Рішення
від 26.11.2021 по справі 643/3750/21
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/3750/21

Провадження № 2/643/3094/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.11.2021 м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Семенової Я.Ю.,

за участю секретаря судового засідання - Степанюк Д.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства ОТП Банк , треті особи - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Табінський Олег Володимирович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,-

у с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з вказаним вище позовом до Акціонерного товариства ОТП Банк , в якому просив визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис №41853 від 28 грудня 2020 року, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Харою Н.С. про стягнення заборгованості за кредитним договором №2025412997 від 16 серпня 2019 року, укладеним між ОСОБА_1 та Акціонерним товариством ОТП Банк на загальну суму 37 842,62 грн.; також просить суд стягнути з відповідача витрати по сплаті судового збору.

В обґрунтування пред`явлених позовних вимог посилався, що приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Харою Н.С. було вчинено виконавчий напис №41853 від 28 грудня 2020 року, за яким запропоновано стягнути з нього на користь АТ ОТП Банк заборгованість за кредитним договором №2025412997 від 16 серпня 2019 року, укладеного між ним та АТ ОТП Банк у розмірі 37 342,62 грн. Зазначив, що про існування виконавчого напису він довідався за місцем роботи від роботодавця - КНП Міська поліклініка № 11 Харківської міської ради. Вважає виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню, оскільки заборгованість за кредитним договором не є безспірною. Крім того, виконавчий напис нотаріуса вчинений з істотними порушеннями вимог чинного законодавства, а саме Закону України Про нотаріат , Переліку документів, за якими стягнення заборгованості проводиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.

У зв`язку з чим, позивач просить визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис, вчинений 28 грудня 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Харою Наталією Станіславівною, зареєстрований в реєстрі за №41853, за яким запропоновано стягнути з нього на користь АТ ОТП Банк заборгованість за кредитним договором №2025412997 від 16 серпня 2019 року, укладеного між ОСОБА_1 та АТ ОТП Банк на загальну суму 37 342,62 грн.; стягнути з АТ ОТП Банк на його користь витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 362 грн.

Одночасно із поданням позовної заяви позивач звернувся із заявою про забезпечення його позову. Ухвалою суду від 05 березня 2021 року заяву позивача про забезпечення позову задоволено шляхом зупинення виконання спірного виконавчого напису нотаріуса.

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 09 березня 2021 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначено проведення підготовчого засідання.

12 квітня 2021 року від відповідача АТ ОТП Банк надійшов відзив на позовну заяву ОСОБА_1 , зі змісту якого вбачається, що відповідач заперечує проти задоволення позовних вимог, посилаючись, що при вчиненні приватним нотаріусом виконавчого напису вимоги діючого законодавства порушені не були, зазначив, що 06.10.2020 АТ ОТП Банк рекомендованим листом на адресу місця реєстрації ОСОБА_1 направляв письмову вимогу від 02.102020 про усунення порушень за кредитним договором №2025412997 від 16.08.2019. Посилався, що у вказаній вимозі містилося попередження про те, що у разі невиконання вимоги, банк має право звернутися до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису щодо погашення заборгованості за кредитним договором, також зауважував, що з моменту направлення вказаної вимоги жодних заперечень щодо розміру заборгованості від ОСОБА_1 до АТ ОТП Банк не надходило. Також зазначив, що договір, укладений між ОСОБА_1 та АТ ОТП Банк жодним чином не суперечить вимогам, викладеним у ст. 203 ЦК України. Кредитний договір було укладено у письмовій формі та своїм підписом позивач надав свою згоду на погодження умов договору. При укладенні договору позивач мав весь необхідний обсяг цивільної дієздатності, волевиявлення позивача було вільним і відповідало його внутрішній волі, що підтверджено його особистим підписом. За вказаних обставин вважав виконавчий напис нотаріуса №41853 від 28.12.2020 таким, що вчинений з додержанням вимог діючого законодавства, а тому вважав, що підстави для задоволення позивних вимог позивача відсутні.

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 26 липня 2021 року закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання, призначене на 26 листопада 2021 року позивач та його представник не з`явилися, позивач надав суду заяву, в якій просить суд розглядати справу за його відсутності та за відсутності його представника, у поданій заяві позов підтримав.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, скористався процесуальним правом на подання відзиву, у відзив і просив розгляд справи проводити за відсутності представника АТ ОТП Банк .

Треті особи - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Н.С. та приватний виконавець виконавчого округу міста Києва Табінський О.В. у судове засідання не з`явились, про причини неявки суду не повідомили, клопотання про відкладення розгляду справи не подали, правом на подання пояснень третьої особи не скористалися.

У зв`язку з неявкою осіб, які беруть участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Судом встановлено, що 28 грудня 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Харою Н.С. вчинений виконавчий напис, реєстровий номер №41853, яким запропоновано звернути стягнення з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства ОТП Банк заборгованість за кредитним договором №2025412997 від 16 серпня 2019 року, укладеного між ОСОБА_1 та АТ ОТП Банк , у розмірі 37 342,62 грн., яка складається з: 35 860,56 грн. - прострочена заборгованість за сумою кредиту, 1 482,06 грн. - прострочена заборгованість по несплаченим відсоткам за користування кредитом.

Зазначений виконавчий напис перебуває на примусовому виконанні у приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Табінського О.В., ВП №64152283. Разом з тим, постановою приватного виконавця про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника від 29 січня 2021 року звернуто стягнення на дохід боржника ОСОБА_1 .

У відповідності до ст. 18 ЦК України, нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Можливість вчинення виконавчого напису прямо передбачена, зокрема, ст. 18 ЦК України, главою 14 Закону України "Про нотаріат", ч. 6 ст. 20 Закону України "Про заставу", ч. 3 ст. 33 Закону України "Про іпотеку", постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів".

Статтею 87 Закону України "Про нотаріат" визначено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів.

Відповідно до ст. 88 Закону України "Про нотаріат" та п. 3.1. Глави 16 Розділу II Наказу Міністерства юстиції України "Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України" від 22 лютого 2012 р. № 296/5 нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо: подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем; з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Дослідивши виконавчий напис нотаріуса, суд доходить висновку, що виконавчий напис підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню, з огляду на таке.

У відповідності до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 11 ЦК України підставою для виникнення цивільних прав і обов`язків є договори.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору. Особливості регулювання відносин за договором про надання споживчого кредиту встановлені законом.

Судом установлено, що 16 серпня 2019 року між Акціонерним товариством ОТП Банк та ОСОБА_1 був укладений договір №2025412997 про відкриття банківського (карткового) рахунку, кредитного обслуговування рахунку та встановлення кредитного ліміту, відповідно до якого Банк надав позивачу кредит у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку.

Підпунктом 3.2 пункту 3 Глави 16 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 визначено, що безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів (далі - Перелік), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.

Відповідно до пункту 1 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів Нотаріально посвідчені договори, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно , для одержання виконавчого напису подаються: а) оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів); б) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов`язання.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017 року у справі № 826/20084/14, залишеною без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01 листопада 2017 року, постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 07 листопада 2016 року скасовано. Визнано незаконною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів України № 662 від 26 листопада 2014 року Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів , у тому числі в частині доповнення переліку після розділу Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами новим розділом такого змісту: Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин 2. Кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями. Для одержання виконавчого напису додаються: а) оригінал кредитного договору; б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості . Постанова набрала законної сили з моменту проголошення.

Верховний Суд у своїй постанові від 12 березня 2020 року у справі № 757/24703/18-ц (провадження № 61-12629св19) дійшов висновку, що оскільки серед документів, наданих банком нотаріусу для вчинення виконавчого напису, відсутній оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів), за яким стягнення заборгованості може провадитися у безспірному порядку, а надана нотаріусу анкета-заява позичальника не посвідчена нотаріально, отже не могла бути тим договором, за яким стягнення заборгованості могло бути проведено у безспірному порядку шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису, тому наявні підстави для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, у зв`язку з недотриманням умов вчинення виконавчого напису щодо подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника.

Суд вважає, що укладений між банком та позивачем кредитний договір, який був наданий нотаріусу для вчинення виконавчого напису, не був посвідчений нотаріально, тому наявні підстави для визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, у зв`язку з недотриманням умов вчинення виконавчого напису щодо подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника.

Що стосується посилань відповідача у відзиві на позовну заяву про те, що 06.10.2020 АТ "ОТП Банк" рекомендованим листом на адресу ОСОБА_1 було направлено письмову вимогу від 02.10.2020 про усунення порушень за кредитним договором №2025412997 від 16.08.2019, то матеріали справи не містять доказів на підтвердження направлення такого повідомлення на адресу ОСОБА_1 , а додаток до відомості № 10736 від 06.10.2020 на рекомендовану письмову кореспонденцію, який відповідач додає до відзиву, не містить жодних даних на підтвердження того, що вказаним сгрупованим відправленням було відправлено, у тому числі, й повідомлення на адресу ОСОБА_1 , а відтак, таку обставину відповідачем не доведено належними та допустимими доказами.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України, а саме судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в розмірі 1362,00 гривень, з яких - 908,00 гривень, сплачених за пред`явлення позову, 454,00 гривень - за подання заяви про забезпечення позову.

Також, згідно з п. 8 ч. 1 ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує: чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Разом з тим, відповідно до ч. 1, ч. 7, ч. 8 ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи. Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

З урахуванням зазначених вище норм, підстав для скасування заходів забезпечення позову цим судовим рішенням суд не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 158, 259, 263-265, 268, 272, 273, 280-282 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Акціонерного товариства ОТП Банк , треті особи - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Табінський Олег Володимирович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, - задовольнити повністю.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис, вчинений 28 грудня 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Хара Наталією Станіславівною, зареєстрований в реєстрі за № 41853, за яким запропоновано стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства ОТП Банк заборгованість за кредитним договором № 2025412997 від 16 серпня 2019 року, за період з 02 жовтня 2020 року по 02 листопада 2020 року в розмірі 37 342,62 грн., яка складається з: заборгованості за сумою кредиту в розмірі 35 860,56 грн., заборгованості за несплаченими відсотками за користування кредитом в розмірі 1 482,06 грн.

Стягнути з Акціонерного товариства ОТП Банк на користь ОСОБА_1 судові витрати у розмірі 1 362 (одна тисяча триста шістдесят дві) гривні 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування): АДРЕСА_1 .

Відповідач - Акціонерне товариство ОТП Банк , код ЄДРПОУ: 21685166, місцезнаходження: 01033, м. Київ, вул. Жилянська, 43.

Третя особа - приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, місцезнаходження: АДРЕСА_2 .

Третя особа - приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Табінський Олег Володимирович, місцезнаходження: 02125, м. Київ, вул. Старосільська, 1-У, офіс 3.

Повне судове рішення складено і підписано 06 грудня 2021 року.

Суддя: Я.Ю. Семенова

Дата ухвалення рішення26.11.2021
Оприлюднено06.12.2021

Судовий реєстр по справі —643/3750/21

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Рішення від 26.11.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Семенова Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні