Рішення
від 08.06.2021 по справі 757/74929/17-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/74929/17-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 червня 2021 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Ільєвої Т.Г.,

при секретарі Ємець Д.О.,

за участю сторін:

представника позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Корсуна Ю.Ю. ,

представника відповідача - Прохорова Ю.Г. ,

представника третьої особи - Гаркавенка І.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Державної адміністрації залізничного транспорту України, Акціонерного товариства Українська залізниця , за участі третіх осіб: Первинної профспілкової організації апарату Укрзалізниці, Державного територіально-галузевого об`єднання Південно-Західна залізниця про поновлення перебування на квартирному обліку, -

В С Т А Н О В И В :

13.12.2017 до Печерського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_3 , в якому останній просить суд:

- зобов`язати Державну адміністрацію залізничного транспорту України (Укрзалізниця), Публічне акціонерне товаристві Українська залізниця взяти ОСОБА_3 на квартирний облік за місцем роботи з 19 лютого 2002 року із збереженням попереднього часу перебування на обліку (на момент зняття з квартирного обліку в 2002 році черга в загальному списку під № 1033 і в пільговому під № 107) та у списках осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень;

- поновити ОСОБА_3 на квартирному обліку за місцем роботи в Державній адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця), Публічному акціонерному товаристві Українська залізниця з 19 лютого 2002 року із збереженням попереднього часу перебування на обліку (на момент зняття з квартирного обліку в 2002 році черга в загальному списку під № 1033 і в пільговому під № 107) та у списках осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень.

Мотивуючи позовні вимоги, ОСОБА_3 вказує, що під час роботи на Південно-Західній залізниці, оскільки останній не був забезпечений житлом, то, відповідно до норм Житлового кодексу України та Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР перебував на квартирному обліку в загальній і в пільговій черзі, як молодий фахівець, з 23.06.1999 року. В 1999 році черга позивача на отримання житла в загальному списку була під № 1443, та в пільговому під № 135.

В зв`язку із звільненням в 2002 році з Південно-Західної залізниці та переведення для подальшої роботи до Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця), позивач був знятий з квартирного обліку. На момент зняття з квартирного обліку в 2002 році черга позивача була в загальному списку під № 1033 і в пільговому під № 107.

За час роботи в Укрзалізниці позивач житла не отримував та за період з 19.02.2002 року по даний час в апараті ПАТ Укрзалізниця (до 01.12.2015 року Державна адміністрація залізничного транспорту) позивачу житло не надавалось.

На квартирному обліку по м. Києву та в контрольних списках по Київській області позивач не перебуває та з 19.02.2002 року по даний час в апараті ПАТ Укрзалізниця ( до 01.12.2015 року Державна адміністрація залізничного транспорту України) на черзі не перебуває, що послугувало підставою для звернення до суду, оскільки відповідач зобов`язаний з 2002 року поставити відповідача на квартирний облік.

05.02.2019, відповідно до розпорядження № 53 від 05.02.2019 року, проведено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями, у зв`язку з відстороненням від посади судді Цокол Л.І .

Відповідно до ст. ст. 14, 33 ЦПК України справу було розподілено до розгляду судді Печерського районного суду Ільєвій Т.Г.

Ухвалою від 05.02.2019 вказану позовну заяву було прийнято до провадження судді Ільєвої Т.Г. та призначено до розгляду в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін.

06.03.2021 до суду надійшов відзив Державної адміністрації залізничного транспорту України на позовну заяву, в якому відповідач просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Ухвалою суду від 07.0.2019 р. заяву представника відповідача Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця) - Корсуна Ю.Ю., про заперечення проти розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін у справі №757/74929/17-ц задоволено та визначено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, у підготовчому судовому засіданні.

12.11.2019 до суду надійшов лист Первинної профспілкової організації апарату Укрзалізниці, в якому остання вказала на те, що зазначений спір знаходиться за межами компетенції профспілки.

20.02.2020 року до участі у справі № 757/74929/17-ц залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача-1 - Державне територіально-галузеве об`єднання Південно-Західна залізниця , що знаходиться за адресою: 01034, м. Київ, вул. Лисенко, буд. 6 (код ЄДРПОУ 04713033).

19.05.2021 до суду надійшли письмові пояснення Державного територіально-галузевого об`єднання Південно-Західна залізниця , в яких представник просив відмовити у задоволенні позовних вимог та застосувати позовну давність.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав та просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача - Корсун Ю.Ю. , представника відповідача - Прохорова Ю.Г. , представника третьої особи - Гаркавенко І.Г. в судовому засіданні заперечували щодо задоволення позовних вимог та просили відмовити у позові.

Суд, на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин цієї справи, на які позивач послався як на підставу своїх вимог, що викладені у позовній заяві та підтверджені доданими до неї доказами, які були досліджені судом, за відсутності заперечень відповідача, на засадах верховенства права, відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права, прийшов до висновку про можливість постановлення по справі рішення та задоволення позовних вимог.

Завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ст. 16 ЦК Україна кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Судовим розглядом встановлено, що ОСОБА_3 , у 1996 році закінчив Харківську державну академію залізничного транспорту за спеціальністю Управління процесами перевезень на залізничному транспорті .

Після закінчення навчання ОСОБА_3 , відповідно до посвідчення № НОМЕР_1 , був направлений на роботу, як молодий фахівець, на Південно-Західну залізницю станція Дарниця.

ОСОБА_3 , працюючи в Державному територіально-галузевому об`єднанні Південно-Західна залізниця Південно-Західна залізниця був взятий на квартирний облік з 23.06.1999 року.

В 1999 році черга ОСОБА_3 на отримання житла в загальному списку була під № 1443, та в пільговому під № 135.

В зв`язку із звільненням ОСОБА_3 в 2002 році з Південно-Західної залізниці та переведення для подальшої роботи до Державної адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниця), був знятий з квартирного обліку.

На момент зняття з квартирного обліку в 2002 році черга ОСОБА_3 була в загальному списку під № 1033 і в пільговому під № 107.

Наказом ДАЗТУ (код ЄДРПОУ 00034045) від 19.02.2002 № 155 позивача прийнято на роботу по переведенню з Державного територіально-галузевого об`єднання Південно-Західна залізниця .

Водночас, порядок та підстави прийняття на облік та облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов регулюються Житловим Кодексом Української РСР та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими Постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 № 470.

Підстави для визнання громадянина таким, що потребує поліпшення житлових умов, визначені у частині першій статті 34 Житлового кодексу Української РСР. Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни: забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається в порядку, встановлюваному Радою Міністрів Української РСР і Українською республіканською радою професійних спілок; які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам; які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв`язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім`ї. Перелік зазначених захворювань затверджується Міністерством охорони здоров`я Української РСР за погодженням з Українською республіканською радою професійних спілок; які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів; які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності; які проживають у гуртожитках.

Таким чином, обов`язковою умовою для надання у користування громадянину жилого приміщення є перебування його на квартирному обліку, як потребуючого поліпшення житлових умов.

У відповідності зі статтею 42 Житлового кодексу Української РСР жилі приміщення надаються тільки громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, крім випадків, передбачених статтею 46, частинами першою і другою статті 54, частиною першою статті 90, частиною шостою статті 101, статтями 102, 110, частиною першою статті 114 цього Кодексу, а також інших випадків, передбачених законодавством Української РСР.

Відповідно до п. 29 Правил, право громадянина перебувати на квартирному обліку за місцем попередньої роботи зберігається у випадках: 1) виходу на пенсію; 2) призову на строкову військову службу або направлення на альтернативну (невійськову) службу, а також призову офіцерів із запасу на дійсну військову службу на строк до трьох років; ( підпункт другий пункту 29 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 848 ( 848-93-п ) від 11.10.93 ), 3) направлення підприємством, організацією на навчання; 4) якщо на тому ж підприємстві, в установі, організації працює член його сім`ї, який перебуває разом з ним на обліку. Час перебування даної сім`ї на обліку зберігається у межах часу роботи на даному підприємстві, в установі, організації цього члена сім`ї; (Підпункт четвертий пункту 29 із змінами, внесеними згідно з Постановою Ради Міністрів Української РСР № 241 ( 241-86-п ) від 03.07.1986); 5) в інших випадках, установлених законодавством Союзу РСР і Української РСР.

Відповідно до п. 18 Правил, заява про взяття на квартирний облік подається відповідно до виконавчого комітету Ради народних депутатів за місцем проживання громадян та адміністрації підприємства, установи, організації чи органу кооперативної або іншої громадської організації за місцем їх роботи. Заява підписується членами сім`ї, які разом проживають, мають самостійне право на одержання жилого приміщення і бажають разом стати на облік.

До заяви додаються довідка з місця проживання про склад сім`ї та прописку (додаток № 2), видана організацією, яка здійснює експлуатацію жилого будинку, або громадянином, який має у приватній власності жилий будинок (частину будинку), квартиру (абзац третій пункту 18 із змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 848 ( 848-93-п ) від 11.10.1993 ), довідки про те, чи перебувають члени сім`ї на квартирному обліку за місцем роботи (у виконавчому комітеті місцевої Ради).

Відповідно до п. 21 Правил, у рішенні виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів або у спільному рішенні адміністрації підприємства, установи, організації чи органу кооперативної або іншої громадської організації і профспілкового комітету, які розглядали заяви громадян, вказуються дата взяття на облік, склад сім`ї, підстава для взяття на облік, вид черговості надання жилих приміщень (загальна черга, в першу чергу), а при відмові у взятті на облік - підстава відмови.

Відповідно до п. 24 Правил, на кожного громадянина (сім`ю), взятого на квартирний облік, заводиться облікова справа, у якій містяться необхідні документи. Обліковій справі дається номер, відповідний номеру у книзі обліку осіб, які перебувають у черзі на одержання жилого приміщення .

Таким чином, аналіз вищезазначених норм передбачає не тільки взяття на квартирний облік одного члена родини, а визнається право на поліпшення житлових умов за усією родиною одночасно.

Відповідно до п. 25 Правил, виконавчі комітети місцевих Рад народних депутатів, підприємства, установи, організації щороку в період з 1 жовтня по 31 грудня проводять перереєстрацію громадян, які перебувають на квартирному обліку, в ході якої перевіряються їх облікові дані. Виявлені зміни вносяться в облікові справи громадян і книгу обліку осіб, які перебувають у черзі на одержання жилих приміщень. Зміни з питань, що належать до компетенції виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів, адміністрації підприємства, установи, організації (органу громадської організації) і профспілкового комітету, провадяться після прийняття рішень цими органами. Про внесені зміни заінтересованим особам направляється письмове повідомлення.

З огляду на вищезазначену норму можливо встановити, що обов`язок вести облікові справи осіб, які потребують поліпшення житлових умов, покладений на ДТГО Південно-Західна залізниця .

Відповідно до п. 26 Правил, громадяни перебувають на квартирному обліку до одержання жилого приміщення, за винятком випадків, передбачених у цьому пункті.

Громадяни знімаються з квартирного обліку у випадках: 1) поліпшення житлових умов, внаслідок якого відпали підстави для надання іншого жилого приміщення; 2) виїзду на постійне місце проживання до іншого населеного пункту; 3) припинення трудових відносин з підприємством, установою, організацією особи, яка перебуває на обліку за місцем роботи, крім випадків, передбачених законодавством Союзу РСР, Житловим кодексом УРСР, пунктом 29 цих Правил та іншими актами законодавства Української РСР; 4) засудження до позбавлення волі на строк понад шість місяців, заслання або вислання; 5) подання відомостей, що не відповідають дійсності, які стали підставою для взяття на облік, або неправомірних дій службових осіб при вирішенні питання про взяття на облік .

Таким чином п. 26 вищезазначених правил надає вичерпний перелік підстав для зняття з квартирного обліку. Враховуючи той факт, що ОСОБА_3 особисто написав заяву про звільнення, а отже його на законних підставах було знято з квартирного обліку.

Під час судового розгляду встановлено, що позивач у встановленому порядку не звертався до ДАЗТУ з заявою про взяття на квартирний облік. ДТГО Південно-Західна залізниця є окремою юридичною особою, яка самостійно веде свій квартирний облік, а отже заявлені позовні вимоги є необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Крім того, відповідно до п. 2.6.2 Колективного договору між керівництвом ДАЗТУ і профспілковим комітетом апарату Укрзалізниці на 2002-2006 роки, зараховуються на квартирний облік по м. Києву та в контрольні списки по приміській зоні працівників, які безпосередньо відпрацювали в апараті Укрзалізниці не менш, як п`ять років (копія витягу з Колективного договору додається).

Наряду з вказаним, слід відмітити, що з моменту звільнення з ДТГО Південно-Західна залізниця ОСОБА_3 до дня звернення з даним позовом (13.12.2017 року) минуло більше 15 повних років.

ОСОБА_3 не був позбавлений можливості звернутися до Державної адміністрації залізничного транспорту України або до відповідної районної в місті Києві державної адміністрації з заявою про взяття на квартирний облік.

Частиною третьою статті 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Згідно частини першої статті 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Стаття 76 ЦПК України передбачає, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Згідно з ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях, а відповідно до ч. 2 ст. 78 цього ж Кодексу обставини справи, які за законом мають бути підтверджені засобами доказування, не можуть бути підтверджені іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є будь-які документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Частиною другою статті 77 ЦПК України визначено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини першої статті 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч.1 ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 212 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Усі інші пояснення сторін, їх докази і аргументи не спростовують висновків суду, зазначених в цьому судовому рішенні, їх дослідження та оцінка судом не надало можливості встановити обставини, які б були підставою для ухвалення будь-якого іншого судового рішення.

На основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню, суд приходить до висновку, що позивачем не доведено обґрунтованості заявлених вимог, а відтак у позові слід відмовити.

Керуючись: ст. 56 Конституції України, ст.ст. 15, 16, 23, 526, 1046 Цивільного кодексу України, ст. ст. 42, 46, 54, 90, 101, 102, 110, 114 Житлового Кодексу Української РСР, п. п. 18, 21, 24, 25, 26, 29 Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими Постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 № 470, ст. ст. 1-23, 76-81, 89, 95, 131, 141, 258-259, 263-265, 267, 268, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Відмовити в задоволенні позову ОСОБА_3 до Державної адміністрації залізничного транспорту України, Акціонерного товариства Українська залізниця , за участі третіх осіб: Первинної профспілкової організації апарату Укрзалізниці, Державного територіально-галузевого об`єднання Південно-Західна залізниця про поновлення перебування на квартирному обліку.

Позивач: ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Дніпровським РУ ГУ МВС України в м. Києві 11.06.2002 р., РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач: Державна адміністрація залізничного транспорту України, адреса: вул. Єжи Гедройця, 5, м. Київ, 03150, код ЄДРПОУ 00034045.

Відповідач: Акціонерне товариство Українська залізниця , адреса: вул. Єжи Гедройця, 5, м. Київ, 03150, код ЄДРПОУ 40075815.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Первинна профспілкова організація апарату Укрзалізниці, адреса: вул. Єжи Гедройця, 5 м. Київ, 03150, код ЄДРПОУ 25886186.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Державне територіально-галузеве об`єднання Південно-Західна залізниця , адреса: 01034, м. Київ, вул. Лисенко, буд. 6, код ЄДРПОУ 04713033.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Київського апеляційного суду або через Печерський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, а особою яка була відсутня при проголошенні рішення протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено та підписано 18.06.2021 року.

Суддя Т.Г. Ільєва

Дата ухвалення рішення08.06.2021
Оприлюднено09.12.2021
Номер документу101733896
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення перебування на квартирному обліку

Судовий реєстр по справі —757/74929/17-ц

Рішення від 08.06.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Рішення від 08.06.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 20.02.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 16.12.2020

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 27.07.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

Ухвала від 03.05.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні