкту. Оскільки відповідач відмовився здійснювати продаж об`єкту, тому для розрахунку береться останній день дії договору згідно з п. 5 Договору. Станом на 09.08.2018 комерційний курс долару США до гривні у АТ КБ Приватбанк становив 27,05. Тобто розмір неустойки становить 27 050 грн.

Позивач просив стягнути з відповідача грошові кошти в розмірі 27 050,00 грн. та судові витрати.

05 грудня 2019 року ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва дану цивільну справу було передано для розгляду за підсудністю до Києво-Святошинського районного суду Київської області.

28 січня 2020 ухвалою судді Києво-Святошинського районного суду Київської області було відкрито провадження у справі.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 05.05.2020 дану справу прийнято до провадження та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Заочним рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 14.09.2020 року в справі за позовом ПП Альянс-Брок до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором було ухвалено стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача Приватного підприємства Альянс-Брок неустойку за договором у розмірі 27050 грн. (двадцять сім тисяч п`ятдесят гривень), стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача Приватного підприємства Альянс-Брок судовий збір у розмірі 1921 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна гривня) та стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача Приватного підприємства Альянс-Брок витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5000 грн. (п`ять тисяч гривень).

03 листопада 2020 року представник відповідача - адвокат Клечановський Іван Сергійович звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області суду із заявою про перегляд вказаного заочного рішення.

Ухвалою Києво-Святошинського районного суду Київської області від 18.02.2021 постановлено: поновити строк звернення представника відповідача ОСОБА_3 про перегляд заочного рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 14 вересня 2020 року в справі за позовом ПП Альянс-Брок до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором та скасувати заочне рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 14.09.2020 року по цивільній справі за позовом ПП Альянс-Брок до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором. Справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

13 травня 2021 року представник відповідача подав до суду відзив на позовну заяву, зазначивши при цьому, що 09 лютого 2018 року сторонами було укладено договір про інформаційно-консультаційне обслуговування продавця. Вказаний договір укладався у зв`язку з бажанням ОСОБА_2 продати власну квартиру АДРЕСА_1 за обумовлену вартість у розмірі еквівалентному 300 000 дол. США на момент укладення правочину з купівлі-продажу.

Станом на 19 березня 2018 року відповідач погодився зменшити вартість квартири, що продається до суми еквівалентної 250 000 дол. США, що в свою чергу свідчить про бажання продавця продати належну їй квартиру.

Термін дії договору на момент його укладання - до 09 серпня 2018 року.

Як наголошено представником відповідача, метою та предметом укладання вищевказаного договору було саме надання виконавцем (позивачем) послуг з продажу об`єкта нерухомості.

Згідно положень вказаного договору винагорода за представницькі послуги за договором сплачується продавцем (відповідачем) у разі укладання договору купівлі-продажу належної відповідачу квартири.

Разом з тим, позивач не виконав покладених на нього договором зобов`язань та не досяг домовленостей з потенційним покупцем (покупцями) про умови купівлі-продажу об`єкту за увесь період дії вказаного договору.

Посилання представника позивача на те, що ОСОБА_2 відмовилась від продажу об`єкту нерухомості не відповідають дійсності та не були доведені в судовому засіданні належними та допустимими доказами.

Як зазначено у відзиві на позовну заяву, відповідно до тексту договору, останній був підписаний зі сторони ПП Альянс-Брок ОСОБА_4 на підставі довіреності. Разом з тим, копії такої довіреності не було надано до позовної заяви, що ставить під сумнів наявність у представника права підписувати вищезазначений договір.

Представник відповідача просив суд відмовити у задоволенні заявлених позовних вимог.

В судове засідання 16.07.2021 учасники справи не з`явилися. Про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки суду невідомі

У зв`язку з неявкою сторін в силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

У відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, 09.02.2018 між ПП Альянс-Брок та ОСОБА_2 був укладений договір про інформаційно-консультаційне обслуговування продавця.

Відповідно до п. 2.1. останнього договір укладений на предмет надання позивачем як виконавцем послуг з продажу об`єкта нерухомості, що належить відповідачу як продавцеві на підставі договору-купівлі-продажу від 11.10.2012, посвідченого нотаріусом та зареєстровано в реєстрі за номером 2136.

Відповідач згідно з п. 3.1.1. надав позивачу виключне право продажу об`єкта і зобов`язався всі свої переговори про продаж об`єкта вести тільки через позивача.

Позивач як виконавець відповідно до п. 3.2. договору зобов`язався провести рекламну компанію об`єкта нерухомості та в разі необхідності надавати відповідачу звіти про рекламно-маркетингові заходи; в заздалегідь обумовлений час проводити перегляд об`єкта нерухомості потенційним покупцям; діяти на захист інтересів відповідача, а також провести правовий аналіз документів та сприяти у їх підготовці до укладення договору купівлі-продажу.

Відповідно до п. 3.1.5. договору у разі відмови від продажу об`єкта відповідач зобов`язався виплатити позивачу неустойку у розмірі еквівалента 1000 дол. США за комерційним курсом на день продажу об`єкту.

Згідно із ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

За приписами ст. 526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином і відповідно до умов договору.

Згідно вимог ст. 610 ЦК України передбачено, що порушення зобов`язання є невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання неналежне виконання.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 5, 6 ст. 81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Частина 7 ст. 81 ЦКП України імперативно встановлює, що суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Матеріали справи не містять жодних належних та допустимих доказів, що ОСОБА_2 відмовилась від продажу нерухомого об`єкту. Так, жодна із сторін не направляла іншій письмової відмови від продажу, чи не заявляла про відмову від продажу квартири у інший спосіб, а станом на 02.11.2020 відповідач залишалась власником визначеної в договорі квартирі. Даних про продаж квартири учасники процесу не надавали.

Суд не приймає до уваги, надані представником позивача роздруківки листування в Viber, оскільки з останніх неможливо встановити чи дійсно саме відповідачем отримувались такі повідомлення та/або відповідала на них. Відображення листування здійснене вибірково, без зазначення дати такого листування, що не дозволяє встановити обставини, на які посилається представник позивача.

Дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінив їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясував усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, і з урахуванням того, що відповідно до ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні позову.

На підставі вищевикладеного, ст. ст. 526, 610, 901 Цивільного кодексу України, керуючись ст. ст. 12, 13, 76-81, 258, 263-265, 280-282 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову приватного підприємства Альянс-Брок до ОСОБА_2 про стягнення неустойки за договором - відмовити.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду, а в разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: Дубас Т.В.

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено29.11.2021
Номер документу101417675
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/43787/19

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Медведський М. Д.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні