Ухвала
від 10.12.2021 по справі 554/4781/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 10.12.2021 Справа № 554/4781/19

Провадження № 2/554/1046/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючої судді - Материнко М.О.,

при секретарі - Сальної Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві заяву позивача ОСОБА_1 про відвід судді Октябрського районного суду м. Полтави Материнко М.О. при розгляді позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на дитину , -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Октябрського районного суду м. Полтави перебуває позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на дитину.

До суду 08.12.2021року від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про відвід головуючого судді Материнко М.О. при розгляді справи, на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 ЦПК України за наявності інших обставин, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

В обгрунтування заявленого відводу зазначено, що суддя Материнко М.О. безпідставно затягує розгляд справи, що на думку заявника, є обставиною, яка викликає сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Справа призначена до розгляду по суті на 22.12.2021року о 08.00год.

Дослідивши заявлений відвід, обставини, на які посилається заявник, суд вважає його необґрунтованим та безпідставним.

Відповідно до п. 5 ч. 1 статті 36 ЦПК України суддя не може брати участь у справі і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в об`єктивності або неупередженості судді.

Відвід повинен бути вмотивованим (ч. 3 ст. 39 ЦПК України ).

Згідно з ч. 2 , ч. 3 ст. 40 ЦПК Українипитання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У такому випадку вирішення питання про відвід судді здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою ст. 33 цього Кодексу .

Так, відповідно до положення ст. 6 Конвенції Про захист прав людини і основоположних свобод визначено дві вимоги щодо безсторонності суду: по-перше, бути об`єктивно вільним від упередженості чи зацікавленості у результаті розгляду справи, по-друге, бути об`єктивно безстороннім, тобто суд повинен гарантувати виключення будь-якого обґрунтованого сумніву в його безсторонності.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, при оцінці безсторонності суду слід розмежовувати суб`єктивний та об`єктивний аспект. Так, у справі Гаусшильдт проти Данії , Мироненко і Мартиненко проти України зазначається, що наявність безсторонності, для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції, має визначатися за допомогою суб`єктивного та об`єктивного критеріїв. Щодо суб`єктивної складової даного поняття, то у справі Гаусшильдт проти Данії вказано, потрібні докази фактичної наявності упередженості судді для відсторонення його від справи. Причому, суддя вважається безстороннім, якщо не з`являються докази протилежного. Таким чином, існує презумпція неупередженості судді, а якщо з`являються сумніви щодо цього, то для його відводу в ході об`єктивної перевірки має бути встановлена наявність певної особистої заінтересованості судді, певних його прихильностей, уподобань стосовно однієї зі сторін у справі. У кожній окремій справі слід визначити, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про те, що суд не є безстороннім (рішення у справі Мироненко і Мартиненко проти України ).

Відповідно до положень ст. 10 ЦПК України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України , законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

На думку суду, підстави вважати головуючого суддю необ`єктивним та упередженим при розгляді даної справи відсутні. Обґрунтованих доказів того, що головуючий суддя був небезсторонній та необ`єктивний не надано та грунтуються на припущеннях заявника.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд можеза заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках надходження заяви про відвід - до вирішення питання про відвід (п. 11 ч. 1 ст. 253 ЦПК України ).

Враховуючи вищенаведене, провадження у справі слід зупинити до вирішення питання про відвід, а справу передати до канцелярії Октябрського районного суду м. Полтави для визначення судді у порядку, встановленому ч. 1 ст. 33 ЦПК України, для вирішення питання про відвід судді.

Керуючись ст . ст. 36 , 39 , 40 , 252 , 253 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про відвід судді Октябрського районного суду м. Полтави Материнко М.О. при розгляді позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення додаткових витрат на дитину - визнати необґрунтованою.

Провадження у справі зупинити до вирішення питання про відвід судді.

Заяву про відвід судді передати до канцелярії Октябрського районного суду м. Полтави для визначення судді, у порядку, встановленому частиною першою ст. 33 ЦПК України ,який буде вирішувати питання про відвід судді .

Ухвала у частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня її проголошення, а особами, які не були присутні в судовому засіданні - з моменту отримання копії.

Суддя М.О. Материнко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення10.12.2021
Оприлюднено14.12.2021
Номер документу101841360
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/4781/19

Рішення від 22.02.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Рішення від 22.02.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.04.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні