Рішення
від 07.12.2021 по справі 702/191/21
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 702/191/21

Провадження № 2-о/702/8/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.12.2021 м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої судді Жежер Ю.М.,

за участю секретаря судового засідання Махомети І.С.,

заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 ,

представник заінтересованої особи Монастирищенської міської ради та заінтересована особа ОСОБА_3 - не з`явились,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань м. Монастирище цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Монастирищенська міська рада, ОСОБА_3 про встановлення факту батьківства померлої особи,

в с т а н о в и в :

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту батьківства померлої особи.

Підставою для звернення з заявою вважає те, що вона познайомилась з ОСОБА_4 у 2002 році. У них зав`язалися близькі стосунки і вони разом почали проживати в будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 , де проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу. ІНФОРМАЦІЯ_1 в них народилася спільна дитина - ОСОБА_5 . Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень було вчинено в порядку ст.135 СК України, а тому ОСОБА_4 , який є рідним батьком дитини, не був зазначений в книзі реєстрації народжень та в свідоцтві про народження як батько дитини.

Після отримання свідоцтва про народження ОСОБА_5 , їм з ОСОБА_4 не вдалося через об`єктивні сімейні обставини внести зміни в Свідоцтво про народження дитини та зазначити в якості батька дитини саме його - ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 раптово помер.

Після смерті ОСОБА_4 залишилась спадщина, а саме земельна ділянка кадастровий номер 7123480300:03:001:0062 площею 3,6051 га, що розташована на території Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 10.10.2013.

Встановлення факту батьківства їй необхідно для прийняття спадщини ОСОБА_5 від ОСОБА_4 . Оскільки, на даний час існують перешкоди в оформленні спадкових прав, вона вимушена звернутися до суду для встановлення даного факту, оскільки іншого способу підтвердження неоспорюваного права в неї немає, а факт встановлення батьківства має істотне значення для охорони прав сина ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 за життя визнавав себе батьком ОСОБА_5 , оскільки після народження дитини він забирав її з пологового будинку та постійно проживав разом з ними, утримуючи її з дитиною. Вони разом вели господарство, були поєднані спільним побутом. ОСОБА_4 допомагав їй у вихованні ОСОБА_5 .

На підтвердження того, що ОСОБА_4 є батьком ОСОБА_5 вказує те, що дитина

зареєстрована по батькові ОСОБА_7 , а в її свідоцтві про народження в графі батько зазначено ОСОБА_4 , що збігається з ім`ям та по-батькові самого ОСОБА_9 та додатково підтверджує факт наявності кровної спорідненості.

Просить встановити факт, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 05.04.2021 заяву залишено без руху, надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 15.04.2021 прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено судове засідання, витребувано докази.

Ухвалою суду від 21.07.2021 залучено до участі у справі заінтересовану особу.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримала повністю, просить її задовольнити з підстав, які зазначені в заяві.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 заяву підтримав повністю, просить її задовольнити з підстав, які зазначені в заяві.

В судове засідання представник заінтересованої особи Монастирищенської міської ради не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. На адресу суду подав клопотання, відповідно до якої просить справу розглядати у відсутність представника, проти задоволення заяви не заперечує.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_3 не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. Клопотання про відкладення судового засідання на адресу суду не надходило.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_10 показала, що знає сім`ю ОСОБА_1 з дитинства, оскільки проживала з нею по сусідству в с. Підвисокому Оратівського району Вінницької області. У 2002 році ОСОБА_4 познайомився з ОСОБА_1 та вони почали спільно проживати. Вони проживали разом як чоловік та дружина, вели спільне господарство, тримали худобу. ОСОБА_4 та ОСОБА_1 працювали разом на фермі. Ходили разом на роботу, до сільського магазину. У березні 2005 року у них народився син ОСОБА_5 . ОСОБА_4 відносився до дитини як батько дитини. Вона була на христинах ОСОБА_5 та часто ходила до них у гості, ОСОБА_4 називав ОСОБА_5 сином, а ОСОБА_5 називав ОСОБА_4 батьком. ОСОБА_4 любив свого сина, допомагав ОСОБА_1 готувати їсти для сина, водив його у дитячий садок. ОСОБА_4 та ОСОБА_1 проживали спільно до 2016 року. У 2016 році ОСОБА_1 з сином виїхали в с. Коритня Монастирищенського району Черкаської області, а ОСОБА_4 у 2021 році помер.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_11 показала, що з 1981 року проживала в с. Підвисокому Оратівського району Вінницької області. Вона працювала разом із ОСОБА_1 на фермі та добре знала її сім`ю, оскільки будинок у якому вона проживала знаходився недалеко від ферми, та вони часто ходили до ОСОБА_1 в гості. З 2002 року ОСОБА_4 та ОСОБА_1 почали проживати разом. ОСОБА_4 працював на фермі фуражиром та допомагав ОСОБА_1 по роботі. Коли вона приходила до них у гості, то бачила, що ОСОБА_4 допомагав ОСОБА_1 вдома, вони вели спільне господарство. Коли ОСОБА_1 завагітніла, то ОСОБА_4 дуже радів, що стане батьком. Він їй вихвалявся, що у нього народиться син. Коли народився син ОСОБА_5 , то ОСОБА_4 доглядав за дитиною, утримував її, дуже любив сина, грався з ним, виховував. ОСОБА_5 називав ОСОБА_4 татом. ОСОБА_5 дуже схожий на ОСОБА_4 .

В судовому засіданні неповнолітній свідок ОСОБА_5 показав, що є сином ОСОБА_4 . Він проживав з народження в с. Підвисокому Оратівського району Вінницької області. З третього класу він став навчатися в інтернаті, що знаходиться в іншому населеному пункті. Він пам`ятає зі свого дитинства, що ходив разом із ОСОБА_4 пасти корови, потім приходили на вечерю до брата батька ОСОБА_13 . Він називав ОСОБА_4 татом, а той звертався до нього синок. Він пам`ятає, що ходили з батьком до магазину, купували цукерки. Разом із ним проживали інші брати та сестри від попередніх шлюбів матері, які зверталися до ОСОБА_4 - дядько.

Заслухавши пояснення заявниці та її представника, показання свідків , перевіривши викладені у заяві по суті справи обставини та безпосередньо дослідивши письмові докази, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів №3 від 15.05.2006 у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі із матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст.135 СК України.

Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України № 00030361633 від 14.04.2021, відомості про батька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України - ОСОБА_14 (а.с. 22).

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів №3 від 15.05.2006 за загальним правилом дії законів та інших нормативно-правових актів у часі (ч. 1 ст. 58 Конституції України) норми Сімейного кодексу України (далі - СК) застосовуються до сімейних відносин, які виникли після набрання ним чинності, тобто не раніше 1 січня 2004 року.

Справи про визнання батьківства щодо дитини, яка народилася не раніше 1 січня 2004 р., суд має вирішувати відповідно до норм СК, зокрема ч. 2 ст. 128, на підставі будь-яких доказів, що засвідчують походження дитини від певної особи й зібрані з дотриманням норм цивільного процесуального законодавства.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , в графі батько зазначено ОСОБА_14 , в графі мати - ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 22.04.2005 Підвисоцькою сільською радою Оратівського району Вінницької області, зроблено відповідний актовий запис № 2, запис про батька вчинений, відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (а.с. 6,22).

На підставі вищевикладеного, враховуючи, те що дитина ОСОБА_5 народився 2005 року, тобто після набрання чинності СК України, тому до зазначених правовідносин слід застосовувати норми СК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Згідно з ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Згідно з ч. 1 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Передумовою звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства відповідно до ч. 1 ст. 130 СК України є смерть того, батьківство кого встановлюється, або оголошення його померлим.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 28.01.2021 Оратівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально - Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) (а. с. 7).

Та обставина, що питання визначення батьківства за рішенням суду відповідно до статей 128, 129 СК України не вирішувалось за життя такої особи, не є перешкодою для застосування ст. 130 СК України.

Подібні висновки викладені у постанові Верховного Суду від 17.02.2021 у справі № 373/2257/18 (провадження N 61-15136св20).

Предметом доказування у справах про визнання батьківства або про встановлення факту батьківства є встановлення походження дитини від певної особи.

Тлумачення норм ст. 130 СК України свідчить, що законом не встановлено переліку доказів для встановлення факту батьківства. Підставою для встановлення факту батьківства можуть бути будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до вимог ЦПК України (ст. 128 СК України).

Доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують походження дитини від батька та визнання ним свого батьківства за життя. Батьківство може бути визнано як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після народження дитини.

Так, згідно показань свідків встановлено, що ОСОБА_4 за життя визнавав своє батьківство по відношенню до ОСОБА_5 , висловлював бажання мати дитину, коли ОСОБА_1 завагітніла вважав себе батьком майбутньої дитини, піклувався про матір. Коли народився ОСОБА_5 виховував дитину, піклувався про нього.

Спільне проживання та ведення спільного господарства в зазначених випадках може підтверджуватися наявністю обставин, характерних для сімейних відносин (проживання в одному жилому приміщенні, спільне харчування, спільний бюджет, взаємне піклування, придбання майна для спільного користування тощо). Припинення цих відносин до народження дитини може бути підставою для відмови в позові лише у випадках, коли це сталося до її зачаття.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_1 з 2002 року по 2016 рік спільно проживали в с. Підвисокому Оратівського району Вінницької області та вели спільне господарство. Дана обставина підтверджується як показаннями свідків так і довідкою Оратівської селищної ради № 3 від 17.03.2021 (а.с. 12).

Спільне виховання дитини має місце, коли вона проживає з матір`ю та особою, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, або коли ця особа спілкується з дитиною, проявляє батьківську турботу щодо неї.

Під спільним утриманням дитини слід розуміти як перебування її на повному утриманні матері й особи, яку остання вважає (або яка вважає себе) батьком дитини, так і, як правило, систематичне надання цією особою допомоги в утриманні дитини незалежно від розміру допомоги.

Так, дослідженими доказами встановлено, що ОСОБА_4 постійно проживав з ОСОБА_1 та дитиною ОСОБА_5 , систематично утримував дитину, піклувався та виховував її.

Таким чином, з досліджених судом доказів у їх сукупності вбачається, що ОСОБА_4 за життя визнавав себе батьком дитини, утримував її, піклувався про неї, що підтверджує про визнання ним батьківства по відношенню до ОСОБА_5 .

Надані заявником письмові свідчення суд вважає недопустими, оскільки пояснення осіб, отримані не за процедурою допиту свідків, не можуть використовуватися як засіб доказування. Виходячи із закріпленого у ст. 159 ЦПК України принципу безпосередності судового розгляду, показання свідків мають бути надані безпосередньо в судовому засіданні, після з`ясування судом відомостей про особу свідка, встановлення відсутності перешкод у допиті свідка та приведення свідка до присяги. А тому дані докази одержані з порушенням порядку, встановленого законом, суд не бере до уваги.

Відповідно до змісту заяви встановлення факту батьківства необхідне заявнику для прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Наявність спадкового майна у спадкодавця ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 10662403 від 10.10.2013, відповідно до якого ОСОБА_4 на праві приватної власності належить земельна ділянка, площею 3,6051 га, яка розташована на території Аврамівської сільської ради Монастирищенського району Черкаської області, кадастровий номер 7123480300:03:001:0062, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 8).

Враховуючи, що до участі у справі залучені спадкоємці майна померлого, згідно з відповіддю Оратівської державної нотаріальної контори спадкова справа після смерті ОСОБА_4 не заводилась, заінтересовані особи заперечень проти задоволення заяви не висловлювали, що свідчить про безспірність вимог ОСОБА_1 , а тому заява про встановлення факту батьківства підлягає до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2-7, 9-13, 141, 223, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315, 319, 351, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Монастирищенська міська рада, ОСОБА_3 про встановлення факту батьківства померлої особи, задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , є рідним батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Монастирищенська міська рада, місцезнаходження: вул. Соборна, 117 м. Монастирище Черкаська область, код ЄДРПОУ 25768919.

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , місце проживання: с. Підвисоке Оратівського району Вінницької області.

Суддя Ю.М.Жежер

СудМонастирищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.12.2021
Оприлюднено08.12.2021
Номер документу101680237
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —702/191/21

Рішення від 07.12.2021

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні