Рішення
від 09.11.2021 по справі 758/4207/16-ц
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/4207/16-ц

Провадження № 2/758/538/21

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 листопада 2021 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Скрипник О. Г. ,

за участю секретаря судового засідання - Сілюкова Ю. В.,

представник відповідача: ОСОБА_1

розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу Приборіст-4 до ОСОБА_1 , про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги,-

В С Т А Н О В И В :

ЖБК Приборіст-4 звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що Відповідач, ОСОБА_1 проживає та зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 . Позивач - Житлово-будівельний кооператив "Приброріст - 4" здійснює свою діяльність на підставі на підставі чинного законодавства України та Статуту, який є установчим документом.

ЖБК "Пріборіст - 4 "здійснює обслуговування, утримання та ремонт житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , нараховує комунальні послуги мешканцям цього будинку, які проживають в ньому та користуються ними. Позивач зазначає, що відповідач всупереч діючому законодавству України, протягом тривалого періоду ухиляється від виконання своїх обов`язків по сплаті за житлово-комунальні послуги, внаслідок чого у нього перед позивачем утворилася заборгованість за сплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних у сумі 41 590, 81 грн.

У зв`язку з чим, позивач просить суд стягнути на його користь з відповідача вказану заборгованість, а також судові витрати.

Представник позивача до початку судового засідання звернувся із заявою про розгляд справи без його участі за наявними в справі матеріалами.

Відповідач подав до суду свої заперечення, у яких зазначив, що вчасно та в повному обсязі сплачує рахунки на надані житлово-комунальні послуги, також заявив клопотання про застосування строків позовної давності до даних .

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому їх дослідженні, дійшов висновку про часткове задоволення позову з таких підстав.

Відповідач, ОСОБА_1 проживає та зареєстрована в квартирі АДРЕСА_1 .

Житлово-будівельний кооператив "Приброріст - 4" (надалі по тексту - "Позивач") здійснює свою діяльність на підставі Статуту, який є установчим документом та на підставі чинного законодавства України. Обслуговування, утримання та ремонт будинку, нарахування комунальних послуг житлового будинку за адресою: АДРЕСА_3 . Пунктом 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України №5 від 14.01.2009 р., власники та наймачі квартири, житлового приміщення у гуртожитку, зобов`язані оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. ст. 156, 162 ЖК УРСР власники квартир зобов`язані брати участь у витратах по утриманню квартири і прибудинкової території, проведенню ремонту і а своєчасно і в повному обсязі вносити плату за отримані комунальні послуги.

Згідно зі ст. 179 ЖК УРСР користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов`язковим дотриманням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства. Перелік житлово-комунальних послуг, що надаються споживачу, залежить від рівня благоустрою відповідного будинку (споруди).

Згідно ст.ст. 20. 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені права та обов`язки споживача і виконавця житлово-комунальних послуг, а також визначене коло учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник.

Зокрема, обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно і з законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором.

Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг, згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а обов`язком - оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом.

Тобто, особа стає споживачем житлово-комунальних послуг за умови, якщо фактично користується (чи має намір користуватися) цими послугами. Обов`язок оплачувати житлово-комунальні послуги виникає у споживача з моменту користування цими послугами.

Як убачається з матеріалів справи, за період з 01.01.2010 по 30.04.2017 Відповідачу були надані житлово-комунальні послуги на загальну суму 93003,55 грн. Спожиті послуги ним оплачені лише частково на загальну суму 55450,15 грн, крім того субсидія у розмірі 16546,56 грн.

Згідно довідки про нарахування оплату житлово-комунальних послуг по особовому рахунку О/Р НОМЕР_2 за період 01.01.2010 - 30.04.2017 року відповідач ОСОБА_1 , має заборгованість за житлово-комунальні послуги з урахуванням індексу інфляцій та трьох процентів річних обліковується у сумі 41 590, 47 грн.

Позивач зі свого боку продовжує виконувати свої обов`язки, та забезпечує надання Відповідачу житлово-комунальні послуги, оскільки відповідно ст. 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" комунальні послуги надаються споживачу безперебійно, за винятком часу на проведення ремонтних і профілактичних робіт, ліквідації аварії та її наслідків.

Згідно ст.ст. 64, 66-68, 145, 156 ЖК України, повнолітні члени сім`ї наймача, члена кооперативу, власник зобов`язані брати участь в оплаті витрат по утриманню житла і несуть разом з ним солідарну відповідальність.

Відповідно до ст.179 ЖК України, користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду ЖБК, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов`язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями жилих будинків і прибудинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог-відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 610 ЦК України під порушенням зобов`язання передбачено його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За змістом ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання.

Згідно з ст. 599 ЦК України, зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексі інфляції за весь час прострочення та 3% річних.

Як убачається з довідки про нарахування та оплату по особовому рахунку № НОМЕР_2 квартири АДРЕСА_1 , в квартирі зареєстровано чотири особи. Сума заборгованості за житлово - комунальні послуги за період з 01.01.2010 року по 01.04.2017 року складає 21 005, 84 грн, інфляційні втрати - 17 298, 34 грн, три проценти річних- 3 286, 62 грн.

Загальна сума заборгованості з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних становить: 41590,81 грн.

Статтею 256 Цивільного кодексу України встановлено, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 Цивільного кодексу України). Строк виконання кожного щомісячного зобов`язання згідно з ст. 254 ЦК України спливає у відповідне число останнього місяця строку.

За загальним правилом перебіг загальної і спеціальної позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (частина перша статті 261 ЦК України).

Так, за зобов`язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання (частина п`ята статті 261 ЦК України).

Для обчислення позовної давності застосовуються загальні положення про обчислення строків, що містяться у статтях 252-255 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 258 Цивільного кодексу України для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю.

Спеціальна позовна давність у сфері надання житлово-комунальних послуг чинним законодавством України не передбачена.

Тому, оскільки виконання кожного щомісячного зобов`язання згідно з ст. 254 ЦК України спливає у відповідне число останнього місяця строку, а позов до суду поданий 31.03.2016 року, до стягнення не може заявлятися борг, за періоди раніше ніж за лютий 2013 року.

Тому, зазначений розмір заборгованості виходить за межі річного строку, тобто за межі строку загальної позовної давності, оскільки позовна заява подана до суду 31.03.2016 року.

Також, суд вважає безпідставними розрахунки 3% річних і інфляційних втрат з 2010 року, оскільки така тривала бездіяльність щодо не звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів позивачем є необґрунтованою.

Отже, оскільки відповідач здійснював фактичне споживання житлово-комунальних послуг, претензій до їх кількості та якості не мав, при цьому у повному обсязі рахунки за надані послуги не сплачував, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню, з урахуванням застосування строків позовної давності.

Також, відповідачем не надано доказів оплати наданих та спожитих житлово-комунальних послуг у повному обсязі згідно з розрахунком позивача або невірності такого розрахунку.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом

Відповідачем, всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати внесків та платежів та відсутності заборгованості перед позивачем по оплаті цих послуг.

Невиконане перед позивачем грошове зобов`язання дає право позивачеві на стягнення з відповідача інфляційного збільшення боргу та 3% річних як відповідальності за несвоєчасно виконане грошове зобов`язання.

Зважаючи на те, що між позивачем та відповідачем існують грошові зобов`язання, які відповідачем порушуються, наявна заборгованість підлягає сплаті з урахуванням інфляційних нарахувань та 3% річних.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт порушення прав позивача, тому позовні вимоги щодо стягнення заборгованості по внесках та платежах є законними і обґрунтованими та такими, що підлягають частковому задоволенню.

За таких обставин, з відповідача на користь позивача слід стягнути заборгованість за житлово-комунальні послуги за період з 31.03.2013 року по день подачі позову - 31.03.2016 року у розмірі 10 539, 26 грн, інфляційні втрати у сумі 2 563, 31 грн, 3 % річних у сумі 276,98 грн;

На підставі викладено та керуючись ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги , статтею 625 ЦК України, статтями 12, 13, 76-89, 141, 223, 258, 259, 265, 280, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов Житлово-будівельного кооперативу Приборіст-4 до ОСОБА_1 , про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 на користь Житлово-будівельного кооперативу Приборіст-4 (ідентифікаційний код юридичної особи: 22894469) суму заборгованості за житлово-комунальні послуги у розмірі 10 539, 26 грн, інфляційні втрати у сумі 2 563, 31 грн, 3 % річних у сумі 276, 98 грн;

Стягнути з ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 на користь Житлово-будівельного кооперативу Приборіст-4 (ідентифікаційний код юридичної особи: 22894469) судовий збір у розмірі 1378, 0 грн

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя О. Г. Скрипник

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.11.2021
Оприлюднено07.12.2021
Номер документу101665110
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —758/4207/16-ц

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поливач Любов Дмитрівна

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поливач Любов Дмитрівна

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Поливач Любов Дмитрівна

Рішення від 20.12.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Рішення від 09.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Скрипник О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні