Рішення
від 21.06.2010 по справі 63/55-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІ ВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. ка нцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" червня 2010 р. Справа № 63/55-10

вх. № 1005/6-63

Колегія суддів господарс ького суду в складі:

Головуючий суддя

суддя

суддя

при секретарі судового зас ідання

за участю представників ст орін:

позивача - ОСОБА_1 відп овідача - не з"явився, третіх о сіб - не з"явились,

розглянувши справу за поз овом ФО ОСОБА_1, м. Харків

до Товариства з обмежен ою відповідальністю Молодіж ний житлово-будівельний комп лекс "Інтернаціоналіст-1", м. Ха рків

3-я особа , яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача - ОСОБА_3, м. Харків

3-я особа, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача - ОСОБА_4, м. Харків

про визнання недійсними рі шень загальних зборів, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до господарського суду з позово м, в якому просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальніст ю молодіжного житлово-будіве льного комплексу "Інтернаціо наліст-1" від 10.08.2009 року, оформлен е протоколом № 2-09, про звільнен ня ОСОБА_5 з посади директ ора товариства та призначенн я ОСОБА_4 на посаду генера льного директора товариства ; визнати недійсним рішення з агальних зборів учасників то вариства з обмеженою відпові дальністю молодіжного житло во-будівельного комплексу "І нтернаціоналіст-1" від 10.08.2009 рок у, оформлене протоколом № 2-09, пр о доручення ОСОБА_4 отрима ти печатку товариства заміст ь втраченої; визнати недійсн им рішення загальних зборів учасників товариства з обмеж еною відповідальністю молод іжного житлово-будівельного комплексу "Інтернаціоналіст -1" від 27.08.2009 року, оформлене прото колом № 3-09, про заміну юридично ї адреси товариства; скасува ти реєстраційну дію по внесе нню до Єдиного державного ре єстру змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язан і зі змінами в установчих док ументах, щодо зміни керівник а товариства та міста знаход ження товариства, номер запи су 14711070012001393 від 01.09.2009 року; скасуват и реєстраційну дії від 01.09.2009 рок у по зняттю з обліку товарист ва в Харківській районній де ржавній адміністрації Харкі вської області; скасувати ре єстраційну дію від 07.09.2009 року по взяттю на облік товариства у виконавчому комітеті Харків ської міської ради.

Ухвалою заступника голови господарського суду Харківс ької області від 07.05.2010 року для розгляду справи призначено к олегію суддів у складі: голов уючий суддя - Погорелова О.В., с удді - Суярко Т.Д. та Присяжнюк О.О.

До початку судового засіда ння позивач звернувся до суд у з заявою про фіксацію судов ого процесу за допомогою вед ення протоколу судового засі дання в паперовій формі. Вказ ана заява розглянута та задо волена судом як така, що відп овідає нормам чинного законо давства.

В судовому засіданні позив ач підтримує позов у повному обсязі.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, про час та міс це розгляду справи повідомле ний належним чином. 19.02.2010 року п редставником відповідача до суду наданий відзив на позов ну заяву, в якому він визнає по зов у повному обсязі.

Треті особі в судове засіда ння не з'явились, витребувани х судом документів не надали , про час та місце розгляду спр ави повідомлені належним чин ом, про що свідчить відмітка п ро направлення ухвали про пр изначення справи до розгляду за адресою, вказаною у довідц і з ЄДРЮОтаФОП та повідомлен ня про вручення відповідного поштового відправлення.

Враховуючи те, що норми ст. 38 Господарського процесуальн ого кодексу України, щодо обо в`язку господарського суду в итребувати у сторін документ и і матеріали, що необхідні дл я вирішення спору, кореспонд уються з диспозитивним право м сторін подавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України в изначає одним з принципів су дочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх п ереконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, ств орені належні умови для нада ння сторонами доказів та зді йснені всі необхідні дії щод о витребування додаткових до казів, та вважає за можливе ро зглянути справу за наявними у ній та додатково поданими н а вимогу суду матеріалами та документами.

З' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуютьс я позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи та надані учасниками судового процесу докази, зас лухавши пояснення представн ика позивача, судова колегія встановила наступне.

Позивач, є олдним із засновн иків Товариства з обмеженою відповідальністю молодіжни й житлово-будівельний компле кс "Інтернаціоналіст -1" (код ЄД РПОУ 31342129) (надалі - товариство ). Відповідно до довідці серії АГ № 619071 з ЄДРЮОтаФОП, оригінал якої досліджений судовою ко легією та долучений до матер іалів справи, засновниками т овариства є громадяни: ОСОБ А_3, розмір внеску до статутн ого капіталу складає 257500,00 грив ень, що становить 10 % статутног о капіталу; ОСОБА_4, розмір внеску до статутного капіта лу складає 1055750,00 гривень, що ста новить 41 % статутного капіталу ; ОСОБА_1, розмір внеску до с татутного капіталу складає 1 261750,00 гривень, що становить 49 % ста тутного капіталу.

10 серпня 2009 року та 27 серпня 2009 р оку були проведені позачерго ві загальні збори учасників товариства за участю учасник ів товариства ОСОБА_4 та ОСОБА_3, частка яких у статут ному капіталі складає у суку пності 51 відсоток. До порядку денного цих зборів були вклю чені питання, зокрема: про про ведення аудиторської переві рки та звіт про діяльність пі дприємства; про звільнення з посади директора ОСОБА_5; призначення на посаду генер ального директора ТОВ МЖБК "І нтернаціоналіст-1" ОСОБА_4 ; про відновлення в зв"язку з к радіжкою бухгалтерської, реє страційної документації та к руглої печатки ТОВ МЖЬБК "Інт ернаціоналіст-1" та питання пр о зміну юридичної адреси.

Як вбачається з протоколів №№ 2-09 від 10.08.2009 року та № 3-09 від 27.08.2009 р оку на зборах були присутні ОСОБА_4, ОСОБА_3 та з вищев казаних питань були прийняті відповідні рішення, зокрема , з посади директора товарист ва була звільнена ОСОБА_5 та на посаду генерального ди ректора товариства був призн ачений ОСОБА_4 Також ОСО БА_4 був уповноважений отри мати нову печатку товариства замість втраченої. Крім того на цих зборах було прийнято р ішення про зміну юридичної а дреси товариства.

Позивач вважає, що рішення п рийняті на вказаних зборах з вищезазначених питань є нез аконними та підлягають скасу ванню, оскільки прийняті в по рушення статтей 59, 60, 61 Закону Ук раїни "Про господарські това риства".

Надаючи правову кваліфіка цію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та пр авових підстав позовних вимо г, судова колегія виходить з н аступного.

Стаття 58 Закону України "Про господарські товариства" вс тановлює, що вищим органом то вариства з обмеженою відпові дальністю є загальні збори у часників. Вони складаються з учасників товариства або пр изначених ними представникі в. Учасники мають кількість г олосів, пропорційну розміру їх часток у статутному (склад еному) капіталі.

Статтею 60 Закону України "Пр о господарські товариства" п ередбачено, що загальні збор и учасників вважаються повно важними, якщо на них присутні учасники (представники учас ників), що володіють у сукупно сті більш як 60 відсотками гол осів.

Згідно до норм статті 61 Зако ну України "Про господарські товариства", про проведення з агальних зборів учасники пов ідомляються передбаченим ст атутом способом з зазначення м часу і місця проведення збо рів та порядку денного. Повід омлення повинно бути зроблен о не менш як за 30 днів до склика ння загальних зборів.

В матеріалах справи відсут ні докази того, що відповідач направляв позивачу повідомл ення про скликання загальних зборів або інші докази повід омлення про скликання загаль них зборів 10.08.2009 року та 27.08.2009 року та про порядок денний з питан нями, які будуть розглядатис я на зборах.

Недотримання вимог законо давства та установчих докуме нтів під час скликання та про ведення загальних зборів гос подарського товариства є без умовним порушенням прав пози вача як учасника товариства на управління товариством

У відповідності до статті 31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців " у разі постановлення судово го рішення щодо скасування р ішення учасників юридичної о соби про внесення змін до уст ановчих документів юридично ї особи до державного реєстр у вноситься запис щодо скасу вання державної реєстрації ц их змін.

Відповідно ч. 1 ст. 33 Господар сько процесуального кодексу України передбачено обов'яз ок доказування кожною сторон ою тих обставин, на які вона по силається як на підставу сво їх вимог і заперечень .

Відповідно ч. 1 ст. 43 Господар сько процесуального кодексу України господарський суд о цінює докази за своїм внутрі шнім переконанням, що ґрунту ється на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в с удовому процесі всіх обстави н справи в їх сукупності, керу ючись законом.

Стаття 129 Конституції Украї ни встановлює, що судді при зд ійсненні правосуддя незалеж ні і підкоряються лише закон у. Змагальність сторін та сво бода в наданні ними суду свої х доказів і у доведенні перед судом їх переконливості - є од нією із основних засад судоч инства.

Таким чином, судова колегія приходить до висновку про об ґрунтованість позовних вимо г позивача, судом встановлен о порушення прав та охоронюв аних законом інтересів позив ача прийняттям оспорюваних р ішень, у зв'язку з чим позовні вимоги про визнання недійсни ми рішень, прийнятих позачер говими загальними зборами уч асників товариства 10.08.2009 року т а 27.08.2009 року (протоколи №№ 2-09 та 3-09) підлягають задоволенню у по вному обсязі.

Вирішуючи питання розподі лу судових витрат судова кол егія керується ст. 49 Господарс ького процесуального кодекс у України, відповідно до якої у спорах, що виникають при вик онанні договорів та з інших п ідстав державне мито поклада ється на сторони пропорційно розміру задоволених позовни х вимог. Суми, які підлягають с платі за проведення судової експертизи, послуги переклад ача, адвоката, витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядо м справи, покладаються: при за доволенні позову - на відпові дача; при відмові в позові - на позивача; при частковому зад оволенні позову - на обидві ст орони пропорційно розміру за доволених позовних вимог. Та ким чином судові витрати у да ній справі слід покласти на в ідповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 58, 60, 61 Закону Ук раїни "Про господарські това риства", ст. ст. 1, 4-4-7, 12, 22, 32-34, 36, 43, 82-85 Госп одарського процесуального кодексу України, судова коле гія -

ВИРІШИЛА:

Позов задовольнити повн істю.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відпо відальністю молодіжний житл ово-будівельний комплекс "Ін тернаціоналіст -1" від 10 серпня 2009 року, оформлене протоколом № 2-09.

Визнати недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відпо відальністю молодіжний житл ово-будівельний комплекс "Ін тернаціоналіст -1" від 27 серпня 2009 року, оформлене протоколом № 3-09.

Скасувати реєстраційні ді ї по внесенню до Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів змін до відомостей про юри дичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих докуме нтах, щодо зміни керівника То вариства з обмеженою відпові дальністю молодіжного житло во-будівельного комплексу «І нтернаціоналіст-1» (ідентифі каційний код 31342129) та міста знах одження Товариства з обмежен ою відповідальністю молодіж ного житлово-будівельного ко мплексу «Інтернаціоналіст-1» (ідентифікаційний код 31342129), ном ер запису 14711070012001393 від 01 вересня 200 9 року.

Скасувати реєстраційну ді ю від 01 вересня 2009 року по знятт ю з обліку Товариства з обмеж еною відповідальністю молод іжного житлово-будівельного комплексу «Інтернаціоналіс т-1» (ідентифікаційний код 31342129) в Харківській районній держа вній адміністрації Харківсь кій області.

Скасувати реєстраційну ді ю від 07 вересня 2009 року по взятт я на облік товариства з обмеж еною відповідальністю молод іжного житлово-будівельного комплексу «Інтернаціоналіс т-1» (ідентифікаційний код 31342129) в виконавчому комітеті Харкі вської міської ради.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю мол одіжного житлово-будівельно го комплексу «Інтернаціонал іст-1»(61050, м. Харків, пр. Московс ький, 97, кв. 143, р/р 26003805850151 в ХОФ АКБ "Укрсоцбанк", МФО 351016, ідентифік аційний код 31342129) на користь О СОБА_1 (м. харків, АДРЕСА_2, ідентифікаційний код НОМЕ Р_1) - 510,00 грн. державного мита т а 236,00 грн. витрат на ІТЗ судовог о процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Головуючий суддя

суддя

суддя

Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено07.09.2010
Номер документу10178311
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —63/55-10

Ухвала від 07.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 09.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 07.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 09.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Погорелова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні