Рішення
від 13.12.2022 по справі 477/1920/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/1920/21

Провадження № 2/477/275/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2022 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - суддіПолішко В.В., з секретарем Коцюрубенко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, товариство з обмеженою відповідальністю «Імперіал-Агро» про встановлення місця відкриття спадщини, визнання причини пропуску строку для прийняття спадщини поважною та визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

24 вересня 2021 року позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить встановити місце відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме у с. Шевченкове Миколаївського району Миколаївської області. Визнати поважною причину пропуску строку для прийняття спадщини та визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини - один місць з дня набрання рішенням суду законної сили.

В обґрунтування заявлених вимог, позивачка посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , який залишив на її ім`я заповіт, який посвідчений секретарем Партизанської сільської ради Жовтневого району 02 липня 2004 року за реєстровим №222.

Після його смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 4,64 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Партизанської сільської ради, кадастровий номер 4823383700:04:000:0334.

З червня 2015 року ОСОБА_2 знаходився у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Шевченківської сільської ради (далі - Центр).

Через перебування на роботі за межами України вона не мала можливості особисто відвідувати ОСОБА_2 у ОСОБА_3 . Про стан його здоров`я дізнавалася, телефонуючи до закладу. Не розуміє, чому коли телефонувала до Центру в період з грудня 2020 року по травень 2021 року їй не повідомили про смерть ОСОБА_2 . Про його смерть вона дізналася лише у вересні 2021 року коли приїхала в Україну. Вказала, що строк нею був пропущений з поважних причин, який обумовлений вказаними обставинами.

При зверненні до приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Сапеги О.П. з метою оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 отримала відмову через не встановлення місця відкриття спадщини та пропущення шестимісячного строку, встановленого законом для подання заяви. В зв`язку з тим, що позивачка вважає поважними причини пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини, вона звернулася до суду з позовом та просить його задовольнити.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, направила заяву з проханням розглядати справу за її відсутності, заявлені позовні вимоги ї підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити.

Відповідач Первомайська селищна рада Миколаївського району Миколаївської області в судове засідання свого представника не направила, надіслала до суду листа з проханням розглядати справу за відсутності представника селищної ради, заперечень проти позову не має.

Третя особа ТОВ «Імперіал-Агро» в судове засідання свого представника не направила, причини суду не повідомило, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається таким, що повідомлена судом належним чином про час і місце розгляду справи.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження про що постановлена відповідна ухвала 06 жовтня 2021 року.

23 лютого 2022 року ухвалою суду закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, то, відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою відео та звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, розглядаючи справу в межах заявлених вимог та на підставі наданих доказів судом встановлено наступне.

Відповідно до свідоцтва про смерть від 25 листопада 2020 року, серії НОМЕР_1 Федоров ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис від 25 листопада 2020 року № 393 складений Вітовським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (а.с. 53). Місцем смерті зазначено с. Шевченкове Вітовського району Миколаївської області.

Крім цього, відповідно до інформації, наданої комунальним закладом «Центр надання соціальних послуг» Шевченківської сільської ради від 24 січня 2022 року за №10, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дійсно проживав у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання за адресою: АДРЕСА_1 у період з 11 червня 2015 року по 23 листопада 2020 року (а.с. 52).

До того ж, в актовому записі про смерть ОСОБА_2 від 25 листопада 2020 року №393 місце проживання померлого вказано: АДРЕСА_1 , а місцем смерті с. Шевченкове Вітовського району Миколаївської області (а.с. 69).

Відповідно до довідки Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області від 01 вересня 2021 року № 258 ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 з 15 січня 1980 року та знятий з реєстрації 11 червня 2015 року (а.с. 18).

За та кого слід дійти висновку, що оскільки спадкодавець на момент смерті проживав у комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг» Шевченківської сільської ради Миколаївської області, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , то місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід вважати с. Шевченкове Миколаївського району Миколаївської області.

Спадкодавець ОСОБА_2 ще за життя, 02 липня 2004 року, склав заповіт, посвідчений секретарем Партизанської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області Порчак О.Г., зареєстрований за № 222. Відповідно до змісту заповіту належну йому земельну ділянку площею 4,64 га, яка розташована в межах Партизанської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області, заповів ОСОБА_1 (а.с.12).

Після його смерті відкрилася спадщина на вказане майно.

Факт належності спадкодавцю земельної ділянки площею 4,64 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Партизанської сільської ради, яка виділена на підставі рішення сесії 23 скликання Партизанської сільської ради народних депутатів від 23 лютого 2002 року № 1, підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю від 17 вересня 2002 року, серії МК №2884, зареєстрованим в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №45 (а.с. 15).

На сьогодні вказана земельна ділянка знаходиться в оренді, відповідно до договору оренди земельної ділянки, укладеного 01 вересня 2014 року між ОСОБА_5 та ТОВ «Імперіал-Агро». Строк дії договору 10 років. (а.с. 13, 14,16).

Спадкоємцем за заповітом є позивачка.

При зверненні до приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області Сапеги О.П. із заявою про прийняття спадщини, позивачу було рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання щодо місця відкриття спадщини та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Свідки ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в своїх письмових поясненнях підтвердили, що позивачка ОСОБА_1 певний період часу знаходилася на заробітках за межами України. Її родич ОСОБА_2 перебував у будинку для людей похилого віку Шевченківської сільської ради. Вказали, що позивачка в телефонному режимі з Центром інколи справлялася з приводу стана здоров`я ОСОБА_2 , а також умов його утримання. Про смерть останнього позивачці стало відомо у листопаді 2020 року.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі статтею 1220 Цивільного кодексу України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно достатті 1221ЦК Українимісцем відкриттяспадщини єостаннє місцепроживання спадкодавця. Якщомісце проживанняспадкодавця невідоме,місцем відкриттяспадщини ємісцезнаходження нерухомогомайна абоосновної йогочастини,а завідсутності нерухомогомайна -місцезнаходження основноїчастини рухомогомайна. В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Згідно зі статтею 1223 право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до статті 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. На заповіт, як односторонній правочин розповсюджуються загальні норми цивільного законодавства стосовно підстав та наслідків визнання недійсності правочинів.

Згідно зістаттею 1234 ЦК України право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Як зазначено в частині1статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 03 лютого 2022 року №68371810 спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилась (а.с. 71).

Як на доказ поважності причини пропуску строку позивачка посилається на перебування тривалий час на заробітках за межами України, а також отримання інформації з КЗ «Центр надання соціальних послуг» Шевченківської сільської ради про смерті спадкодавця лише у вересні 2021 року.

Як роз`яснено у пункті 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд вирішує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця для вчинення цих дій.

Верховний Суд у своїй постанові від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/14 висловив свою позицію, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позивачкою не надані докази наявності об`єктивних, непереборних обставин, що перешкодили її вчасному зверненні із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса, а також про те, що про смерть спадкодавця вона дізналася лише у вересні 2021 року.

Разом з тим пунктом 1 частини 1 статті 49 ЦПК України передбачено право відповідача на визнання позову (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Як зазначено в частині й статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Враховуючи, що відповідач Первомайська селищна рада Миколаївського (Вітовського) району Миколаївської області направила до суду заяву в якій не заперечує щодо задоволення позову, тобто визнала заявлені позовні вимоги, та це визнання не суперечить закону, так як визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини врегульовано частиною 3 статті 1272 ЦК України. Крім цього, визнання відповідачем позову не порушує прав інших осіб, оскільки спадкоємців окрім позивачки немає, вона єдина хто має намір прийняти спадщину, до того ж заповіт складений на її ім`я, спадкоємці, що мають право на обов`язкову частку спадкового майна, відсутні, з огляду на що суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись статями 206, 258, 259, 263, 265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , - с. Шевченково Миколаївського району Миколаївської області.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженкі с. Нетреби Володимирецького району Рівненської області, додатковий строк для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис про смерть № 393, складений Вітовським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 25 листопада 2020 року), строком в один місяць з дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШПерехідних Положень ЦПК Українив новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування сторін:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 ;

відповідач Первомайська селищна рада Миколаївської області, адреса: вул. Ювілейна, 9, смт. Первомайське Миколаївського району Миколаївської області ЄДРПОУ 04375174;

третя особа товариство з обмеженою відповідальністю « Імперіал-Агро», адреса: вул. Молодіжна, 1, с. Павлівка Снігурівського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 36895607.

Суддя В.В. Полішко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено27.12.2022
Номер документу108072194
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —477/1920/21

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні