Ухвала
від 29.11.2021 по справі 334/8361/21
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 29.11.2021

Справа № 334/8361/21

Провадження № 1-кп/334/899/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2021 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

провівши в приміщені суду у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 12021082050001679 за обвинувальним актом стосовно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Велика Знам`янка, Кам`янсько-Дніпровського району, Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 191 КК України,

сторони кримінального провадження - прокурор ОСОБА_4 , обвинувачений ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В :

29 жовтня 2021 року після здійснення автоматизованого розподілу справ в провадження суддіЛенінського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 надійшов обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12021082050001679 від 01.11.2018, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст 27 ч. 3 ст. 191 КК України.

Ухвалою суду від 02.11.2021 за матеріалами кримінального провадження призначене підготовче судове засідання.

У підготовчому судовому засіданні прокурор, зазначив, що обвинувальний акт складений та направлений до суду з урахуванням вимог чинного законодавства, підстави для повернення обвинувального акта прокурору, закриття кримінального провадження відсутні, разом з тим просив суд звернути увагу щодо правильності визначення підсудності у вказаному кримінальному провадженні, оскільки обвинуваченому інкримінується вчинення кримінальних правопорушень, а саме інше підроблення офіційного документа, а також пособництво у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, під час процедури публічної закупівлі, проведеної Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної адміністрації, тобто заволодіння коштами, які знаходяться в комунальній власності, місцезнаходженням потерпілого є Вознесенівський район міста Запоріжжя, за результатами процедури публічної закупівлі було укладено договір на проведення робіт на об`єкті, який знаходиться в селі Нововасилівка Бердянського району Нововасильвської сільської ради Запорізької області», місцезнаходження юридичної особи ПП «Протон Плюс», в пособництві директору якого обвинувачується ОСОБА_3 , є місто Берданськ.

Захисник в підготовчому судовому засіданні зазначила, що вважає, що справа підсудна Ленінському районному суду міста Запоріжжя. оскільки місцезнаходженням юридичної особи ТОВ «Катрас» є Дніпровський район міста Запоріжжя, а в обвинувальному акті зазначено, що кримінальне правопорушення вчинено у невстановленому досудовим розслідуванням місці. Обвинувачений думку захисника підтримав.

Ознайомившись з обвинувальним актом, вислухавши думку сторін даного кримінального провадження, суд приходить до таких висновків.

Територіальна підсудність - це різновид підсудності, за допомогою якої визначають, у суді якої адміністративно-територіальної одиниці буде здійснюватися розгляд по суті кримінального провадження щодо конкретного злочину.

За загальним правилом, встановленим ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.

Тобто основною юридичною ознакою для визначення територіальної підсудності є місце вчинення злочину, яке згідно з п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України належить до обставин, що підлягають доказуванню у кожному конкретному провадженні. При чому «місце вчинення злочину» в контексті ч. 1 ст. 32 КПК України розглядається лише як ознака, що дозволяє визначити підсудність кримінального провадження, - це одиниця адміністративно-територіального поділу, на підставі якої побудована судова система в цілому.

Відповідно до вимог ст. 409, п. 6 ч. 2 ст. 412 КПК України підставою для скасування судового рішення судом апеляційної інстанції є істотне порушення вимог кримінально-процесуального закону. Судове рішення в будь-якому разі підлягає скасуванню якщо порушено правила підсудності.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 314 КПК України суд у підготовчому судовому засіданні має право направити обвинувальний акт до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

Відповідно до обвинувального акта ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 та ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191 КК України, тобто у іншому підробленні офіційного документа та пособництві у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб.

При цьому, як вбачається з обвинувального акту,кримінальні правопорушення, вчинення яких інкримінуються ОСОБА_3 , вчинені під час процедури публічної закупівлі, проведеної Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної адміністрації, тобто заволодіння коштами, які знаходяться в комунальній власності, місцезнаходженням потерпілого є Вознесенівський район міста Запоріжжя, за результатами процедури публічної закупівлі було укладено договір на проведення робіт на об`єкті, який знаходиться в селі Нововасилівка Бердянського району Нововасильвської сільської ради Запорізької області», місцезнаходження юридичної особи ПП «Протон Плюс», в пособництві директору якого обвинувачується ОСОБА_3 , є місто Берданськ.

Враховуючи наведене, суд вважає, що кримінальне провадження щодо ОСОБА_3 не підсудне Ленінському районному суду міста Запоріжжя.

Відповідно до ч. 2 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала..

Відтак, суд приходить до висновку про необхідність направлення обвинувального акта за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 та ч. 5, ст. 27, ч. 3 ст. 191 КК України, до Запорізького апеляційного суду для вирішення питання про направлення даного провадження до іншого суду в межах юрисдикції одного апеляційного суду, враховуючи вимоги процесуального закону про територіальну підсудність кримінального провадження.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 32, 34, п. 4 ч. 3 ст. 314, ст. 369-372, 376 КПК України, ст. ст. 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Направити кримінальне провадження № 12021082050001679 за обвинувальним актом стосовно ОСОБА_3 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 та ч. 5, ст. 27, ч. 3 ст. 191 КК України, до Запорізького апеляційного суду для вирішення питання про направлення даного провадження до іншого суду в межах юрисдикції одного апеляційного суду, враховуючи вимоги процесуального закону про територіальну підсудність кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101458924
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —334/8361/21

Ухвала від 15.12.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Вирок від 31.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 06.02.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 27.01.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 05.01.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Коломаренко К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні