Ухвала
від 01.12.2021 по справі 477/1920/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/1920/21

Провадження № 2/477/986/21

У Х В А Л А

про витребування доказів та відкладення підготовчого судового засідання

01 грудня 2021 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі головуючого у справі - судді Полішко В.В., з секретарем - Коцюрубенко О.М.,

розглядаючи під час підготовчого судового засідання в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - товариство з обмеженою відповідальністю Імперіал-Агро про встановлення місця відкриття спадщини, визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

24 вересня 2021 року позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить встановити місце відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 саме с. Шевченкове Миколаївського району Миколаївської області. Визнати поважною причину пропуску строку для прийняття спадщини та визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини один місць, з дня набрання рішення суду законної сили.

Ухвалою суду від 29 вересня 2021 року позовна заява залишена без руху, оскільки подана без додержання вимог статті 175, 177 ЦПК України. Позивачкою у встановлений законом строк усунуті недоліки позову.

06 жовтня 2021 року судом постановлено ухвалу про прийняття позовної заяви до свого провадження, призначення до судового розгляду в порядку загального позовного провадження на 01 грудня 2021 об 11-00 годині.

01 грудня 2021 року позивачка до суду подала клопотання про витребування доказів, а саме: з відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання комунального закладу Центр надання соціальних послуг Шевченківської сільської ради копії свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , інформації щодо його місця постійного проживання та смерті, а також з Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві копію актового запису про смерть спадкодавця, посилаючись на те, що вказана інформація необхідна для встановлення місця відкриття спадщини.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, у клопотанні про витребування доказів зазначила, що просить проводити розгляд цього клопотання за її відсутності, заявлені позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідач на вказану дату та час свого представника не направив, надіслав заяву з проханням розглядати справу за відсутності представника селищної ради, заперечень щодо задоволення позову не має.

Третя особа - ТОВ Імперіал-Агро на вказану дату та час свого представника не направив, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається таким, що повідомлений судом належним чином про час і місце розгляду справи. Заяв про відкладення підготовчого судового засідання або розгляду справи за відсутністю представника Товариства до суду не находило.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, то, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою відео та звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно з частиною 6 статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

На думку суду розгляд клопотання позивачки жодним чином не порушує прав відповідача та третьої особи, які були повідомлені про час та місце судового засідання, тому може бути розглянуто за відсутності представника селищної ради та ТОВ Імперіал-Агро .

Зазначені у клопотанні докази безпосередньо стосуються предмету спору, а саме місця відкриття спадщини, який є предметом спору.

Враховуючи, що для повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи необхідно з`ясувати місце постійного проживання спадкодавця, а також його смерті, суд вважає необхідним клопотання позивачки задовольнити .

Відповідно до частини 8 статті 84 ЦПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного ЦПК Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною 2 статті 223 цього Кодексу .

З огляду на пункт 4 частини 2 статті 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у разі необхідності витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

В зв`язку з цим, неможливо закінчити підготовку справи до судового розгляду без з`ясування не оглянувши письмові докази на які посилається представник позивача, а тому підготовче засідання необхідно відкласти.

Керуючись статтями 84, 198, 223 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивачки - ОСОБА_1 задовольнити.

Витребувати з відділення стаціонарного догляду для постійного догляду для постійного або тимчасового проживання комунального закладу Центр надання соціальних послуг Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області (вул. Шевченка, 40, с. Шевченкове Миколаївського району Миколаївської області, 57263):

належним чином завірену копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

інформацію щодо місця постійного проживання та смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувати з Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (вул. Шосейна, 11, м. Миколаїв, 54011):

належним чином завірену копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначені вище докази необхідно подати до Жовтневого районного суду Миколаївської області у строк до 25 січня 2022 року .

У разі неможливості подати докази, які випробовуються судом, або неможливості подати такі докази у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, судом будуть застосовані заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Підготовче судове засідання у справі за позовом ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - товариство з обмеженою відповідальністю Імперіал-Агро про встановлення місця відкриття спадщини, визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та визначення додаткового строку для прийняття спадщини, відкласти на 27 січня 2022 року о 10-00 годині.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Полішко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.12.2021
Оприлюднено02.12.2021
Номер документу101538844
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —477/1920/21

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні