Рішення
від 09.12.2021 по справі 910/15273/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

09.12.2021Справа № 910/15273/21

Господарський суд міста Києва у складі судді Турчина С. О., розглянувши у спрощеному позовному провадженні матеріали господарської справи

за позовом Приватного акціонерного товариства "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ"

до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "РЕГІНА"

про стягнення 8405,76 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "РЕГІНА" про стягнення 8405,76 грн. за скид стічних вод без умов на скид стічних вод.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що всупереч Правил приймання стічних вод абонентів в систему каналізації міста Києва, які затверджено розпорядженням №1879 від 12.10.2011 виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), відповідачем в період з 09.02.2020 по 31.08.2020 здійснювався скид стічних вод без умов на скид.

Ухвалою від 27.09.2021 Господарським судом міста Києва прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі №910/15273/21, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (без проведення судового засідання).

20.10.2021 через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позов. У відзиві на позов відповідач проти позову заперечує. Заперечення відповідача обґрунтовані наступним:

позивачем не надано доказів на підтвердження обсягу скиду стічних вод в розмірі саме 220 м. куб. за період з 09.02.2020 по 31.08.2020;

в розрахунку застосовано коефіцієнт "4", що не відповідає положенням п.8.1. Правил приймання стічних вод абонентів в систему каналізації міста Києва, затверджених розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) № 1879 від 12.10.2011;

Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "РЕГІНА" на період з 12 березня 2020 року по 24 квітня 2020 року запровадило дистанційну роботу для своїх працівників з метою запобігання поширенню корона вірусу COVID-19, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", а відтак за вказаний період, споживання послуг водопостачання, а отже і скид води, відповідачем не здійснювалось.

27.10.2021 через відділ діловодства суду від позивача надійшла відповідь на відзив у якому позивачем зазначено, що обсяг скинутих відповідачем у період з 09.02.2020 по 31.08.2020 стічних вод підтверджується доданими до позову актами зняття показань з приладу обліку та розрахунками обсягів спожитих послуг з централізованого водопостачання та централізованого відведення на об`єктах ТОВ фірма "РЕГІНА". Також позивач зазначає, що нарахування плати за скид стічних вод розраховується за наступною формулою: Пс = V * Т * 4, де Пс - плата за скид стічних вод у міську каналізацію; V - обсяг скинутих підприємством стічних вод у межах, обумовлених договором, куб. м; Т - тариф, установлений за надання послуг водовідведення підприємствам, віднесеним до відповідної категорії абонентів, грн/куб. м; 4 - коефіцієнт кратності, відповідно до п. 8.1 правил № 1879.

Згідно із частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

23.11.2006 між Відкритим акціонерним товариством "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ" (найменування якого змінено на Приватне акціонерне товариство "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ") (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "РЕГІНА" (абонент) було укладено договір на постачання питної води та приймання стічних вод через приєднані мережі № 07066/5-08, за умовами якого постачальник зобов`язується надавати абоненту послуги з постачання питної води та на підставі пред`явленого абонентом дозволу на скид стічних вод у систему каналізації м. Києва приймати від нього стічні води у систему каналізації м. Києва відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Києва, а абонент зобов`язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору, дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені Правилами користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу України №65 від 01.07.1994, Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації системи населених пунктів України, затвердженими наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 37 від 19.02.2002, а також дотримуватися норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим договором (п. 1.1 договору).

Згідно із п.2.1.1 договору облік поставленої води та кількість прийнятих стоків здійснюється за показаннями лічильника, зареєстрованого у постачальника, окрім випадків, передбачених Правилами користування. У випадку наявності у абонента декількох об`єктів водоспоживання, облік спожитої ним води здійснюється з урахуванням показань всіх лічильників, зареєстрованих за абонентом.

Кількість стічних вод, які надходять у міську каналізаційну мережу, визначається за показниками лічильників стічних вод, або за кількістю вод, що надходять із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання згідно з показаннями лічильників води та/або іншими способами визначення об`ємів стоків у відповідності до розділу 21 Правил користування та місцевих правил приймання (п.2.1.4 договору).

Пунктом 1.5 договору передбачено, що абонент забезпечує наявність та своєчасне продовження дозволу на скид стічних вод згідно з вимогами місцевих правил приймання, а також забезпечує скид стічних вод з дотримання допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Пунктом 7.1 договору передбачено, що цей договір укладається строком на один рік і набуває чинності з моменту його підписання сторонами. Договір вважається пролонгованим на новий строк, якщо за 20 днів до припинення його дії жодна зі сторін письмово не повідомить іншу сторону про його припинення.

В обґрунтування позовних вимог позивач стверджує, що у період з 09.02.2020 по 31.08.2020 здійснює скид стічних вод до міської каналізаційної мережі без умов на скид стічних вод за адресою: м. Київ, вул. Академіка Булаховського, 5, у зв`язку із чим позивачем було здійснено нарахування відповідачеві плати за скид стічних вод без умов на скид у п`ятикратному розмірі тарифу за період з 09.02.2020 по 31.08.2020 на загальну суму 8405,76 грн.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінюючи надані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог, з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" послуги з питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору з: підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням; підприємствами, установами або організаціями, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких перебуває житловий фонд і до обов`язків яких належить надання споживачам послуг з питного водопостачання та водовідведення; об`єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами та іншими об`єднаннями власників житла, яким передано право управління багатоквартирними будинками та забезпечення надання послуг з водопостачання та водовідведення на підставі укладених ними договорів; власниками будинків, що перебувають у приватній власності.

Положеннями ч.2 ст.22 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" встановлено, що споживачі питної води, зокрема своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Відповідно до чинних на час укладення договору Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах та селищах України, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України № 65 від 01.07.1994, водоканал надає послуги у забезпеченні питною водою та водовідведенні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630 затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (надалі - Правила №630), відповідно до яких централізоване водовідведення - це послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у відведенні стічних вод, яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових централізованих систем водовідведення.

Порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України визначається відповідними Правилами, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. № 190.

Згідно з п. 1.4 вказаних Правил (у редакції на час існування спірних правовідносин) приймання стічних вод від підприємств, установ, організацій до системи централізованого водовідведення здійснюється відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затверджених наказом Держбуду від 19.02.2002 р. № 37, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 26.04.2002 р. за № 403/6691 (далі - Правила № 37), а також місцевих правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту.

Відповідно до п. 1.5 Правил № 37 на підставі цих Правил та Інструкції про встановлення та стягнення плати за скид промислових стічних вод у системи каналізації населених пунктів Водоканали розробляють місцеві Правила приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту.

Розпорядженням Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.10.2011 р. № 1879 затверджені Правила приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва (далі - Правила № 1879), які поширюються на організації, установи, підприємства усіх форм власності та фізичних осіб-підприємців, що скидають всі види стічних вод у міську систему каналізації (крім балансоутримувачів житлового фонду та об`єктів соціально-культурного призначення, які не скидають стічні води технологічного та/або не побутового походження, або у яких немає орендарів чи інших суб`єктів, що скидають стічні води технологічного та/або не побутового походження).

Згідно із п. 2.4 Правил № 1879 абоненти зобов`язані, зокрема, отримати умови на скид та укласти договір з водоканалом відповідно до ст. ст.19, 20 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання".

Пунктом 3.3.1 Правил № 1879 передбачено, що абоненти зобов`язані отримати у водоканалі умови на скид згідно з додатком № 2, які видаються на один рік.

У відповідності до п. 8.1 Правил № 1879 абонент не має права скидати стічні води без одержання умов на скид. За скидання стічних вод без умов на скид або після закінчення строку їх дії абонент сплачує в п`ятикратному розмірі тарифу на послугу з водовідведення за весь період їх відсутності.

Як передбачено п. 8.6 Правил № 1879, при порушені цих Правил та Правил користування водоканал має право розглядати весь обсяг стічних вод (за розрахунковий період), як такий, що перевищує договірний, і плата за його скидання встановлюється в п`ятикратному розмірі тарифу за водовідведення у разі відсутності у абонента умов на скид чи закінчення строку їх дії.

Відповідно до п. 4.9 укладеного договору в разі порушення абонентом п. п. 1.1, 1.5 цього договору (забезпечення наявності та своєчасного подовження дозволу на скид стічних вод), плата за скид стічних вод без чинного дозволу нараховується у п`ятикратному розмірі тарифу відповідно до вимог місцевих правил приймання.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідачем отримано Умови на скид стічних вод, строк дії яких було продовжено до 08.02.2020.

В матеріалах справи відсутні докази на підтвердження того, що відповідачем було оформлено відповідні умови на скид стічних вод згідно з положеннями укладеного між сторонами договору та вимогами Правил приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва № 1879, чинних з 09.02.2020. Вказана обставина позивачем не спростована.

На підтвердження визначеного позивачем обсягу скинутих відповідачем на об`єкті за адресою: м. Київ, вул. Академіка Булаховського, 5 у період з 09.02.2020 по 31.08.2020 стічних вод у розмірі 220 куб.м. позивач надав у матеріали справи акти зняття показань з приладу обліку за лютий - березень 2020 року та розрахунками обсягів спожитих послуг з централізованого водопостачання та централізованого відведення на об`єкті відповідача.

Відповідно до пункту 3.7 Правил №190, користування розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються усіма споживачами щомісячно відповідно до умов договору.

Розрахунки за спожиту питну воду здійснюються на підставі показників засобів обліку (п. 3.1. Правил №190).

Згідно з п.5.21 Правил № 190 зняття показів засобів обліку здійснюється представником виробника у присутності споживача або самим споживачем.

Кількість стічних вод, які надходять у міську каналізаційну мережу, визначається за показниками лічильників стічних вод, або за кількістю вод, що надходять із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання згідно з показаннями лічильників води та/або іншими способами визначення об`ємів стоків у відповідності до розділу 21 Правил користування та місцевих правил приймання (п.2.1.4 договору).

Згідно з п. 3.14 Правил № 190, у разі відсутності у споживача засобів обліку на каналізаційних випусках кількість стічних вод визначається за кількістю води, що надходить з мереж централізованого водопостачання та з інших джерел.

За змістом п.2.1.1 договору облік поставленої води та кількість прийнятих стоків здійснюється за показаннями лічильника, зареєстрованого у постачальника, окрім випадків, передбачених Правилами користування.

За поясненнями позивача, у зв`язку з відсутністю у відповідача лічильників стічних вод, кількість скинутих стічних вод визначається за показаннями приладів обліку питної холодної води.

Зняття показань з лічильника (-ків) здійснюється, як правило, щомісячно представником постачальника у присутності абонента (п. 2.1.2 договору).

Згідно з п.2.1.6 договору облікові дані абонента щодо кількості та вартості спожитих ним послуг підлягають обов`язковому звірянню у постачальника. Абонент щоквартально, не пізніше 10-го числа наступного за звітним кварталом місяця та в інші строки (за письмовою вимогою постачальника) направляє до останнього письмовий звіт по обсягам наданих послуг (за встановленою постачальником формою) та проводить з останнім звіряння обсягів наданих послуг у відповідному обліковому періоді, а також звіряння по проведених розрахунках за надані послуги. Для проведення звіряння абонент направляє свого представника до постачальника із необхідними для цього обліковими та бухгалтерськими документами. Звіряння вважається проведеним з моменту отримання Постачальником підписаного повноважними особами акту звіряння розрахунків. В разі невиконання абонентом цього пункту договору, облікові дані постачальника щодо кількості та вартості наданих послуг та проведених абонентом розрахунків вважаються безумовно погодженими абонентом.

Відповідно до п.2.2.4 договору у разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахунковому документів, абонент зобов`язаний у десятиденний термін з дня направлення постачальником розрахункового документу до банківської установи абонента, письмово повідомити про це постачальника та у цей же термін направити представника з обгрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акту.

Отже, у відповідності до умов договору та Правил обсяг скинутих відповідачем стічних вод на об`єкті за адресою: м. Київ, вул. Академіка Булаховського, 5 у спірний період має підтверджуватися показаннями приладів обліку.

Позивачем надано у матеріали справи акти зняття показань з приладу обліку за лютий - березень 2020 року (18.02.2020 - 19.03.2020).

Згідно із актами зняття показань з приладу обліку за лютий - березень 2020 року обсяг скиду стічних вод за період з 18.02.2020 по 19.03.2020 становить 31 куб.м.

У той же час, акти зняття показань з приладу обліку за квітень - серпень 2020 року у матеріалах справи відсутні.

Розрахунки обсягів спожитих послуг з централізованого водопостачання та централізованого відведення на об`єкті відповідача, розрахунок №15/ВУ-Ф-05/167-08-2020 від 05.10.2020 не є первинними документами у розумінні договору, Правил та Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", що підтверджують обсяг спожитих відповідачем послуг з централізованого водопостачання та централізованого відведення у спірний період.

Таким чином, оскільки докази, які б могли підтвердити споживання відповідачем у період з квітня по серпень 2020 року послуг з централізованого водопостачання та централізованого відведення на об`єкті, їх об`єми, відсутні, то суд позбавлений можливості встановити наявність і розмір заборгованості у зазначений період.

За змістом ч.1 ст.14 ГПК України суд розглядає справу не інакше як, зокрема, на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно із ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами як письмові, речові та електронні докази.

У відповідності до ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до частин третьої-четвертої статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом; кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Реалізація принципу змагальності сторін в процесі та доведення перед судом обґрунтованості своїх вимог є конституційною гарантією, передбаченою у статті 129 Конституції України.

Справедливість судового розгляду повинна знаходити свою реалізацію, в тому числі у здійсненні судом правосуддя без формального підходу до розгляду кожної конкретної справи.

Дотримання принципу справедливості судового розгляду є надзвичайно важливим під час вирішення судових справ, оскільки його реалізація слугує гарантією того, що сторона, незалежно від рівня її фахової підготовки та розуміння певних вимог цивільного судочинства, матиме можливість забезпечити захист своїх інтересів.

Приписами ст.76, 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із ст.78, 79 Господарського процесуального кодексу України, достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Верховний Суд в постанові від 27.11.2018 р. у справі № 914/2505/17 зазначив, що принцип оцінки доказів "поза розумним сумнівом" полягає в тому, що розумним є сумнів, який ґрунтується на певних обставинах та здоровому глузді, випливає зі справедливого та зваженого розгляду всіх належних та допустимих відомостей, визнаних доказами, або з відсутності таких відомостей і є таким, який змусив би особу втриматися від прийняття рішення у питаннях, що мають для неї найбільш важливе значення.

Аналізуючи викладене, суд зазначає, що доказування не може мати абстрактне значення та ґрунтуватися на припущеннях, а відповідні обставини, на які посилаються сторони, мають бути підтверджені поданими ними до суду належними доказами.

Враховуючи вище наведене, оскільки позивач не надав обґрунтованих доказів, що підтверджують факт користування відповідачем послугами з водопостачання та водовідведення за період з квітня по серпень 2020 року, обсягу стічних вод на об`єкті за адресою: м. Київ, вул. Академіка Булаховського, 5 у період з квітня по серпень 2020 року належними доказами не підтвердив, а відтак позивачем не доведений факт наявності заборгованості за вказаний період.

Суд враховує той факт, що відповідно до п. 2.2.4 договору, відповідач повинен був повідомити про наявність заперечень щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахункових документах, однак, оскільки як встановлено судом, обсяг та кількість наданих послуг та заявлена до стягнення сума заборгованості за період з квітня по серпень 2020 року не підтверджена належними доказами, то покладення обов`язку на відповідача оплати послуг, не підтверджених первинними документами, є неправомірним.

Щодо нарахування плати за скид стічних вод без умов на скид стічних вод за період з 18.02.2020 по 19.03.2020, то суд зазначає наступне.

Як зазначено судом вище, у зв`язку з відсутністю у відповідача лічильників стічних вод, кількість скинутих стічних вод визначено позивачем за показаннями приладів обліку питної холодної води.

Обсяг скиду стічних вод за період з 18.02.2020 по 19.03.2020 підтверджений актами зняття показань з приладу обліку за лютий - березень 2020 року, згідно із якими обсягу скинутих стічних вод відповідачем до міської каналізаційної мережі за період з 18.02.2020 по 19.03.2020 становить 31 куб.м.

Згідно із п.7.1. Правил № 1879 величина плати за скид стічних вод у міську каналізацію (Пс) розраховується Водоканалом згідно з державною Інструкцією за формулою:

П С = Т * V ДОГ + 5Т * V ПДОГ + V ПЗ * К К * Н П, де

Т - тариф, установлений за надання послуг водовідведення Абонентам, віднесеним до відповідної категорії, грн./куб. м;

V ДОГ - обсяг скинутих Абонентом стічних вод у межах, обумовлених Договором або лімітом (куб. м);

V ПДОГ - обсяг скинутих Абонентом стічних вод понад обсяги, обумовлені Договором або лімітом (куб. м);

V ПЗ - обсяг скинутих Абонентом стічних вод з наднормативними забрудненнями (за відсутності даних щодо обсягів водовідведення беруться дані, зазначені в паспорті водного господарства) (куб. м);

К К - коефіцієнт кратності, який враховує рівень небезпеки скинутих забруднень для технологічних процесів очищення стічних вод на МКСОС та екологічного стану водойми;

Н П - встановлений норматив плати за скид наднормативних забруднень у міську каналізацію (%).

У відповідності до п. 8.1 Правил № 1879 за скид стічних вод без умов на скид або після закінчення строку їх дії абонент сплачує в п`ятикратному розмірі тарифу на послугу з водовідведення за весь період їх відсутності.

Нарахування плати за скид стічних вод розраховується за наступною формулою: Пс = V * Т * 4, де Пс - плата за скид стічних вод у міську каналізацію; V - обсяг скинутих підприємством стічних вод у межах, обумовлених договором, куб.м; Т - тариф, установлений за надання послуг водовідведення підприємствам, віднесеним до відповідної категорії абонентів, грн/куб. м; 4 - коефіцієнт кратності, відповідно до п. 8.1 Правил № 1879.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг "Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення" від 16.06.2016 №1141 (зі змінами внесеними постановами), з 05.02.2020 тариф на послуги водовідведення у період з становив 7,96 грн за 1 куб.м.

Отже, у зв`язку зі скидом стічних вод відповідачем без умов на скид стічних вод, плата за скид стічних вод без умов на скид за період з 18.02.2020 по 19.03.2020 нараховується за формулою V * Т * 4.

З огляду на наведене, розмір плати за скид стічних вод в обсязі 31 куб.м. становить за період з 18.02.2020 по 19.03.2020 становить 1184,45 грн.

Доказів у спростування скиду стічних вод відповідачем без умов на скид стічних вод у період з 18.02.2020 по 19.03.2020, обсягів визначених позивачем стічних вод за вказаний період, відповідачем суду не надано.

Позивач на адресу відповідача направляв лист-попередження від 05.10.2020, в якій позивач просив відповідача у 10-денний термін, з моменту отримання даного листа здійснити оплату за скид стічних вод.

Згідно із ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи встановлений факт здійснення відповідачем з 09.02.2020 скиду стічних вод без отримання Умов на скид стічних вод, оскільки наданими у матеріали справи доказами підтверджено факт скиду відповідачем стічних вод в обсязі 31 куб.м., суд дійшов висновку про часткову обґрунтованість заявлених вимоги в сумі 1184,45 грн.

Водночас оскільки, з огляду на встановлені вище обставини щодо не доведення позивачем обсягу скинутих стічних вод відповідачем до міської каналізаційної мережі за період з квітня по серпень 2020 року у розмірі 189 куб.м., суд дійшов висновку про необґрунтованість заявлених вимог про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 7221,31 грн.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

З огляду на вище наведене, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог Приватного акціонерного товариства "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ".

Судовий збір за розгляд справи відповідно до ст.129 ГПК України покладається на відповідача пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись ст. ст. 73-74, 76-79, 86, 129, 233, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "РЕГІНА" (03148, місто Київ, ВУЛИЦЯ ЧААДАЄВА ПЕТРА, будинок 2; ідентифікаційний номер 21635197) на користь Приватного акціонерного товариства "АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ "КИЇВВОДОКАНАЛ" (01015, місто Київ, ВУЛ.ЛЕЙПЦИЗЬКА, будинок 1-А, ідентифікаційний код 03327664) грошові кошти за скид стічних вод у розмірі 1184,45 грн та судовий збір у сумі 319,86 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано: 09.12.2021.

Суддя С.О. Турчин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.12.2021
Оприлюднено13.12.2021
Номер документу101752936
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15273/21

Постанова від 31.05.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.04.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 07.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 09.12.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні