Рішення
від 25.09.2019 по справі 169/1086/18
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/1086/18

Провадження № 2/169/167/19

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2019 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Хвіц Г.Й.

за участю секретаря Ганюк З.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Турійської районної державної адміністрації Волинської області, Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області про визнання недійсним Державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання недійсним Державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай), посилаючись на те, що її чоловікові ОСОБА_2 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828 належала земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства на території Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області, яку він успадкував після смерті своєї матері ОСОБА_3 . Останній земельна ділянка належала на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0232466. Однак під час оформлення та видачі ОСОБА_2 . Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828 була допущена помилка щодо площі землі та розпорядження райдержадміністрації, на підставі якого видано Державний акт. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер та після його смерті відкрилася спадщина. Вона є спадкоємцем за законом першої черги та звернулася до нотаріуса для оформлення спадщини, однак не може належним чином реалізувати своє право на спадкування майна у зв`язку з помилками у правовстановлюючому документі - Державному акті на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828. Просила визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828, що виданий 25 травня 2009 року на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №010909200105; визнати за нею право на земельну частку (пай) розміром 5.2200 га в умовних кадастрових гектарах у межах Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області, на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0232466 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді провадження у справі відкрито та розгляд справи постановлено проводити за правилами загального позовного провадження.

Відповідач - Турійська районна державна адміністрація Волинської області у відзиві на позовну заяву визнала, що під час оформлення та видачі ОСОБА_2 . Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828 була допущена помилка. Підставою

для виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки ОСОБА_2 є розпорядження Турійської районної державної адміністрації від 15 серпня 2008 року №221.

Позивач ОСОБА_1 подала заяву від 12 березня 2019 року про залучення до участі у справі як співвідповідача Боблівську сільську раду Турійського району Волинської області.

Ухвалою Турійського районного суду від 12 березня 2019 року залучено до участі у справі як співвідповідача Боблівську сільську раду Турійського району Волинської області.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, однак, подала адресовану суду заяву про те, що вона повністю підтримує позов з підстав, викладених у позовній заяві, просила справу розглядати за її відсутності.

Представник відповідача Турійської районної державної адміністрації Волинської області - Перейма О.С. у судове засідання не з`явилася, однак, подала адресовану суду заяву , в якій вказала, що при вирішенні спору посилається на розсуд суду і просила справу за вказаним позовом розглядати за її відсутності.

Представник відповідача Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області у судове засідання не з`явився також, однак, Боблівський сільський голова Кисель С.Г. подав адресовану суду заяву , в якій вказав, що позовні вимоги визнають та не заперечують проти їх задоволення і просив справу за вказаним позовом розглядати за відсутності їхнього представника.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази в їх сукупності, дійшов такого висновку.

Так, судом встановлено, що 24 квітня 2002 року ОСОБА_3 видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0232466 на земельну частку (пай) розміром 5.2200 га в умовних кадастрових гектарах за рахунок земель КСП ім. Куйбишева, с. Оса Турійського району Волинської області, право на яку передано ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 24 квітня 2002 року (а. с. 21-22, 23).

25 травня 2009 року ОСОБА_2 видано Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828, що зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №010909200105 (а. с. 7-8).

У вказаному Державному акті зазначено, що підставою для його видачі є розпорядження Турійської районної державної адміністрації від 22 жовтня 2007 року № 324.

Однак, відповідно до розпорядження Турійської районної державної адміністрації від 22 жовтня 2007 року №324, списку громадян, яким виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки в розмірі частки (паю) у межах Боблівської сільської ради, прізвище ОСОБА_2 відсутнє (а. с. 9-12).

Водночас судом встановлено, що підставою для виділення в натурі (на місцевості) земельної ділянки ОСОБА_2 є розпорядження Турійської районної державної адміністрації від 15 серпня 2008 року №221 (а. с. 36-37).

Крім того, оскаржений Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828 містить невідповідності і щодо площі землі. Так, згідно з планом меж земельної ділянки її розмір становить понад 4 га, тоді як у вказаному Державному акті зазначена площа земельної ділянки 3.1099 га.

Відповідно до пункту 17 Перехідних положень ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно з частиною першою статті 155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до пункту 7 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16 квітня 2004 року Про практику застосування судами норм земельного законодавства при розгляді цивільних справ захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки

здійснюється згідно з частиною третьою статті 152 ЗК шляхом: визнання прав; відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Враховуючи вищевикладене, те, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828, що виданий 25 травня 2009 року на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №010909200105, виданий у порушення вимог законодавства, оскільки містить невідповідності щодо площі земельної ділянки та розпорядження уповноваженого органу на відведення землі, останній підлягає визнанню недійсним.

Відповідно до статті 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Статтею 2 вказаного закону визначено, що документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до частин першої і другої статті 78 ЗК України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Згідно з частиною першою статті 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення (частина перша статті 1225 ЦК України).

Судом встановлено, що спірну земельну частку (пай) розміром 5.2200 га в умовних кадастрових гектарах ОСОБА_2 успадкував після смерті матері ОСОБА_3 , якій та належала на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0232466 (а. с. 21-22).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а. с. 24), та після його смерті відкрилася спадщина.

Згідно з частиною першою статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту право на спадкування за законом, зокрема, у першу чергу, мають діти спадкодавця , у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (частини перша і друга статті 1223, частина перша статті 1261 ЦК України).

Позивач ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2 що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу (а.с. 25), отже - спадкоємцем за законом першої черги. Дочка ОСОБА_2 - ОСОБА_4 подала заяву нотаріусу про відмову від прийняття спадщини після смерті батька на користь матері - дружини спадкодавця ОСОБА_1 (а. с. 26-27).

За таких обставин справи, які підтверджуються належними і допустимими доказами, відповідно до зазначених норм матеріального права та виходячи із характеру спірних правовідносин між сторонами, а також враховуючи визнання позову відповідачем -Боблівською сільською радою Турійського району Волинської області , що в силу частини четвертої статті 206 ЦПК України є підставою для задоволення позову, оскільки визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність у позивача права на спадкування після смерті ОСОБА_2 та правових підстав для визнання за нею права на земельну частку (пай).

Крім того, згідно зі статтею 141 ЦПК України, пунктом 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" з відповідачів -Турійської районної державної адміністрації Волинської області та Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області слід стягнути на користь позивача ОСОБА_1 1409 грн 60 коп судового збору (по 704 гривні 80 копійок з кожного) .

Керуючись статтями 1, 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , статтями 78, 81 ЗК України, статтями 1216, 1223, 1225, 1261 ЦК України, відповідно до статей 12, 13, 81, 89, 141, 206, 263 - 265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Турійської районної державної адміністрації Волинської області, Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області про визнання недійсним Державного акта на право власності на земельну ділянку та визнання права на земельну частку (пай) задовольнити повністю.

Визнати недійсним Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №551828, виданий 25 травня 2009 року на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за №010909200105.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 5.2200 га в умовних кадастрових гектарах у межах Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області, на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0232466 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Турійської районної державної адміністрації Волинської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , судовий збір в розмірі 704.80 (сімсот чотири) гривні 80 (вісімдесят) копійок.

Стягнути з Боблівської сільської ради Турійського району Волинської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , судовий збір в розмірі 704.80 (сімсот чотири) гривні 80 (вісімдесят) копійок.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я позивача - ОСОБА_1 , жителька: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 17 травня 1997 року.

Найменування відповідача - Турійська районна державна адміністрація Волинської області, місцезнаходження: м - н Центральний, 5, смт Турійськ Волинська область, код ЄДРПОУ : 04051491.

Ім`я представника відповідача - Перейма Оксана Сергіївна, жителька: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий Турійським РВ УМВС України у Волинській області 04 листопада 2009 року.

Найменування відповідача - Боблівська сільська рада Турійського району Волинської області, місцезнаходження: вул. Центральна, 58, с. Бобли, Турійський район, Волинська область, код ЄДРПОУ : 04332911.

Ім`я представника відповідача - Хом`як Лариса Трохимівна, жителька: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_6 , виданий Турійським РВ УМВС України у Волинській області 15 лютого 1997 року.

Головуючий

Повне рішення складено 25 вересня 2019 року.

СудТурійський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено12.12.2021
Номер документу101792212
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —169/1086/18

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Хвіц Г. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні