Рішення
від 30.11.2021 по справі 365/536/21
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/536/21

Номер провадження: 2/365/381/21

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

30 листопада 2021 року смт Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі № 1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Згурівської селищної ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вище зазначеною позовною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_4 , після смерті якого позивачці, як спадкоємиці за заповітом відкрилась спадщина на все його майно. Треті особи - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 заяви про прийняття спадщини подали, проте, у зв`язку з наявністю заповіту, спадщина відкрилась тільки для позивачки ОСОБА_1 . У Згурівській районній державній нотаріальній конторі була заведена спадкова справа та позивачці видані свідоцтва про право на спадщину. До складу спадщини входить також земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради. Згідно з розпорядженням Згурівської районної державної адміністрації Київської області № 142 від 08.02.2011 померлому було вже затверджено технічну документацію із землеустрою з видачі громадянам Державних актів на право приватної власності на землю та передано в приватну власність згідно з п. 2 Додатку до Розпорядження - ОСОБА_4 . На ім`я ОСОБА_4 був виданий державний акт серії ЯК № 287257, який не був зареєстрований в Книгу реєстрації державних актів. Фактично земельна ділянка сформована, має чітку площу та розміри, винесена в натурі на місцевості, присвоєний кадастровий номер, наявна інформація в публічно-кадастровій карті, а також виготовлений державний акт. Позивачу було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину на спірну земельну ділянку у зв`язку з ненаданням правовстановлюючих документів. У зв`язку із не завершенням ОСОБА_4 процесу приватизації спірної земельної ділянки, до спадкової маси входить саме право на завершення приватизації цих земельних ділянок та реєстрацію в реєстраційних органах права власності на них. Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в досудовому порядку. Враховуючи вищевикладене, представник позивача просить суд визнати за позивачкою ОСОБА_1 право на завершення приватизації спірної земельної ділянки, а також право на державну реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за нею права власності на цей об`єкт нерухомого майна. В разі задоволення позову просить не стягувати з відповідача судові витрати.

У підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку.

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. направив до суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи у відсутність сторони позивача, позовні вимоги підтримав повністю та просив позов задовольнити.

Представник відповідача Згурівської селищної ради Мокронос В. у своїй заяві позовні вимоги визнав повністю.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 копії позовної заяви з додатками отримали 09.11.2021, у встановлені судом строки своїх пояснень щодо позову не надали.

На підставі ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання не проводилось.

Суд визнав можливим розглядати справу без участі учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін та їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України суд вважає за можливе за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення, враховуючи визнання позову відповідачем.

Відповідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України суд ухвалює рішення про задоволення позову, враховуючи визнання відповідачем позову за наявності для того законних підстав.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, враховуючи визнання позову відповідачем, яке прийняте судом, як таке, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю.

Дослідженими в ході судового розгляду письмовими доказами судом встановлено, що за життя ОСОБА_4 розпочато процедуру приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області (на даний час - на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради) (а.с. 15-19 - копія витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, а.с. 20-21 - копія інформації Державного земельного кадастру).

Згідно з розпорядженням Згурівської районної державної адміністрації Київської області № 42 від 08.02.2011 ОСОБА_4 , після його смерті, було затверджено технічну документацію із землеустрою та передано в приватну власність спірну земельну ділянку (а.с. 12-13, 14 - копія розпорядження з додатком).

Позивачка в позовній заяві стверджує, що на спірну земельну ділянку був виданий Державний акт серії ЯК № 287257, який не був зареєстрований в Книзі реєстрації державних актів. Проте, як вбачається з матеріалів справи, Державний акт серії ЯК № 287257 виданий не був. Проте, у серпні 2011 року на ім`я ОСОБА_4 , після його смерті, цей Державний акт був виготовлений, але за життя ОСОБА_4 не одержаний (а.с.11 - копія державного акта).

Відповідно до ст. 116 ЗК України громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

В силу ст. 80 ЗК України суб`єктами права власності на землю є, зокрема, громадяни.

Згідно ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;

в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

г) прийняття спадщини;

ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Відповідно до ч. 2 ст. 116 ЗК України набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно ч. 3 ст. 116 ЗК України безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина за заповітом, відповідно до якого ОСОБА_4 заповів позивачці ОСОБА_1 усе своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати йому на день його смерті і на що він матиме право за законом.

Позивачка ОСОБА_1 прийняла спадщину та отримала свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно померлого.

Інші спадкоємці першої черги за законом: син померлого ОСОБА_2 та дочка померлого - ОСОБА_3 (треті особи у справі, які не заявляють самостійних вимог) у встановлені законом строки подали заяви про прийняття спадщини, але, у зв`язку з наявністю заповіту на ім`я ОСОБА_1 , спадщина для них не відкривалась. Особи, які мають право на обов`язкову частку у спадщині відсутні (а.с. 38-85 - копія спадкової справи).

Спадкові права позивачки ОСОБА_1 ніким не оспорюються

До складу спадщини також входить право на завершення приватизації земельної ділянка для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області (на даний час - на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради) (а.с. 15-19 - копія витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, а.с. 20-21 - копія інформації Державного земельного кадастру).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

В силу ч.1 ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивачу було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області (на даний час - на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради) з тих підстав, що розпорядження Згурівської державної районної адміністрації від 08.02.2011, на підставі якого був виготовлений Державний акт про право власності на земельну ділянку серії ЯК № 287257, видане після смерті спадкодавця ОСОБА_4 (а.с. 6 - лист-відмова нотаріуса).

Положеннями ст. 152 ЗК України передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013, № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування роз`яснено наступне. Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку. Не підлягають задоволенню позовні вимоги спадкоємців про визнання права власності на земельну ділянку, щодо якої спадкодавцем розпочато, але не завершено процедуру приватизації.

Верховний Суд в Постанові від 21 березня 2018 року по справі № 623/633/17, провадження № 61-6243св18, зазначив наступне. Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі статтею 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до статті 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія пункту 1 розділу X Перехідні положення Земельного Кодексу України.

У Перехідних положеннях Земельного Кодексу України визначено, у разі коли спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно до ст. 125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено у завершені процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовом про визнання права на завершення приватизації та одержання державного акту про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 ЗК України оформлення речових прав на земельну ділянку оформлюється відповідно до Закону України Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

За життя спадкодавцем ОСОБА_4 вчинено дії щодо приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області (на даний час - на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради).

У зв`язку із смертю процедура приватизації не завершена, державні акти не отримані.

У такому випадку спадкоємиця померлого - позивачка ОСОБА_1 набуває право на завершення приватизації спірної земельної ділянки.

На підставі абз. 2 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок"(втратив чинність на підставі Закону України від 14 вересня 2006 року № 139-V) є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (пункт 1 розділу X доповнено абз. 2 згідно із Законом від 16 вересня 2008 року № 509-VI). На підставі абз. 5 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК Внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, місце розташування яких визначено за проектами землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), які розроблені до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою", відомості про які не внесені до Державного земельного кадастру, здійснюється за технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

У зв`язку з незавершенням процедури приватизації ОСОБА_4 за життя не було отримано державний акт, а тому за спадкоємицею ОСОБА_1 в порядку захисту спадкових прав необхідно визнати право на завершення процедури приватизації та одержання правовстановлюючих документів на ім`я спадкоємця, шляхом здійснення всіх реєстраційних дій, пов`язаних з державною реєстрацією даних земельних ділянок.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію земельних ділянок (затвердження технічної документації) та видачі державних актів, до його спадкоємиці ОСОБА_1 в порядку спадкування перейшло право на завершення приватизації. Право власності на земельну ділянку у ОСОБА_4 не виникло, що унеможливлює видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на ім`я позивачки. Саме тому позивачка має право звертатися до суду з позовом про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та проведення державної реєстрації за нею права власності на цю земельну ділянку.

Суд вважає за необхідне, визнати за позивачкою ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області (на даний час - на території Згурівської селищної ради Броварського району Київської області в адміністративно-територіальній одиниці колишньої Шевченківської сільської ради), а також право на державну реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за нею права власності на цей об`єкт нерухомого майна.

За клопотанням позивачки, суд не застосовує до відповідача Згурівської селищної ради ст. 141 ЦПК України та понесені позивачкою судові витрати залишає за нею.

Керуючись ст.ст.80,116,125,126,131,152 ЗК України, ст.ст. 1217, 1218, 1223, 1268, 1270 ЦК України,ст.ст.141, 142, 198, 200, 206, 247, 263-265, 273 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Згурівської селищної ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 1,6998 га, кадастровий номер 3221987900:04:005:0023, а також право на державну реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за ОСОБА_1 права власності на цей об`єкт нерухомого майна.

Не застосовувати до Згурівської селищної ради ст. 141 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Згурівська селищна рада, місцезнаходження: вулиця Українська, будинок 10, смт Згурівка Броварського району Київської області, код ЄДРПОУ 04360296.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог:

ОСОБА_2 , житель АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

ОСОБА_3 , жителька АДРЕСА_3 про визнання права на завершення приватизації земельної ділянки в порядку спадкування, РНОКПП НОМЕР_3 .

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.11.2021
Оприлюднено01.12.2021
Номер документу101476855
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/536/21

Рішення від 30.11.2021

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 29.10.2021

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні