Ухвала
від 29.11.2021 по справі 705/2260/21
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/2260/21

1-кс/705/1107/21

У Х В А Л А

ІМ ЕН ЕМ У КР АЇ НИ

29 листопада 2021 року м. Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області в складі :

слідчого судді ОСОБА_1

секретар ОСОБА_2 ,

розглянувши усудовому засіданнів залісуду вм.Умань клопотанняначальника відділенняСВ УманськогоРУП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 ,що погодженепрокурором Маньківськоговідділу Уманськоїокружної місцевоїпрокуратури ОСОБА_4 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю,-

В С Т А Н О В И В:

Начальник відділенняСВ УманськогоРУП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 ,за погодженнямз прокуроромМаньківського відділуУманської окружноїмісцевої прокуратури ОСОБА_4 звернувся доУманського міськрайонногосуду Черкаськоїобласті зклопотанням протимчасовий доступдо речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю.В клопотаннівказано,щоОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , при поданні заяви до ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою отримання у власність земельної ділянки площею 2 га кадастровий номер 7123185500:02:002:0526, розташованої в адміністративних межах Молодецької сільської ради Маньківського району Черкаської області за межами населеного пункту, в порушення вимог ст.ст. 116, 118, 121 Земельного кодексу України, приховав інформацію про реалізацію свого права на безоплатну приватизацію земельної ділянки площею 2 га за кадастровим номером 3220881700:05:003:2386, розташованої в адміністративних межах Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області. Внаслідок неправомірних дій ОСОБА_5 отримав у приватну власність земельну ділянку площею 2га кадастровий номер 7123185500:02:002:0526, розташованої в адміністративних межах Молодецької сільської ради Маньківського району Черкаської області (за межами населеного пункту), вартістю відповідно до нормативно-грошової оцінки 142585,32 грн..

Відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено 05.05.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020251100000018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

28.06.2020 склад кримінального правопорушення у кримінальному провадженні перекваліфіковано з ч.1 ст.190 КК України на ч.2 ст.190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , являється абонентом оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та користуються абонентським номером: НОМЕР_1 .

Для кримінального провадження має істотне значення інформація про вхідні та вихідні з`єднання зазначеного абонентського номеру і вказана інформація може бути використаною як доказ того, що власник вказаного номеру мобільного телефону у визначений час знаходився саме в районі вчинення кримінального правопорушення, що можливо встановити за допомогою деталізації вхідних та вихідних телефонних дзвінків даного абонентського номеру, при умові, що здійснювалися з`єднання, згідно азимутів ретрансляційних антен відповідно до адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок, також це дасть змогу ідентифікувати власників мобільних номерів, з якими спілкувався ОСОБА_5 на момент вчинення кримінального правопорушення та встановлення їх місця знаходження.

З метою розкриття даного кримінального правопорушення виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до інформації, у електронному та письмовому вигляді про вхідні та вихідні з`єднання зазначеного абонентського номера НОМЕР_1 , що є абонентським номером оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які здійснювалися в період часу із 00 години 00 хвилин 16.12.2019 до 00 години 00 хвилин 25.11.2021, із зазначенням типу з`єднань, дати і часу, тривалості таких з`єднань (вхідних та вихідних дзвінків), у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) та діючі з`єднання, маршрутів передавання, SMS, MMS, GPRS, абонентських номерів учасників з`єднань, IMEI їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен та адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування до суду від учасників судового розгляду не надходило, в зв`язку з чим відповідно до ст. 107 КПК України застосування технічних засобів фіксування не проводилося.

Суд розглядає клопотання на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза змінити або знищення такої інформації, без виклику представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого знаходиться дана інформація.

Слідчий будучи належним чином повідомлений, в судове засідання не з`явився, попередньо надав заяву, в якій просив клопотання задоволити та розглянути його у відсутність.

Враховуючи позицію слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 31 Конституції України, кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з`ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

За змістом ст. 26 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень КПК, при цьому сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених КПК.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінальногопровадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Стаття 132 КПК України встановлює загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді. Застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадженняне допускається,якщо слідчий,прокурор недоведе,що: існуєобґрунтована підозращодо вчиненнякримінального правопорушеннятакого ступенятяжкості,що можебути підставоюдля застосуваннязаходів забезпеченнякримінального провадження; потребидосудового розслідуваннявиправдовують такийступінь втручанняу праваі свободиособи,про якийідеться вклопотанні слідчого,прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

При цьому зазначено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

До клопотання слідчого, прокурора про застосування, зміну або скасування заходу забезпечення кримінального провадження додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Стаття 162 КПК України встановлює перелік речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю. Серед них:інформація,що знаходитьсяу володіннізасобу масовоїінформації абожурналіста інадана їмза умовинерозголошення авторстваабо джерелаінформації; відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю; відомості,які можутьстановити таємницювчинення нотаріальнихдій; конфіденційнаінформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; відомості,які можутьстановити банківськутаємницю; особистелистування особита іншізаписи особистогохарактеру; інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; персональні дані особи.

Слідчий суддяпостановляє ухвалупро наданнятимчасового доступудо речейі документів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи перебуваютьабо можутьперебувати уволодінні відповідноїфізичної абоюридичної особи; саміпо собіабо всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. При цьому при наданнітимчасового доступудо речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю,сторона кримінальногопровадження,повинна довестиможливість використанняяк доказіввідомостей,що містятьсяв цихречах ідокументах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Таким чином, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вбачає підстави для задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю.

Керуючись ст. 31 Конституції України, ст.ст. 26, 131, 132,159, 162, 163, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання начальника відділення СВ Уманського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , що погоджене прокурором Маньківського відділу Уманської окружної місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задоволити.

Надати начальнику відділенняСВ УманськогоРУП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронюваному законом таємницю, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні оператора телекомунікації (мобільного зв`язку) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 юридична адреса: АДРЕСА_2 ), інформацію у електронному та письмовому вигляді про вхідні та вихідні з`єднання абонентського номера НОМЕР_1 , які здійснювалися в період часу із 00 год. 00 хв. 16.12.2019 до 00 год. 00 хв. 25.11.2021, із зазначенням типу з`єднань, дати і часу, тривалості таких з`єднань (вхідних та вихідних дзвінків), у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) та діючі з`єднання, маршрутів передавання, SMS, MMS, GPRS, абонентських номерів учасників з`єднань, IMEI їх мобільних терміналів, азимутів ретрансляційних антен та адрес розташування базових станцій, які обслуговували зв`язок.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу101437691
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —705/2260/21

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 31.05.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні