Ухвала
від 29.06.2010 по справі 18/73
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кір овоградської області

УХВАЛА

"29" червня 2010 р. Справа № 18/73

Господарський суд Кіров оградської області в складі судді Тимошевської В.В., розгл янувши матеріали справи № 18/73

за позовом: товариства з обм еженою відповідальністю "Сал ьковська зоря", смт.Голованів ськ, вул. Леніна,44 Б, Гайворонс ький район, Кіровоградська о бласть, код ЄДРПОУ 34163353

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальніст ю "Новаком-Агро", смт.Голованів ськ, вул. Рози Люксембург, 2, Гай воронський район, Кіровоград ська область, код ЄДРПОУ 36654554

про визнання недійсними до говорів оренди землі

Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Сальковськ а Зоря" подано позовну заяву про визнання недійсними дого ворів оренди земельних діля нок, укладених між фізичними особами-орендодавцями та то вариством з обмеженою відпов ідальністю "Новаком-Агро", які знаходяться на території см т.Сальково, Гайворонського р айону, Кіровоградської облас ті.

Ухвалою господарського су ду Кіровоградської області в ід 29.06.2010 року поданий позов прий нято до розгляду та порушено провадження у справі № 18/73

При поданні позовної заяви позивачем подано заяву про з абезпечення позову шляхом за борони Гайворонській та Улья новській районним філіям дер жавного підприємства Кірово градський регіональний цент р Державного земельного када стру проводити реєстраційні дії (вносити зміни до Державн ого реєстру земель) стосовно земельних ділянок, які знахо дяться на території смт. Саль ково Гайворонського району К іровоградської області у від повідності до договорів, пер елік яких наведено в заяві (за гальна кількість 150 шт.), а саме - реєструвати угоди про розір вання даних договорів оренди вищевказаних земельних діля нок, які укладені між ТОВ "Саль ковська Зоря" та фізичними ос обами-орендодавцями; реєстру вати договори оренди земельн их ділянок, згідно наведеног о в заяві переліку, відповідн о до яких вищевказані земель ні ділянки, що знаходяться в о ренді позивача, передавались би в оренду товариству з обме женою відповідальністю "Нова ком-Агро".

В заяві про забезпечення по зову заявник зазначає, що у ви падку розірвання діючих дого ворів оренди земельних ділян ок та укладення нових догово рів оренди земельних ділянок з ТОВ "Новаком-Агро" і їх реєст рації, позивач не лише незако нно позбавиться землі, що зна ходиться в нього в користува нні, а й зазнає значних збиткі в у вигляді коштів, які були ни м витрачені на обробку земел ьних ділянок.

Згідно статті 66 Господарськ ого процесуального кодексу У країни господарський суд за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав п озов, або з своєї ініціативи м ає право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заход ів до забезпечення позову. За безпечення позову допускаєт ься в будь-якій стадії провад ження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднит и чи зробити неможливим вико нання рішення господарськог о суду.

Отже, забезпечення позову п олягає у вжитті заходів, за до помогою яких у подальшому га рантується виконання судово го рішення.

Вичерпний перелік способі в забезпечення позову визнач ений статтею 67 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, серед яких, зокрема, забо рона іншим особам вчиняти ді ї, що стосуються предмета поз ову.

Розглядаючи питання про до цільність вжиття заходів до забезпечення позову по даній справі та оцінюючи ймовірні сть реальної загрози невикон ання чи утруднення виконання рішення суду у разі задоволе ння позову, господарський су д враховує наступне.

Позивач просить визнати не дійсними договори оренди зем ельних ділянок, укладених мі ж фізичними особами-орендода вцями та товариством з обмеж еною відповідальністю "Новак ом-Агро", як орендарем. Своє пр аво на відповідні земельні д ілянки позивач обґрунтовує д оговорами оренди тих же земе льних ділянок, які укладені н им, як орендарем, з відповідни ми фізичними особами-оренода вцями, та які зареєстровані в державному реєстрі.

В підтвердження викладено го позивачем надано довідку Гайворонського районного ві дділу Кіровоградської регіо нальної філії державного пі дприємства Кіровоградський регіональний центр державно го підприємства "Центр держа вного земельного кадастру" в ід 18.06.2010 року, згідно якої вказа ний орган підтверджує реєстр ацію договорів оренди землі, укладених між фізичними осо бами-орендодавцями і позивач ем; та оспорюванні договори о ренди відповідних земельних ділянок, які укладені між тим и ж фізичними особами і відпо відачем.

Чинне законодавство Украї ни, яке регулює відносини, пов 'язані з орендою земельних ді лянок, встановлює необхідніс ть державної реєстрації дого ворів оренди землі.

Так, згідно частини 5 статті 126 Земельного кодексу України право оренди земельної діля нки посвідчується договором оренди землі, зареєстровани м відповідно до закону.

За приписами статті 18 Закон у України “Про оренду землі” договір оренди землі набира є чинності після його держав ної реєстрації.

Згідно Порядку державної р еєстрації договорів оренди з емлі, затвердженого постанов ою Кабінету Міністрів Україн и від 25 грудня 1998 р. N 2073, державна р еєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтв ердженням державою факту вин икнення або припинення права оренди земельних ділянок. За безпечення реєстрації догов орів оренди покладається на відповідні державні органи з емельних ресурсів.

Наказом Державного коміте ту України по земельних ресу рсах від 2 липня 2003 р. N174 затвердж ено Тимчасовий порядок веден ня державного реєстру земель , в якому наведено визначення державного реєстру земель, я ким є складова частина держа вного земельного кадастру, щ о складається з книги записі в реєстрації державних актів на право власності на землю т а на право постійного корист ування землею, договорів оре нди землі із зазначенням кад астрових номерів земельних д ілянок та Поземельної книги, яка містить відомості про зе мельну ділянку і формується за допомогою АС ДЗК.

Відповідно до Тимчасового порядку, адміністратором де ржавного реєстру земель є Це нтр державного земельного ка дастру при Державному коміте ті України по земельних ресу рсах, що забезпечує створенн я та функціонування державно го реєстру земель; оператора ми державного реєстру земель є структурні підрозділи Цен тру ДЗК.

Враховуючи викладене, наяв ні у справі документів та з ог ляду на те, що предметом спору по даній справі є визнання не дійсними договорів оренди зе млі, державна реєстрація яки х призведе до реалізації від повідачем права використанн я земельних ділянок, що ускла днить виконання рішення суду за вказаним предметом у разі задоволення позову, господа рський суд вважає необхідним задовольнити клопотання поз ивача в частині заборони про водити державну реєстрацію о спорюваних договорів оренди земельних ділянок.

При вжитті вказаного заход у господарський суд враховує , що відповідно до постанови В ерховного Суду України "Про п рактику застосування судами цивільного процесуального з аконодавства при розгляді за яв про забезпечення позову" в ід 22.12.2006 р. N 9, розглядаючи заяву п ро забезпечення позову, суд м ає з урахуванням доказів, над аних позивачем на підтвердже ння своїх вимог, пересвідчит ися, зокрема, в тому, що між сто ронами дійсно виник спір та і снує реальна загроза невикон ання чи утруднення виконання можливого рішення суду про з адоволення позову.

Проте, в довідці Гайворонсь кого районного відділу Кіров оградської регіональної філ ії державного підприємства Кіровоградський регіональн ий центр державного підприєм ства "Центр державного земел ьного кадастру" від 18.06.2010 року в ідсутні відомості щодо реєст рації договорів оренди земел ьних ділянок, укладених з поз ивачем та наступними фізични ми особами:

ОСОБА_1

ОСОБА_2

ОСОБА_3

ОСОБА_4

ОСОБА_5

ОСОБА_6

ОСОБА_7

ОСОБА_8

ОСОБА_9

ОСОБА_10

ОСОБА_11

ОСОБА_12

ОСОБА_13

ОСОБА_14

ОСОБА_15

ОСОБА_16

ОСОБА_9

ОСОБА_17

ОСОБА_18

ОСОБА_19

ОСОБА_20

ОСОБА_21

ОСОБА_22

ОСОБА_23

ОСОБА_24

ОСОБА_25

ОСОБА_26

ОСОБА_27

ОСОБА_28

ОСОБА_29

Інші докази, які б підтвердж ували перебування в оренді п озивача земельних ділянок на підставі договорів з назван ими вище фізичними особами, д о позову не додано, а тому заяв а про забезпечення позову ст осовно заборони реєстрації о спорюваних договорів оренди із зазначеними фізичними ос обами задоволенню не підляга є.

Господарським судом врахо вано повідомлену позивачем і нформацію щодо ймовірності п ередачі повноважень по реєст рації договорів оренди земел ьних ділянок від Гайворонсь кого районного відділу центр у ДЗК до Ульяновського район ного відділу центру ДЗК.

За вказаних обставин, зазна чені вище заходи до забезпеч ення позову застосовуються щ одо обох структурних підрозд ілів центру ДЗК.

Також господарський суд вр аховує, що правильним наймен уванням зазначених органів є - Гайворонський та, відповідн о - Ульяновський, районний від діл Кіровоградської регіона льної філії державного підпр иємства "Центр державного зе мельного кадастру".

Щодо клопотання позивача п ро заборону реєстрації угод про розірвання договорів оре нди земельних ділянок, які ук ладені між позивачем, як орен дарем, та фізичними особами, я к орендодавцями, господарськ ий суд вважає його нормативн о та документально необґрунт ованим, виходячи з наступног о.

У відповідності до загальн их вимог, передбачених статт ею 33 Господарського процесуа льного кодексу України, обов 'язковим є подання заявником доказів наявності фактичних обставин, з якими пов'язуєтьс я застосування певного заход у до забезпечення позову.

Поміж тим, позивач, заявляюч и клопотання про заборону ре єстрації угод про розірванн я договорів оренди землі, жод ним чином документально не п ідтвердив існування таких уг од. Також позивачем не надано суду власних договорів орен ди, що виключає можливість ви вчення їх умов, у т.ч. в частині узгодженого між сторонами п орядку розірвання договорів .

Більш того, законодавчо вст ановлений порядок реєстраці ї договорів оренди землі та з атверджені форми книг записі в реєстрації договорів оренд и землі не передбачають окре му реєстрацію угод про розір вання договорів оренди землі .

Позивачем нормативно не об ґрунтовано обов'язковість зд ійснення реєстрації угод про розірвання договорів оренди землі.

За даних обставин, заява поз ивача в частині заборони реє страції угод про розірвання договорів оренди землі задов оленню не підлягає.

Ухвала про вжиття заходів д о забезпечення позову набира є законної сили з моменту її в инесення, є виконавчим докум ентом, який може бути пред'явл ений до виконання протягом т рьох років. Ухвала може бути о скаржена до Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду в порядку ст. 106 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

Керуючись статтями 66, 67, 86 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд

УХВАЛИВ:

Заяву товариства з обмежен ою відповідальністю "Салько вська зоря" від 24.06.2010 року про за безпечення позову задовольн ити частково.

Заборонити Гайворонськом у районному відділу Кіровогр адської регіональної філії державного підприємства "Цен тр державного земельного кад астру" (код ЄДРПОУ 26448548, Кіровогр адська область, Гайворонськи й район, м. Гайворон, вул. Кіров а, 17) проводити державну реєст рацію договорів оренди землі , укладених між товариством з обмеженою відповідальністю "Новаком-Агро" (код ЄДРПОУ 36654554, К іровоградська область, Голов анівський район, смт. Голован івськ, вул. Рози Люксембург, 2), я к орендарем, та наступними фі зичними особами-орендодавця ми:

ОСОБА_30

ОСОБА_31

ОСОБА_32

ОСОБА_33

ОСОБА_34

ОСОБА_35

ОСОБА_36

ОСОБА_37

ОСОБА_38

ОСОБА_39

ОСОБА_40

ОСОБА_41

ОСОБА_42

ОСОБА_43

ОСОБА_44

ОСОБА_45

ОСОБА_46

ОСОБА_137

ОСОБА_47

ОСОБА_48

ОСОБА_49

ОСОБА_50

ОСОБА_51

ОСОБА_52

ОСОБА_53

ОСОБА_54

ОСОБА_55

ОСОБА_56

ОСОБА_57

ОСОБА_58

ОСОБА_59

ОСОБА_60

ОСОБА_61

ОСОБА_62

ОСОБА_63

ОСОБА_64

ОСОБА_65

ОСОБА_66

ОСОБА_67

ОСОБА_68

ОСОБА_69

ОСОБА_70

ОСОБА_71

ОСОБА_72

ОСОБА_73

ОСОБА_74

ОСОБА_75

ОСОБА_76

ОСОБА_77

ОСОБА_78

ОСОБА_79

ОСОБА_80

ОСОБА_81

ОСОБА_82

ОСОБА_83

ОСОБА_84

ОСОБА_85

ОСОБА_86

ОСОБА_87

ОСОБА_88

ОСОБА_89

ОСОБА_90

ОСОБА_91

ОСОБА_92

ОСОБА_93

ОСОБА_94

ОСОБА_95

ОСОБА_96

ОСОБА_97

ОСОБА_98

ОСОБА_99

ОСОБА_100

ОСОБА_101

ОСОБА_102

ОСОБА_52

ОСОБА_103

ОСОБА_104

ОСОБА_103

ОСОБА_105

ОСОБА_106

ОСОБА_107

ОСОБА_108

ОСОБА_109

ОСОБА_110

ОСОБА_111

ОСОБА_112

ОСОБА_104

ОСОБА_113

ОСОБА_114

ОСОБА_115

ОСОБА_116

ОСОБА_117

ОСОБА_118

ОСОБА_119

ОСОБА_120

ОСОБА_121

ОСОБА_122

ОСОБА_123

ОСОБА_124

ОСОБА_125

ОСОБА_126

ОСОБА_127

ОСОБА_128

ОСОБА_129

ОСОБА_130

ОСОБА_131

ОСОБА_132

ОСОБА_51

ОСОБА_98

ОСОБА_133

ОСОБА_134

ОСОБА_135

ОСОБА_136

Заборонити Ульяновськом у районному відділу Кіровогр адської регіональної філії державного підприємства "Цен тр державного земельного кад астру" (код ЄДРПОУ 26007940, Кіровогр адська область, Ульяновський район, м.Ульяновка. вул.Леніна , буд.72), у разі отримання повнов ажень по реєстрації від Гайв оронського районного відділ у, проводити державну реєстр ацію договорів оренди землі, укладених між товариством з обмеженою відповідальністю "Новаком-Агро" (код ЄДРПОУ 36654554, К іровоградська область, Голов анівський район, смт. Голован івськ, вул. Рози Люксембург,2), я к орендарем, та наступними фі зичними особами, як орендода вцями:

ОСОБА_30

ОСОБА_31

ОСОБА_32

ОСОБА_33

ОСОБА_34

ОСОБА_35

ОСОБА_36

ОСОБА_37

ОСОБА_38

ОСОБА_39

ОСОБА_40

ОСОБА_41

ОСОБА_42

ОСОБА_43

ОСОБА_44

ОСОБА_45

ОСОБА_46

ОСОБА_137

ОСОБА_47

ОСОБА_48

ОСОБА_49

ОСОБА_50

ОСОБА_51

ОСОБА_52

ОСОБА_53

ОСОБА_54

ОСОБА_55

ОСОБА_56

ОСОБА_57

ОСОБА_58

ОСОБА_59

ОСОБА_60

ОСОБА_61

ОСОБА_62

ОСОБА_63

ОСОБА_64

ОСОБА_65

ОСОБА_66

ОСОБА_67

ОСОБА_68

ОСОБА_69

ОСОБА_70

ОСОБА_71

ОСОБА_72

ОСОБА_73

ОСОБА_74

ОСОБА_75

ОСОБА_76

ОСОБА_77

ОСОБА_78

ОСОБА_79

ОСОБА_80

ОСОБА_81

ОСОБА_82

ОСОБА_83

ОСОБА_84

ОСОБА_85

ОСОБА_86

ОСОБА_87

ОСОБА_88

ОСОБА_89

ОСОБА_90

ОСОБА_91

ОСОБА_92

ОСОБА_93

ОСОБА_94

ОСОБА_95

ОСОБА_96

ОСОБА_97

ОСОБА_98

ОСОБА_99

ОСОБА_100

ОСОБА_101

ОСОБА_102

ОСОБА_52

ОСОБА_103

ОСОБА_104

ОСОБА_103

ОСОБА_105

ОСОБА_106

ОСОБА_107

ОСОБА_108

ОСОБА_109

ОСОБА_110

ОСОБА_111

ОСОБА_112

ОСОБА_104

ОСОБА_113

ОСОБА_114

ОСОБА_115

ОСОБА_116

ОСОБА_117

ОСОБА_118

ОСОБА_119

ОСОБА_120

ОСОБА_121

ОСОБА_122

ОСОБА_123

ОСОБА_124

ОСОБА_125

ОСОБА_126

ОСОБА_127

ОСОБА_128

ОСОБА_129

ОСОБА_130

ОСОБА_131

ОСОБА_132

ОСОБА_51

ОСОБА_98

ОСОБА_133

ОСОБА_134

ОСОБА_135

ОСОБА_136

У задоволенні заяви товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Сальковська зоря" від 24.06.2010 року про забезпечення поз ову в іншій частині відмовит и.

Примірники ухвали направи ти сторонам у справі, у т.ч. поз ивачу оригінал ухвали, та Гай воронському і Ульяновському районним відділам Кіровогра дської регіональної філії д ержавного підприємства "Цент р державного земельного када стру".

Суддя В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено10.08.2010
Номер документу10177950
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/73

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 08.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Рішення від 27.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 17.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні