Постанова
від 30.11.2021 по справі 947/37624/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/37624/21

Провадження № 1-кс/947/17043/21

УХВАЛА

30.11.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,, при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021160000000001 від 13.01.2021 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся старший слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Одеській області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З клопотання слідчого вбачається, що в звітні податкові періоди з січня 2019 по жовтень 2020 років службові особи підприємства ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), діючи умисно, шляхом реалізації товарів за готівкові грошові кошти без відображення таких операцій в документах бухгалтерського обліку та податкової звітності підприємства, ухилилися від сплати податку на додану вартість в розмірі 3 917 тис. грн. та податку на прибуток в розмірі 3525 тис. грн., а всього податків в загальній сумі 7 442 тис. грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що службовими особами підприємства ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період 2019 2020 років з метою власного протиправного збагачення, розроблено та втілено у життя схему, направлену на умисне ухилення від сплати податків.

Зазначена схема полягає в тому, що закупівля будівельних матеріалів службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюється у підприємств виробників або імпортерів реального сектору економіки. В подальшому вказана продукція реалізується в адресу громадян і фізичних осіб підприємців з націнкою близько 78,5% за готівкові грошові кошти без будь якого відображення в бухгалтерському обліку та в податковій, а також фінансовій звітності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). Натомість, з метою уникнення відповідальності за відсутність реалізованої продукції на складських приміщеннях підприємства, службовими особами підприємства в податковій звітності відображається безтоварна нібито «реалізація» в адресу СГД, що мають ознаки фіктивності за відповідну відсоткову грошову винагороду, без фактичного постачання таких товарів та без націнки з метою уникнення виникнення об`єкту оподаткування.

Встановлено, що директор ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_2 ), в період 2019 року, січень липень 2020 року шляхом проведення безтоварних операцій використовує та надає послуги з безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та обготівковування грошових коштів.

Так, «закупівля» податкового кредиту з ПДВ ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюється за 8%, а його подальша «реалізація» за винагороду не нижче 12%. Натомість, в податковій звітності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зазначено проведення безтоварних господарських операцій з «постачання» товарів в адресу СГД вигодонабувачів та СГД з ознакам фіктивності.

Встановлено, що ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснено необліковану реалізацію будівельних матеріалів за готівкові кошти на суму щонайменше 29 060,7 тис. грн. в період січень грудень 2019 року та на суму щонайменше 9346,7 тис. грн. за період січень липень 2020 року . Натомість, в податковій звітності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зазначено проведення безтоварних господарських операцій з «постачання» товарів в адресу СГД вигодонабувачів та СГД з ознакам фіктивності.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення є умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових) платежів у великих розмірах, передбачена ч.3ст.212 КК України, яке відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжкого злочину.

Вищезазначене свідчить, що фінансово-господарська діяльність ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюється поза правовим полем та спрямована на здійснення операцій, пов`язаних із отриманням податкової вигоди і ухилення від оподаткування.

Враховуючи вищевикладене, існує реальна загроза нанесенню збитків державному бюджету України і по теперішній час та як наслідок ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежем), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку.

Під час досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в банківській установі Южне ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ) відкрито банківські рахунки: № НОМЕР_4 (долар США); № НОМЕР_5 (українська гривня); № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_7 (українська гривня); № НОМЕР_8 (українська гривня); № НОМЕР_9 (євро); № НОМЕР_10 (українська гривня); № НОМЕР_11 (євро); № НОМЕР_12 (долар США); № НОМЕР_13 (українська гривня); № НОМЕР_14 (українська гривня).

Інформація, яка міститься в банківських документах має значення для доказування причетності службових осіб ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) до незаконної діяльності пов`язаної з відображенням у бухгалтерському та податковому обліку підприємства проведення фінансово-господарських операцій. Іншим шляхом, окрім розкриття банківської таємниці і отримання тимчасового доступу до документів, не має можливості довести обставини перерахування (отримання) грошових коштів на поточні рахунки, а також встановити осіб, які мали право розпорядження зазначеними рахунками.

При цьому, рух грошових коштів по рахункам, які належать ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та відкриті в Южне ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ), з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документи щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків необхідні для визначення дат платежів, сум платежів, кореспондентів, що здійснювали та отримували платежі, встановлення службових осіб, які мали право підпису банківських документів та відкривали рахунки у банківських установах, необхідні для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані під час судового розгляду, у зв`язку з чим орган досудового розслідування просить надати доступ до документів, що стосуються діяльності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зокрема банківських виписок про рух грошових коштів по рахункам, які належать ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з переліком контрагентів та призначенням платежів, а також документів щодо відкриття та обслуговування зазначених рахунків, які перебувають в Южному ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ).

На сьогоднішній день, по матеріалам кримінального провадження у відповідності до ст. 91 КПК України виникла необхідність у дослідженні господарських операцій, проведених службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що неможливо без отримання відомостей про рух коштів по рахункам ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Відомості в зазначеній вище інформації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання слідчий не з`явився, разом з тим слідчим до клопотання було долучено заяву, в якій він просив розгляд клопотання проводити за його відсутності.

Вказані документи знаходяться у володінні посадових осіб Южного ГРУАТ КБ« ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ) та має можливість безповоротно її змінити або знищити. З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться ця інформація.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначену у клопотанні інформацію без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів не можливо, разом з тим, документи, до яких слідчий просить надати доступ можуть містити інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що речі і документи, з клопотанням про надання доступу до якої звертається сторона обвинувачення необхідні для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчоговідділу розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності СУГУНП вОдеській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 та слідчим групи слідчих по кримінальному провадженню №32021160000000001 від 13.01.2021 тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в Южному ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня по рахунках № НОМЕР_4 (долар США); № НОМЕР_5 (українська гривня); № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_7 (українська гривня); № НОМЕР_8 (українська гривня); № НОМЕР_9 (євро); № НОМЕР_10 (українська гривня); № НОМЕР_11 (євро); № НОМЕР_12 (долар США); № НОМЕР_13 (українська гривня); № НОМЕР_14 (українська гривня) за період з 01.01.2019 по день проведення тимчасового доступу до речей та документів;

- копій юридичної справи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- копій платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при розпорядженні рахунками за період з 01.01.2019 по день проведення тимчасового доступу до речей та документів;

- копій банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахунках № НОМЕР_4 (долар США); № НОМЕР_5 (українська гривня); № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_7 (українська гривня); № НОМЕР_8 (українська гривня); № НОМЕР_9 (євро); № НОМЕР_10 (українська гривня); № НОМЕР_11 (євро); № НОМЕР_12 (долар США); № НОМЕР_13 (українська гривня); № НОМЕР_14 (українська гривня) за період з 01.01.2019 по день проведення тимчасового доступу до речей та документів;

- копій банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунків службовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- копій договорів з додатками на встановлення системи «Банк-Клієнт», актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт»;

- протоколів системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта;

- копій відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера; - копій заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.01.2019 по день проведення тимчасового доступу до речей та документів;

- копії угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов`язаних з проведенням банківських операцій ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копій грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунків № НОМЕР_4 (долар США); № НОМЕР_5 (українська гривня); № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_7 (українська гривня); № НОМЕР_8 (українська гривня); № НОМЕР_9 (євро); № НОМЕР_10 (українська гривня); № НОМЕР_11 (євро); № НОМЕР_12 (долар США); № НОМЕР_13 (українська гривня); № НОМЕР_14 (українська гривня) за період з 01.01.2019 по день проведення тимчасового доступу до речей та документів;

- копій документів кредитної та депозитної справи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів;

-інформацію та документи відносно ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та його службових осіб, яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг (в тому числі відомості про банківських співробітників, які безпосередньо працювали (супроводжували) вказаних клієнтів, у тому числі наказів про призначення, посадових інструкцій, копій паспортів та кодів, інформації щодо місць мешкання та контактну інформацію);

-документи (інформацію) в електронному та паперовому вигляді про проведення внутрішнього та обов`язкового фінансового моніторингу відносно ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з додаванням підтверджуючих документів (договори, угоди, акти прийому-передачі та інші документи які подавались до банківської установи у якості підтвердження здійснення фінансових операцій що підлягають фінансовому моніторингу, а також протоколів засідань виконавчого органу банку з питань фінансового моніторингу, висновків тощо); -матеріали фото, відео нагляду з банкоматів, терміналів самообслуговування, відділень на магнітному (електронному) носії інформації, а також на паперових носіях, які свідчать про отримання платіжних карток (payment card), чекових книжок та про зняття готівкових коштів з рахунків ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- інформацію та підтверджуючі документи (копії ухвал слідчих суддів, протоколів з додатками, описів та ін.) про раніше здійсненні тимчасові доступи (виїмки, обшуки) до банківської справи та руху грошових коштів по банківським рахункам ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю тридцять днів з дня постановлення ухвали

Попередити посадових осіб Южного ГРУ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »» (МФО НОМЕР_3 ) що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після їїпостановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення30.11.2021
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу101469817
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —947/37624/21

Постанова від 25.05.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 31.01.2022

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 30.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 29.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 29.11.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні