Ухвала
від 10.12.2021 по справі 200/3422/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

10 грудня 2021 р. Справа №200/3422/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кошкош О.О., при секретарі Мурашко Д.О., за участю адвоката Скакун С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління ДПС в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження по адміністративній справі за позовом Дружківського комунального автотранспортного підприємства 052805 Дружківської міської ради до Головного управління ДПС у Донецькій області про скасування податкових повідомлення-рішень,

В С Т А Н О В И В:

До Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління ДПС в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження. Просить суд замінити боржника по справі - Головне управління ДПС у Донецькій області його правонаступником- Головним управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870). В обґрунтування зазначено, що правонаступником боржника є Головне управління ДПС в Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870), оскільки здійснена ліквідація територіальних органів, а права та обов`язки передані відповідним територіальним органам.

У судовому засіданні представник позивача - адвокат Скакун С.О. заперечувала проти заміни сторони виконавчого провадження, зазначила, що рішення виконано тільки в частині стягнення судового збору. Просила відмовити у задоволені заяви Головного управління ДПС в Донецькій області.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Вирішуючи питання щодо заміни боржника, враховуючи те, що заява подана після завершення судового розгляду справи та повідомлені адвокатом Дружківського комунального автотранспортного підприємства 052805 Дружківської міської ради обставини щодо часткового не виконання рішення суду, суд виходить з наступного.

07 вересня 2021 року рішенням Донецького окружного адміністративного суду позовні вимоги задоволені, скасовано податкові повідомлення-рішення Головного управління ДПС у Донецькій області від 13.02.2020 №0001230510, від 13.02.2020 №0001220510; стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Донецькій області на користь Дружківського комунального автотранспортного підприємства 052805 Дружківської міської ради судовий збір у розмірі 10101,33 грн. Рішення набрало законної сили.

За приписами ч. 2 ст. 372 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили є підставою для його виконання.

Згідно з підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є податкові органи (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи) - щодо дотримання законодавства з питань оподаткування (крім випадків, визначених підпунктом 41.1.2 цього пункту), законодавства з питань сплати єдиного внеску, а також щодо дотримання іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, чи його територіальні органи.

Відповідно до пункту 41.5 статті 41 Податкового кодексу України повноваження і функції контролюючих органів визначаються цим Кодексом, Митним кодексом України та законами України.

Статтею 19-1 Податкового кодексу України визначені функції контролюючих органів.

Згідно з підпунктами 19-1.10 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи забезпечують ведення обліку податків, зборів, платежів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 року № 893 Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби (далі - Постанова № 893) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком (у тому числі Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826)).

Територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи (пункт 2 Постанови № 893).

Згідно з наказом Державної податкової служби України від 30.09.2020 року № 529 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворені як відокремлені підрозділи Державної податкової служби України територіальні органи згідно з переліком, серед яких є Головне управління ДПС у Донецькій області.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070187) зареєстроване 30 вересня 2020 року.

У відомостях про юридичну особу ДПС України (код ЄДРПОУ 43005393) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація про її філії (відокремлені підрозділи), серед яких визначено також Головне управління ДПС у Донецькій області (код відокремленого підрозділу 44070187).

Наказом Державної податкової служби України від 24 грудня 2020 року № 755 Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій розпочато з 01 січня 2021 року здійснення територіальними органами ДПС своїх повноважень.

Відповідно до пункту 1 Положення про Головне управління ДПС у Донецькій області останнє є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України (далі - ДПС), забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Донецької області та є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Донецькій області (ЄДРПОУ 43142826).

Таким чином, Головне управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826) з 01 січня 2021 року не здійснює повноваження та функції як контролюючий орган у сфері реалізації державної податкової політики, а його повноваження у відповідній сфері діяльності передані Головному управлінню ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870).

За змістом ст.1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до частини першої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Відповідно до частини четвертої статті 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Під публічним правонаступництвом у сфері управлінської діяльності органів державної влади слід розуміти повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) до іншого або внаслідок припинення первісного суб`єкта, або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції; це вступ у чинні адміністративно - правові відносини нового суб`єкта владних повноважень (суб`єкта публічної адміністрації) на місце суб`єкта, що або припинив своє існування або повністю чи частково позбувся адміністративної компетенції.

При цьому, в правовій державі повинен реалізовуватись принцип безперервності державної влади, який полягає у тому, що функції держави не зникають разом з припиненням юридичної особи публічного права (крім випадку повної відмови держави від виконання певних функцій), а тому в будь-якому випадку повноваження таких суб`єктів, які фактично не виконують свої встановлені законом функції, переходять (публічне правонаступництво) органу, до компетенції якого належить вирішення таких питань.

Перехід до Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870) функцій і повноважень боржника, що припиняється, з реалізації державної податкової політики є фактом публічного правонаступництва. У даному випадку визначальною умовою є саме факт правонаступництва, тобто передача прав та обов`язків (адміністративної компетенції) однієї особи іншій.

Повідомлені у судовому засіданні адвокатом позивача обставини, які покладені в основу доводів щодо відмови у задоволені заяви, ґрунтуються лише на його припущеннях та не можуть слугувати підставою для відмови у здійсненні заміни сторони виконавчого провадження.

Відтак, в межах спірного питання, враховуючи завершення судового розгляду справи, відсутність доказів про повне виконання судового рішення, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни сторони виконавчого провадження в порядку ст. 379 КАС України.

Керуючись ст.ст.229, 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління ДПС в Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870) про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити боржника з Головного управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ 43142826) його правонаступником- Головним управління ДПС у Донецькій області (код ЄДРПОУ ВП: 440701870).

Вступна та резолютивна частини ухвали проголошені 09 грудня 2021 року. Повний текст ухвали складено 10 грудня 2021 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.О. Кошкош

Дата ухвалення рішення10.12.2021
Оприлюднено13.12.2021
Номер документу101796053
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/3422/20-а

Ухвала від 10.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 09.12.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 06.01.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Постанова від 30.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 25.11.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Компанієць Ірина Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні