Постанова
від 17.06.2010 по справі 2а-637/10/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2010 р. м . Чернівці Спра ва № 2а-637/10/2470

Чернівецький окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Дембіц ького П.Д.,

при секретарі судового засідання Маркуц Х .М.,

за участю:

представника позивача - Баланюка В.А. (за дорученням , посвідчення № 48 від 10 березня 2010 року);

відповідача - не з' явивс я;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Глибоцькому районі Че рнівецької області до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Україна»про стягненн я заборгованості, -ОБСТАВИ НИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Глибоцькому районі Чернівецької області звернулося з адміністративн им позовом до Товариства з об меженою відповідальністю «У країна»про стягнення заборг ованості по відшкодуванню ви трат на виплату та доставку п ільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. «б», «з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»у сумі 23522,51 грн.

Обґрунтовуючи позовні ви моги, позивач посилається на те, що відповідач ТОВ «Україн а», яке знаходиться за юридич ною адресою: 60430, с. Тарашани Гли боцького району Чернівецько ї області, є платником страхо вих внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування і має заборгованіст ь по платежах до Пенсійного ф онду України. Зокрема, по відш кодуванню витрат, пов'язаних з доставкою і виплатою пільг ових пенсій, призначених на п ідставі п.п. «б»-«з»ст.13 Закону України «Про пенсійне забез печення», а саме працівникам підприємства ОСОБА_2, ОС ОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА _8, ОСОБА_9 на загальну сум у 23522,51 грн.

Представник позивача в су довому засіданні позов підтр имав у повному обсязі, просив позов задовольнити.

Відповідачу неодноразов о за адресою, внесеною до Єдин ого державного реєстру підпр иємств та організацій Україн и надсилалися рекомендовані листи з повідомленням із заз наченням часу, дати та місця п роведення судового розгляду справи.

Статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців»передбачено, щ о в Єдиному державному реєст рі містяться відомості щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до ст. 18 Закону У країни "Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців" відомос ті внесені до Єдиного держав ного реєстру вважаються дост овірними і можуть бути викор истані в спорі з третьою особ ою, доки до них не внесено відп овідних змін.

Стаття 19 вказаного Закону р егламентує положення про обо в'язок виконавчого органу юр идичної особи повідомляти де ржавного реєстратора про вне сення змін до відомостей про юридичну особу.

Згідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вруч ено особі, якщо вона доставле на за адресою внесеною до від повідного реєстру.

Відповідно до вимог ст. 128 Ко дексу адміністративного суд очинства України суд вважає за можливе розглянути справ у без представника відповіда ча, на підставі наявних у ній доказів.

Відповідача в судове засі дання не з'явився, однак це не перешкоджає розгляду справи по суті, оскільки у справі ная вні поштові повідомлення, як і засвідчують повідомлення в ідповідача про час і місце сл ухання справи.

Відповідач заперечень на позовну заяву суду не надав, п овноважного представника у с удове засідання не направив.

Дослідивши матеріали с прави, заслухавши пояснення представника позивача, встан овив фактичні обставини у сп раві, надавши оцінку доказам , що мають юридичне значення д ля розгляду справи, проаналі зувавши законодавство, яке р егулює спірні правовідносин и, суддя, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Україна » згідно Довідки з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підприє мців зареєстроване Глибоцьк ою РДА Чернівецької області 14.03.2000 року, інд. код 30812926 за адресою с. Тарашани, Глибоцький райо н, Чернівецька область.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Україна» зар еєстроване в органах Пенсійн ого фонду України як платник страхових внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування .

Обов'язок відповідача щодо відшкодування фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій, призначених відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня» зумовлений наступним.

Згідно довідки - інформац ії Пенсійного фонду України в Глибоцькому районі Черніве цької області встановлено, щ о ТОВ «Україна» станом на 28 жо втня 2009 року має заборгованіс ть перед Пенсійним фондом Ук раїни, по відшкодуванню факт ичних витрат на виплату та до ставку пільгових пенсій, при значених згідно ст. 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» на загальну

суму 2352 2,51 грн.

На підставі п.п. «б»-«з» ст.13 З акону України «Про пенсійне забезпечення» працівникам п ідприємства ОСОБА_2, ОСО БА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 Пенсійним фондо м було виплачено пенсії з ура хуванням поштового збору на загальну суму 23522,51 грн.

Разом з тим, обставини забор гованості по відшкодуванню п ільгових пенсій підтверджую ться розрахунками фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених відпов ідно до п.п. «б»-«з» Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпеч ення», а також дослідженням д овідок виданих підприємство м з яких вбачається що вказан і працівники знаходилися в т рудових відносинах з підприє мством та отримала право на п ризначення пенсії, подання п ідприємства на призначенням пенсії, копіями трудових кни жок, які підтверджують наявн ість необхідних підстав стаж у роботи та права на отриманн я пільгових пенсій відповідн о до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону Укр аїни «Про пенсійне забезпече ння», протоколами засідання комісій пенсійного фонду щод о призначення вищевказаним г ромадянам пенсії відповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 Закону Укра їни «Про пенсійне забезпечен ня», довідками про характер в иконуваної роботи, які дають право на пенсію на пільгових умовах, інформацією з якої вб ачається, що ТОВ «Україна» пе ред Пенсійним фондом має заг альну заборгованість на суму 23522,51 грн., Актом звірки № 177 ві д 28 жовтня 2009 року.

Крім того, вказана заборгов аність підтверджується і інш ими матеріалами справи, а сам е:

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до пунктів «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення» на тра вень 2009 року місячний розмір ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій становить 4641,25 грн.

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до пунктів «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення» на лип ень 2009 року місячний розмір фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій становить 4692 ,72 грн.

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до пунктів «б» -«з» ст. 13 Закону України «Про п енсійне забезпечення» на жов тень 2009 року року місячний роз мір фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій стано вить 4803,10 грн.

Відповідно до розрахунку п о відшкодуванню заборговано сті по відшкодуванню фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій по ТзОВ «Україна» на 2009 рік по списку № 2 заборгованість складає 23522,51 г рн.

А всього Управлінням Пенсі йного фонду України в Глибоц ькому районі Чернівецької об ласті пенсіонерам, а саме - О СОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 , ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБ А_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 вип лачено пенсії з урахуванням поштового збору на загальну суму 23522,51грн.

Разом з тим, обставини забор гованості по відшкодуванню п ільгових пенсій підтверджую ться Актом звірки № 177 від 2 8 жовтня 2009 року між Управління м Пенсійного фонду України в Глибоцькому районі та ТзОВ « Україна», розрахунком по від шкодуванню боргу по пільгови х пенсіях по ТзОВ «Україна», в ідповідно до якого заборгова ність складає 23522,51 грн.

Водночас судом встановлен о, що Управлінням Пенсійного фонду України в Глибоцькому районі Чернівецької області надсилалися розрахунки фак тичних витрат Пенсійного фон ду України на виплату та дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до п.п. «б»-«з» ст. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення», які були отрим ані відповідачем.

У судовому засіданні встан овлено, що недоїмка по відшко дуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, п ризначених відповідно до пун ктів «б»-«з» статті 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення», у сумі 23522,51грн. ТзОВ «Укр аїна» на момент розгляду спр ави, не сплачена.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» № 1058 (надалі-Закон № 1058) підп риємства та організації з ко штів призначених на оплату п раці, вносять до Пенсійного ф онду плату, що покриває факти чні витрати на виплату і дост авку пенсій працівникам, заз наченим у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , починаючи з дня набрання чин ності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збіль шенням її щороку на 10 відсоткі в до 100 відсоткового розміру в ідшкодування фактичних витр ат на виплату і доставку цих п енсій до набуття права на пен сію за віком відповідно до ць ого Закону.

Пунктом 2 Прикінцевих полож ень Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" визначено, що пенсійне забезпечення за страхованих осіб, які працюв али або працюють на інших роб отах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 в иробництв, робіт, професій, по сад і показників, затверджен их Кабінетом Міністрів Украї ни, та за результатами атеста ції робочих місць, на посадах , що дають право на призначенн я пенсії за віком на пільгови х умовах, які відповідно до за конодавства, що діяло раніше , мали право на пенсію на пільг ових умовах, здійснюється зг ідно з окремим законодавчим актом через професійні та ко рпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзац і першому цього пункту, пенсі ї призначаються за нормами ц ього Закону в разі досягненн я пенсійного віку та наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України "Про пе нсійне забезпечення".

При цьому зберігається пор ядок покрлття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом (тобто до 01.01.2004 ).

Статтею 2 Закону України "Пр о збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування" пере дбачено, що для платників збо ру, визначених п. п. 1 та 2 ст. 1 цьо го Закону, об'єктом оподаткув ання є також фактичні витрат и на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (788-12) до досягнення працівниками пен сійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України "Про пенсі йне забезпечення; (п. 1 ст. 2 допо внено абзацом четвертим згід но із Законом N 1461-III (1461-14) від 17.02.2000 ).

Крім того слід зазначити, що процедура реєстрації та обл іку платників внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, обчис лення і сплата страхових вне сків та інших платежів до бюд жету Пенсійного фонду Україн и підприємствами, установами , організаціями незалежно ві д форм власності, виду діяльн ості і господарювання та фіз ичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальн иками звітності Управлінням Пенсійного фонду України в р айонах, містах і районах у міс тах визначена Інструкцією «П ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», з атвердженою постановою Прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареє строваною в Міністерстві юст иції України 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Відповідно до підпункту 6.10 п ункту 6 «Інструкції про поряд ок обчислення і сплати страх увальниками та застраховани ми особами внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України», затверджен ої постановою правління Пенс ійного фонду України від 19.12.2003 р оку № 21-1 та зареєстрованої в Мі ністерстві юстиції України 1 6.01.2004 року за

№ 64/8663 (надалі - Інс трукція) вбачається, що у разі призначення пенсій на пільг ових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пен сії, орган Пенсійного фонду з а місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідн о з додатками, зазначеними у п . 6.4 цієї Інструкції для зазнач ених підприємств, у двох прим ірниках через орган Пенсійно го фонду за місцезнаходження м цього підприємства. Відшко дування сум фактичних витрат і виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах, у таких випадках здійсн юється підприємством на раху нки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

У статті 64 Закону «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування», з азначено, що виконавча дирек ція Пенсійного фонду та її те риторіальні органи мають пра во стягувати з платників стр ахових внесків, несплачені с уми страхових внесків.

Статтею 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» передбачено, що суми ст рахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками, вважають ся простроченою заборговані стю із сплати страхових внес ків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застос уванням фінансових санкцій.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституці ї України та ст. 71 КАС України к ожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповід ач проти адміністративного п озову заперечень суду не над ав.

Аналіз наведених правових норм дає підстави для висно вку, що Закони і нормативно пр авові акти України регулюють порядок відшкодування факти чних витрат на виплату та дос тавку пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «б»-«з» с татті 13 Закону України «Про пе нсійне забезпечення».

За таких обставин суд дійшо в висновку, що адміністратив ний позов підлягає задоволен ню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), відповідно до ст. 94 КАС України, стягненню з від повідача не підлягають.

У процесі розгляду сп рави не встановлено інших фа ктичних обставин, що мають су ттєве значення для правильно го вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обстав ин.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.2,3,6-12,17,18,71,76,79,86,94,160-163,167 К одексу адміністративного су дочинства України, суддя:

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити пов ністю.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «У країна» (60430,с. Тарашани Глибоць кого районі Чернівецької обл асті, код ЄДРПОУ 3812926, МФО 356011, р/р 2600 0934053690 в «Укрсоцбанк») на користь Управління Пенсійного фонду України в Глибоцькому район і Чернівецької області (вул. П ершотравнева, 10, смт. Глибока, Ч ернівецька область, 60400, р/р 256043011008 00, МФО 356334 в ВАТ «Державний Ощадб анк України», ід.код 21430615) борг п о пільгових пенсіях в сумі 23522,5 1 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у строк, вст ановлений Кодексом адмініст ративного судочинства Украї ни, постанова набирає законн ої сили після закінчення цьо го строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Заява про апеляційне оскар ження постанови суду першої інстанції подається протяго м десяти днів з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до статті 160 цього Кодек су - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом двад цяти днів після подання заяв и про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього под ання заяви про апеляційне ос карження, якщо скарга подаєт ься у строк, встановлений для подання заяви про апеляційн е оскарження.

Постанову складено в повн ому обсязі 22 червня 2010 р..

Суддя П.Д. Дембіцький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.06.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу10157778
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-637/10/2470

Ухвала від 22.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 14.03.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Ухвала від 14.12.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Васильченко Н.В.

Постанова від 17.06.2010

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Дембіцький Павло Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні