Ухвала
від 29.11.2021 по справі 361/2665/21
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/2665/21

провадження № 2/361/2540/21

29.11.2021

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

29 листопада 2021 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді: Петришин Н.М.

за участю секретаря: Площинської М.М.,

при розгляді у підготовчому судовому засіданні цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Броварська районна державна нотаріальна контора, Друга Сєвєродонецька державна нотаріальна контора про визнання права власності у порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

У березні 2021 року до Броварського міськрайонного суду Київської області надійшов вищевказаний позов ОСОБА_1 .

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області від 23 квітня 2021 року відкрито провадження у даній справі й призначено підготовче судове засідання.

Установлено, що відповідач ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

З огляду на викладені обставини, суд вважає за необхідне здійснити звернення до іноземного суду за місцем проживання відповідача про надання правової допомоги для вручення документів у справі й направлення запиту щодо встановлення місця проживання відповідача.

За змістом ст. 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору України.

Відповідно до частини першої статті 87 ЦПК України суд, який розглядає справу, в разі виникнення потреби в збиранні доказів за межами його територіальної юрисдикції доручає відповідному суду вчинити певні процесуальні дії.

Згідно зі статтею 498 ЦПК України у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Право суду на звернення із відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави закріплене і в частині першій статті 80 Закону України Про міжнародне приватне право .

Відповідно до пункту 2.1 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги у цивільних справах, щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень , затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27 червня 2008 року № 1092/5/54, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02 липня 2008 року за № 573/15264, у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

Конвенція Про правову допомогу і правові відносини по цивільним, сімейним та кримінальним справам від 22 січня 1993 року (місто Мінськ) чинна для України та Російської Федерації. З урахуванням її положень, суд України вправі звернутися до компетентного суду Російської Федерації за правовою допомогою шляхом виконання процесуальних та інших дій, передбачених законодавством запитуваної сторони. Для цього необхідно скласти доручення про надання правової допомоги, що складене державними мовами Договірних Сторін Конвенції або російською мовою (стаття 17 Конвенції). Тобто, всі процесуальні документи суду підлягають перекладу з української на російську мову, а доручення про надання правової допомоги має бути викладене російською мовою.

Оскільки місце проживання відповідача ОСОБА_2 знаходиться у Російській Федерації, відповідно до вищезазначених процесуальних норм, суд вважає за необхідне направити судове доручення до компетентного іноземного суду для вручення відповідачу копії позовної заяви з додатками, в рамках Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року, ратифікованої Україною 10 листопада 1994 року.

Згідно із пунктом 8 частини першої статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

На підставі викладеного, та керуючись Законом України Про міжнародне приватне право , Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень , затвердженої спільним наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації 27 червня 2008 року № 1092/5/54, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 02 липня 2008 року за № 573/15264, Конвенцією Про правову допомогу і правові відносини по цивільним, сімейним та кримінальним справам від 22 січня 1993 року (місто Мінськ), ст.ст. 87, 252, 260, 261, 498, 499 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Звернутися до компетентного суду Російської Федерації з судовим дорученням про правову допомогу в рамках Конвенції про правову допомогу і правові відносини по цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року, ратифікованої Україною 10 листопада 1994 року.

Доручити компетентному суду Російської Федерації виконати наступні процесуальні дії:

Вручити ОСОБА_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , копію ухвали про відкриття провадження у справі, з копіями позовної заяви та доданих до неї документів.

У разі відсутності відповідача ОСОБА_2 за адресою проживання: АДРЕСА_1 , повістку вручити повнолітньому члену його сім`ї, а також встановити місце її проживання або тимчасового перебування, місце роботи у визначений законодавством Російської Федерації спосіб, або іншу адресу, за якою може бути вручено повістку.

Допитати ОСОБА_2 в якості відповідача у даній справі з таких питань:

1) Чи визнає вона пред`явлений до неї позов? Повністю або частково, в якій частині? Якщо не згодна, то чому?

2) Що бажає пояснити у справі?

3) Чи бажає надати суду якісь докази?

4) Чи згодна на розгляд справи в Броварському міськрайонному суді Київської області за її відсутності? Чи бажає бути присутнім у судовому засіданні (особисто чи через представника)? Хто буде її представником? Чи повідомляти відповідача про судові засідання і у який спосіб, чи є можливість повідомляти через електронну пошту?

Повідомити ОСОБА_2 про резервні дати судового засідання - 10 год. 00 хв. 26 липня 2022 року та о 10 год. 00 хв. 13 вересня 2022 року, що має відбутися в приміщенні Броварського міськрайонного суду Київської області за адресою: Україна, Київська область, місто Бровари, вулиця Грушевського, будинок, 2, кабінет № 213.

Витребувати у ОСОБА_2 належним чином засвідчену копію паспорта, а також документ про присвоєння номера платника податків (ідентифікаційного податкового номера) та направити їх на адресу суду, запитуючої сторони.

У випадку наявності інших вимог під час виконання судового доручення судом Російської Федерації, направити відповідні документи до суду запитуючої сторони.

Після виконання даного доручення направити всі документи на адресу Броварського міськрайонного суду Київської області відповідно до вимог Конвенції Про правову допомогу і правові відносини по цивільним, сімейним та кримінальним справам від 22 січня 1993 року (місто Мінськ) до 01 липня 2022 року.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: ОСОБА_3 , Броварська районна державна нотаріальна контора, Друга Сєвєродонецька державна нотаріальна контора про визнання права власності у порядку спадкування за заповітом, зупинити до надходження відповіді від іноземного суду або явки відповідача у судове засідання для розгляду справи по суті, залежно від події, яка станеться раніше.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Київського суду області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Н.М. Петришин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено01.12.2021
Номер документу101433765
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/2665/21

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 23.11.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні