Постанова
від 09.12.2021 по справі 159/6248/20
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 159/6248/20 Головуючий у 1 інстанції: Панасюк С. Л. Провадження № 22-ц/802/1480/21 Категорія: 36 Доповідач: Данилюк В. А.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 грудня 2021 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді Данилюк В. А.,

суддів Киці С. І., Шевчук Л. Я.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ковель Центральний до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за апеляційною скаргою відповідача ОСОБА_1 на рішення Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 18 серпня 2021 року,

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2020 року представник ОСББ Ковель Центральний Карпюк А. В. звернувся в суд із позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач проживає в квартирі АДРЕСА_1 . Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ковель Центральний встановило для своїх членів тариф за надання житлово-комунальних послуг з утримання будинку і споруд та прибудинкової території. Відповідач не виконує зобов`язання щодо оплати цього тарифу. Станом на 10.10.2020 заборгованість за тарифом склала 10471,84 грн за період з 01 жовтня 2017 року по 01 жовтня 2020 року. Позивач просить стягнути з відповідача вказану заборгованість, пеню в розмірі подвійної ставки НБУ в сумі 2154,95 грн, 3% річних в сумі 943,46 грн, втрати від інфляції в розмірі 1876,40 грн, а також судові витрати.

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 18 серпня 2021 року позов задоволено частково.

Стягнуто з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Ковель Центральний (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 40908462, місце знаходження: 45000, м. Ковель, вул. Незалежності, 104) заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в сумі 10471 (десять тисяч чотириста сімдесят однієї) грн 84 коп за період з 01 жовтня 2017 року по 01 жовтня 2020 року, 3% річних від суми заборгованості в розмірі 943 (дев`ятсот сорок трьох) грн 46 коп, інфляційні втрати в сумі 1876 (одна тисяча вісімсот сімдесят шести) грн 40 коп, всього 13291 (тринадцять тисяч двісті дев`яносто одну) грн 70 коп.

В решті вимог відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду, відповідач подала апеляційну скаргу, в якій вказує, що під час розгляду справи судом не було повно та всебічно з`ясовано обставини, які мають істотне значення для об`єктивного, справедливого та неупередженого її вирішення, висновки не відповідають матеріалам справи, суперечать вимогам чинного законодавства, рішення ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить рішення скасувати, в задоволенні позову відмовити повністю.

Відзив на апеляційну скаргу не подавався.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 369 ЦПК України апеляційні скарги на рішення суду з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Оскільки ціна позову в даній справі (10471,84 гривень) менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, її апеляційний розгляд здійснюється в порядку письмового провадження, відповідно до приписів ч. 13 ст. 7 ЦПК України, якою передбачено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість рішення суду, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції в даній справі без змін.

Як убачається з матеріалів справи, ОСББ Ковель Центральний створено власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку АДРЕСА_3 . ОСББ Ковель Центральний , є юридичною особою, діє на підставі статуту (нова редакція), затвердженого зборами засновників 02 жовтня 2018 року (протокол № 4).

ОСББ Ковель Центральний зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи 40908462, що підтверджено інформацією з сайту Міністерства юстиції України https://usr.minjust.gov.ua/.

Рішенням зборів ОСББ Ковель Центральний від 03.01.2017 року згідно рішення правління від 03 січня 2017 року № 2017/001 тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_3 встановлений у розмірі 3 грн. за 1 кв.м загальної площі квартири.

Рішенням зборів ОСББ Ковель Центральний від 26.03.2019 року згідно рішення правління від 26.03.2019 року тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_3 встановлений у розмірі: 1-2 поверх - 3,00 гривні, 3-9 поверх - 3.50 гривень за один квадратний метр загальної площі квартири.

Відповідно до виписки з особового рахунку № НОМЕР_1 , відкритого в ОСББ Ковель Центральний на відповідача, заборгованість станом на 10 жовтня 2020 року становить 10471,84 грн., за період з 01 жовтня 2017 року по 01 жовтня 2020 року.

Відповідач ОСОБА_1 зареєстрована з 04.04.1997 в квартирі АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою УДМС України у Волинській області.

Відповідно до ст.322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

На підставі вимог ст.ст.66, 67, 162 ЖК України плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється, виходячи із загальної площі квартири, а плата за комунальні послуги/водопостачання, газ, та інші послуги береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами у відповідності до кількості проживаючих в квартирі осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно з ст.1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, яка створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Частиною 5 статті 10 вказаного Закону визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ст.15 Закону співвласники, зокрема, зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати внески і платежі та виконувані обов`язки передбачені Статутом об`єднання.

Згідно з ч.1 ст.14 України Про житлово-комунальні послуги , за рішенням співвласників багатоквартирного будинку (уповноваженого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку), прийнятим відповідно до закону, договір про надання комунальної послуги укладається з виконавцем відповідної комунальної послуги, визначеним статтею 6 цього Закону: 1) кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно (індивідуальний договір); 2) від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою (колективний договір); 3) об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір про надання комунальних послуг, як колективним споживачем.

Тобто, утримання будинку та прибудинкової території, забезпечується як самим ОСББ, так і відповідними підприємствами - виконавцями послуг з утримання будинку на підставі договору з ОСББ.

Такі послуги підприємства надають ОСББ за тарифами, встановленими органами місцевого самоврядування.

У статті ст.16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку зазначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників.

Згідно з ч.1 ст.17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Відповідно до п.2 розділу II Статуту ОСББ Ковель Центральний , загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання.

Відповідно до ст.21 вказаного Закону порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зброями об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ст.7 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку співвласники багатоквартирного будинку, зокрема, зобов`язані: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України Про житлово-комунальні послуги .

Статтями 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 24 червня 2004 року №1875-IV (який був чинний на час виникнення спірних правовідносин) визначені права та обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, за якими споживач, зокрема, має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, та зобов`язаний оплачувати їх у строки, встановлені договором або законом.

09 листопада 2017 року набув чинності Закон України Про житлово-комунальні послуги №2189-VIII на підставі якого втратив чинність Закон України Про житлово-комунальні послуги від 24 червня 2004 року №1875-IV.

Відповідно до п.1 ч.1 п. та п.5 ч.2 ст.7 Закону №2189-VIII споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів. Індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно з ч.1 ст.9 вказаного Закону споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно з ч.1 ст.17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст.10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Відповідно до п.2 розділу II Статуту ОСББ Ковель Центральний , загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання.

Відповідно до ст.23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , розмір внеску на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Статтею 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , визначено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

Рішенням зборів ОСББ Ковель Центральний від 03.01.2017 року згідно рішення правління від 03 січня 2017 року № 2017/001 тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_3 встановлений у розмірі 3 грн. за 1 кв.м загальної площі квартири.

Рішенням зборів ОСББ Ковель Центральний від 26.03.2019 року згідно рішення правління від 26.03.2019 року тариф на послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_3 встановлений у розмірі: 1-2 поверх - 3,00 гривні, 3-9 поверх - 3.50 гривень за один квадратний метр загальної площі квартири.

Відповідач доводив, що згадані збори ОСББ Ковель Центральний не проводились, що рішення фактично були прийняті правлінням чи головою.

Однак, в наданих позивачем рішеннях зазначено, що це рішення зборів, які прийняті згідно рішення правління. Закон не забороняє приймати рішення щодо тарифів спочатку на правлінні, а потім виносити рішення правління на збори, оскільки остаточне рішення приймається усе ж зборами.

Згадані рішення зборів набрали сили з моменту їх прийняття і діють до цього часу, оскільки ніхто, в тому числі і відповідач, не оспорював їх у суді і не вимагав їх скасування. Більше того, згадані рішення зборів виконуються іншими власниками, які становлять по відношенню до відповідача більшість. Ніхто з власників не ініціював скликання зборів і перегляд тарифів, що, зокрема, підтверджує, що рішення щодо тарифів прийнято зборами власників, є їх рішенням, яке їх влаштовує.

Отже, згадані рішення зборів є обов`язковими для виконання відповідачем.

Щодо самого розміру тарифів, то його визначення є компетенцією зборів ОСББ Ковель Центральний . Саме збори визначають, який має бути тариф і куди спрямовувати зібрані кошти. Якщо відповідач не згідна з розміром тарифу, вона має викладати свої доводи перед зборами і переконувати їх. Контроль над витратами здійснюють ті ж збори, яким відповідач може доповісти про нераціональне використання коштів.

До того ж, надана позивачем структура тарифу не дає підстав для висновку про його очевидну нерозумність.

Щодо доводів відповідача про неналежну якість послуг або ж їх ненадання, то претензії щодо цього мають бути адресовані зборам ОСББ Ковель Центральний або ж його правлінню. Збори ОСББ Ковель Центральний у згаданих вище рішеннях визначили єдиний тариф, який не ділиться на його складові, які можливо виключати у випадку ненадання послуг або ж їх неналежної якості. Переглянути це рішення, зокрема, зменшити тариф через неналежні послуги, можуть лише самі збори.

Щодо доводів відповідача про відсутність письмового договору між нею та позивачем, то така відсутність не звільняє її від обов`язку оплачувати послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території відповідно до тарифу, встановленого зборами ОСББ Ковель Центральний . Відповідач входить до числа співвласників і зобов`язана виконувати рішення зборів.

Повноваження представника, який подав заяву, - адвоката Карпюка А.В., - підтверджені ордером серії ВЛ № 048597, виданим 02.12.2020, який має необхідні реквізити і не має зазначеного у ньому обмеження щодо права адвоката підписати і подати заяву. Таким чином, заява подана належною особою і заперечення відповідача щодо цього суд відхиляє.

Подані позивачем докази засвідчені адвокатом, який має право такого засвідчення.

Колегія суддів погоджується з вищезазначеними висновками суду першої інстанції.

Вважає, що на підставі наявних у справі, наданих її учасниками і досліджених судом доказів суд вірно встановив вищевказані обставини по справі, дійшов правильного вищевказаного висновку про необхідність задоволення позову ОСББ. Висновки суду відповідають обставинам справи, вимогам норм матеріального (ст. 67 ЖК України, ст. ст. 4, 15, 16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку , ст. ст. 3, 13, 20, 21, 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги ) та процесуального (ст. ст. 263, 264 ЦПК України) права. Доводи апеляційної скарги не спростовують вказаних висновків суду.

Інші доводи апеляційної скарги також не дають підстав для висновку, що судом при вирішенні спору були порушені норми матеріального та процесуального права.

Відповідно до ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що рішення постановлено з додержанням норм матеріального і процесуального права, відтак підстав для його скасування за доводами апеляційної скарги немає.

Керуючись статтями 374, 375, 381-384, 389 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу відповідача ОСОБА_1 залишити без задоволення,

Рішення Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 18 серпня 2021 року в даній справі залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і оскарженню в касаційному порядку не підлягає, крім випадків, визначених у п. 2 ч. 3 ст.389 ЦПК України.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення09.12.2021
Оприлюднено10.12.2021
Номер документу101784132
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —159/6248/20

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 26.06.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Постанова від 09.12.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Данилюк В. А.

Рішення від 18.08.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 23.12.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні