Рішення
від 29.11.2021 по справі 357/8149/21
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/8149/21

Провадження 2/357/3673/21

Категорія 61

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2021 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючий суддя - Цукуров В. П. ,

секретар судового засідання - Чайка О.В., ,

за участю позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду №1, в місті Біла Церква Київської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шкарівської сільської ради Білоцерківського району Київської області, третя особа - Друга Білоцерківська міська державна нотаріальна контора Київської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 (далі - Позивач ) звернулась до суду з позовом до Шкарівської сільської ради Білоцерківського району Київської області (далі - Відповідач ), третя особа - Друга Білоцерківська міська державна нотаріальна контора Київської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування заявлених вимог Позивач посилається на наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік Позивача - ОСОБА_2 .

Після його смерті залишилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 0,1120 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 та належав йому відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-КВ №070856 від 11.01.2001 року та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію та їх обтяжень.

Позивач звернулась до Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії 1350/02-31 від 23.06.2018 року, державним нотаріусом Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області Мельничук М.В. було відмовлено Позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її чоловіка - ОСОБА_2 , оскільки нею було подано документ, в якому наявні виправлення.

За таких обставин Позивач була вимушена звернутися до суду та просила визначити за нею право на земельну ділянку площею 0,1120 га, надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка входить до складу спадкового майна після смерті її чоловіка - ОСОБА_2 .

Ухвалою суду про відкриття провадження у справі від 23.07.2021 року постановлено провести її розгляд за правилами загального позовного провадження (а.с.23-24).

29.11.2021 року у судовому засіданні Позивач позовні вимоги підтримала, надала суду пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, просила її задовольнити.

Представник Відповідача - Шкарівської сільської ради Білоцерківського району Київської області, у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, 28.09.2021 року засобами поштового зв`язку представником було направлено клопотання про розгляд справи без його участі за наявними матеріалами у справі (а.с.68).

29.11.2021 року у судове засідання представник третьої особи - Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 05.10.2021 року засобами поштового зв`язку на адресу суду було направлено клопотання про розгляд справи без участі представника нотаріальної контори (а.с.70).

Суд, вислухавши пояснення Позивача, об`єктивно, всебічно дослідивши матеріали даної справи та матеріалів спадкової справи №156/2018 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 приходить до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 66 років помер - ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , виданим Білоцерківським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис №1847 (а.с.9).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 23.06.2018 року, виданим державним нотаріусом Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області Мельничук М.В., посвідчено, що на підставі ст.1261 ЦК України, спадкоємцем на все майно ОСОБА_2 , 1951 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , де б воно не знаходилося із чого б воно не скаладалося є його дружина ОСОБА_1 , тобто Позивач (а.с.12).

23.06.2018 року Позивач звернулась до Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області, подавши заяву на прийняття спадщини за законом (а.с.41).

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії 1350/02-31 від 23.06.2018 року, державним нотаріусом Другої Білоцерківської міської державної нотаріальної контори Київської області Мельничук М.В. було відмовлено Позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті її чоловіка - ОСОБА_2 , оскільки нею було подано документ, в якому наявні виправлення (а.с.14).

В матеріалах справи міститься копія державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-КВ №070856, виданого на підставі рішення виконкому Шкарівської сільської Ради народних депутатів №90 від 14.12.1999 року та копія витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію та їх обтяжень, що підтверджує факт того, що померлому чоловіку Позивача - ОСОБА_2 належала земельна ділянка площею 0,1120 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10, 11).

Розглядаючи дану цивільну справу суд керується наступними нормами права.

Відповідно до вимог п.1 ч. 2 ст.16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно з ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як убачається з ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов`язків ( спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до норм ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1296 ЦК України, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року, у разі відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину, право власності на спадкове майно визнається в судовому порядку.

Крім того, відповідно до п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2010 року Про судову практику у справах про спадкування , свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У відповідності до п.2.3, 3.3 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України 28.01.2003 року № 6/5 та офіційного листа МЮУ № 19-32/319 від 21.02.2005 року щодо переліку оформлення документів в разі смерті власника нерухомого майна первинна реєстрація прав власності не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання належності майна попередньому чи наступному власнику (спадкоємцю) у випадку відсутності таких, вирішується в судовому порядку.

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_1 , є спадкоємцем після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , її позовні вимоги ґрунтуються на законі та підтверджуються матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати необхідно залишити за Позивачем, згідно з її заявою.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.3, 12, 13, 81, 254, 263, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Шкарівської сільської ради Білоцерківського району Київської області, третя особа - Друга Білоцерківська міська державна нотаріальна контора Київської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну ділянку площею 0,1120 га, надану для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка входить до складу спадкового майна після смерті її чоловіка - ОСОБА_2 .

Судові витрати залишити за позивачем.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційного суду безпосередньо, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні дані сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНКОПП: НОМЕР_2 .

Відповідач: Шкарівська сільська рада Білоцерківського району Київської області, місцезнаходження: Київська область, Білоцерківський район, с.Шкарівка, вул.Миру 4, код ЄДРПОУ:04363260.

Третя особа: Друга Білоцерківська міська державна нотаріальна контора Київської області, місцезнаходження: Київська область, м.Біла Церква, вул.Павліченко 65-А.

Повне судове рішення складено 01.12.2021 року.

СуддяВ. П. Цукуров

СудБілоцерківський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення29.11.2021
Оприлюднено01.12.2021
Номер документу101505206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —357/8149/21

Рішення від 07.06.2022

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Цукуров В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні