Ухвала
від 06.12.2021 по справі 360/6346/21
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

06 грудня 2021 року СєвєродонецькСправа № 360/6346/21 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Чернявська Т.І., перевіривши матеріали за позовною заявою ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області (місцезнаходження: вул. Повітрянофлотська, буд. 52-А, с. Чмирівка, Старобільський район, Луганська область, 92704) про визнання бездіяльності неправомірною та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

27 жовтня 2021 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Чмирівської сільської ради (далі - відповідач), в якій позивач просить:

- визнати неправомірними дії Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області щодо відмови у виготовленні технічної документації із землеустрою на земельні ділянки, які передаються у власність ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Чмирівську сільську раду Старобільського району направити спеціально створену комісію для встановлення межових знаків за адресою: АДРЕСА_2 .

Ухвалою від 29 жовтня 2021 року позовну заяву ОСОБА_1 до Чмирівської сільської ради про визнання дій неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії залишено без руху. Запропоновано ОСОБА_1 протягом 7-ми (семи) календарних днів з дати отримання даної ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом надання суду оригіналу документа про сплату судового збору у розмірі 908,00 грн, позовної заяви, оформленої з дотриманням вимог, встановлених статтями 160, 161 КАС України, та її копії для вручення відповідачу.

Ухвалою від 22 листопада 2021 року ОСОБА_1 продовжено строк для усунення недоліків позовної заяви на 3 (три) календарних дні з дати отримання даної ухвали.

Запропоновано ОСОБА_1 протягом 3-х (трьох) календарних днів з дати отримання даної ухвали усунути недоліки позовної заяви шляхом надання суду позовної заяви, оформленої з дотриманням вимог, встановлених статтями 160, 161 КАС України, та її копії для вручення відповідачу.

01 грудня 2021 року від позивача через відділ діловодства та обліку звернень громадян (канцелярію) за вхідним реєстраційним № 42415/2021 надійшла заява від 30 листопада 2021 року б/н, до якої додано уточнену позовну заяву від 30 листопада 2021 року б/н та її копію для вручення відповідачу.

З урахуванням уточненої позовної заяви від 30 листопада 2021 року б/н позивач просить:

- визнати неправомірною бездіяльність Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області щодо відмови у встановленні меж земельної ділянки з встановленням межових знаків на земельній ділянці, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 ;

- зобов`язати Чмирівську сільську раду Старобільського району направити спеціально створену комісію для встановлення межових знаків за адресою: АДРЕСА_2 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що 13 травня 2021 року вона звернулась до Чмирівської сільської ради з заявою, в якій вказала, що позивач зареєстрована та мешкає в домоволодінні, яке належить їй на праві приватної власності, за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішенням виконавчого комітету Чмирівської сільської ради від 28 листопада 1997 року № 323 Про передачу в особисту власність земельної ділянки для обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд передано безоплатно у особисту власність гр. ОСОБА_1 земельну ділянку для обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд, площею 0.22 га (забудована площа 0,04 га, рілля 0,18 га) в АДРЕСА_3 .

Рішенням виконавчого комітету Чмирівської сільської ради від 18 грудня 2009 року № 27/78 Про надання та передачу у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, яка передається у власність гр. ОСОБА_1 для ведення особистого селянського господарства, орієнтованою площею 0.22 га в АДРЕСА_3 .

У зв`язку з тим, що у позивача наявний земельний спір щодо встановлення меж з сусідами, позивач звернулась до Чмирівської сільської ради з заявою. В своїй заяві позивач просила Чмирівську сільську раду Старобільського району для виготовлення технічної документації із землеустрою на земельні ділянки, які передаються у власність ОСОБА_1 , направити спеціально створену комісію для встановлення межових знаків за адресою: АДРЕСА_2 . Відповіддю від 30 червня 2021 року № 985 позивачу відмовлено у задоволенні заяви.

Відповідно до статті 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки чи землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права власності на земельну ділянку. Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, яке існувало до порушення прав і відвернення здійснення дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав;....визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно з статтею 158 Земельного кодексу України земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори стосовно земельних ділянок, що знаходяться у власності та користуванні громадян ..., в разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування .. спір вирішується судом. Встановлення меж земельної ділянки здійснюється відповідно до Закону України Про землеустрій та Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками. Встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місце розташування поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

З урахуванням викладеного, позивач просить позовні вимоги задовольнити.

Після усунення недоліків позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі не встановлено, тому вважаю за необхідне відкрити провадження у цій справі.

Згідно з пунктом 4 частини дев`ятої статті 171 КАС України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде Відповідно до частин першої, другої, третьої статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною третьою статті 257 КАС України встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи положення частин першої, другої, третьої, четвертої статті 12, частини третьої статті 257 КАС України, зважаючи на обставини та питання, які слід з`ясувати для правильного вирішення спору, суд вважає за необхідне розглядати дану справу в порядку загального позовного провадження.

Керуючись статтями 5, 12, 19, 20, 32, 160, 161, 168, 171, 174, 175, 256, 257 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області про визнання бездіяльності неправомірною та зобов`язання вчинити певні дії.

Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 11 січня 2022 року об 11 год. 00 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18, І поверх, зала судових засідань № 3.

Зобов`язати відповідача протягом вісімнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву (відзив) і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду) разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) позивачу копії відзиву та доданих до нього документів.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Зобов`язати Чмирівську сільську раду Старобільського району Луганської області у строк до 05 січня 2022 року надати для приєднання до матеріалів справи у належним чином засвідчених копіях:

рішення виконавчого комітету Чмирівської сільської ради від 28 листопада 1997 року № 323 «Про передачу в особисту власність земельної ділянки для обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд» ;

рішення виконавчого комітету Чмирівської сільської ради від 18 грудня 2009 року № 27/78 «Про надання та передачу у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства» ;

рішення Чмирівської сільської ради (виконавчого комітету Чмирівської сільської ради), яким створено спеціальну комісію для встановлення межових знаків, та затверджене положення про таку комісію.

Запропонувати:

- позивачу подати до суду відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання копії відзиву та доданих до нього документів разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) відповідачам копії відповіді на відзив та доданих до неї документів;

- відповідачу подати до суду заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив та доданих до неї документів разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) позивачу копії заперечення та доданих до них документів.

Нагадати сторонам, що згідно з частинами другою, четвертою, п`ятою статті 94 КАС України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до вимог пункту 5.26 Національного стандарту України Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації «Вимоги до оформлення документів» (ДСТУ 4163:2020), затвердженого наказом Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01 липня 2020 року № 144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій» . Згідно з пунктом 4.5 ДСТУ 4163:2020 у документах, що їх оформлюють на двох і більше сторінках, реквізити 23 - відбиток печатки, 26 - відмітка про засвідчення копії документа проставляють після тексту документа (20).

Попередити сторони, що відповідно до частини дев`ятої статті 79 КАС України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Справа розглядатиметься суддею Чернявською Т.І. одноособово.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати учасникам справи разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в підсистемі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - Електронний суд , яка надає змогу користувачам у передбачених законодавством випадках відповідно до наявних технічних можливостей створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяТ.І. Чернявська

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101641203
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/6346/21

Рішення від 12.02.2024

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 20.12.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 08.02.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 26.01.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 06.12.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 22.11.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Ухвала від 29.10.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні