Ухвала
від 17.12.2021 по справі 215/6729/21
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/6729/21

1-кс/215/866/21

У Х В А Л А

Іменем України

17 грудня 2021 року слідчий суддя Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , старшого дізнавача ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого дізнавача СД ВП №5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42021042070000005 від 26.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В суд надійшло клопотання дізнавача СД ВП №5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 42021042070000005 від 26.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України про надання дозволу на проведення обшуку.

В судовому засіданні слідчий та прокурор подане клопотання підтримали, з підстав та доводів наведених в ньому.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, вислухавши пояснення слідчого та прокурора, слідчий суддя приходить до наступного.

Дані матеріали були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021042070000005 від 26.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України, за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику.

В ході розслідування встановлено, що виконком Тернівської районної у місті ради згідно з рішенням Криворізької міської ради від 31.03.2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів», від 27.07.2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у місті Кривому Розі» у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища 12.03.2021 проведено самоврядний контроль.

В ході проведення самоврядного контролю було встановлено, що по вул. Адмірала Головка, 71, в м. Кривий Ріг, ПАТ «Укртелеком» використовує земельну ділянку з кадастровим номером: 1211000000:07:061:0003. Між Криворізькою міською радою та публічним акціонерним товариством «Укртелеком» укладено договір оренди земельної ділянки з терміном дії: 18.02.2024 для розміщення та експлуатації об`єктів і споруд телекомунікацій АТС-38. При візуальному огляді земельна ділянка по АДРЕСА_1 огороджена, охороняється, на території розташований автомобільний транспорт.

Додатково було з`ясовано, що 04.01.2021 між власником нерухомого майна ПАТ «Укртелеком» та ФОП ОСОБА_5 укладено договір відносин на оренду нерухомого майна парко-місця, що знаходиться на подвір`ї АТС-38.

Факт розміщення автостоянки є порушенням істотних умов договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, в ході здійснення виїзду представниками виконкомом Тернівської районної у місті ради на вказану земельну ділянку було встановлено, що вона використовуються як парко-місця для автомобілів ФОП ОСОБА_5 . При цьому останні використовують зазначену земельну ділянку без будь-яких законних підстав, а саме за відсутності рішення про передачу земельних ділянок у власність чи надання у користування (суборенду) та за відсутності вчинення правочину щодо такої земельної ділянки.

Як результат, перевіркою було встановлено, що ФОП ОСОБА_5 самовільно займає земельну ділянку з кадастровим номером 1211000000:07:061)0003, які за цільовим призначенням за договором оренди передані для розміщення та експлуатації об`єктів і споруд телекомунікацій.

З метою встановлення факту наявності договірних відносин між ПАТ «Укртелеком» та ФОП ОСОБА_5 , щодо передачі земельної ділянки з кадастровим номером 1211000000:07:061:0003, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 в оренду для влаштування парко-місць, а також з метою запобігання неправомірним діям третіх осіб щодо незаконного використання та отримання прибутку із земель державної власності було проведено тимчасове доступ до речей та документів, на підставі ухвали слідчого судді Тернівського районного суду м. Кривого Рогу.

Під час проведення тимчасового доступу до документів, які перебувають у ПАТ «Укртелеком», було отримано копію договору про оренду нерухомого майна №12Е100-2726/20 від 04.01.2021, відповідно до якого між ПАТ «Укртелеком» та ФОП ОСОБА_5 укладено договір оренди нерухомого майна, предметом якого є строкове платне користування парко-місця, що знаходиться на подвір`ї промислової будівлі АТС 38 за адресою: АДРЕСА_1 у кількості 15 місць для розміщення транспортних засобів.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, яка є загальнодоступною, встановлено, що ФОП ОСОБА_5 має право на здійснення діяльності за КВЕДом 52.21. Допоміжне обслуговування наземного транспорту, який відповідно до класифікації видів економічної діяльності включає функціонування доріг, мостів, тунелів, паркувальних майданчиків, платних автостоянок або гаражів, стоянок для велосипедів, зберігання житлових автофургонів і причепів у зимовий період.

Під час досудового розслідування, 14.12.2021 за адресою: АДРЕСА_1 , проведено огляд місця події на підставі заяви про надання дозволу на огляду від ОСОБА_6 , який працює на усній домовленості з ФОП ОСОБА_5 на посаді охоронця. Під час проведення огляду місця події, а саме ділянки місцевості за адресою: АДРЕСА_1 , було встановлено огороджену бетонним парканом земельну ділянку, на якій біля головного входу, а саме воріт, розташоване побутове приміщення, де знаходиться охоронець. Далі, на території виявлено асфальтоване покриття та покриття землі з гравію, на яких, на момент огляду, знаходяться транспортні засоби, а саме автомобілі. Також, на бетонному паркані маються позначення від 1 до 60. Біля кожної позначки від 1 до 60, розташовується місце для зупинки та стоянки транспортного засобу. На паркані з лицевої сторони розташована вивіска «Парковка». Крім того, також встановлено що на автомобільній паркові здійснюється відео фіксація за допомогою відеокамер, які розташовані на будівлях, а саме АТС 38 та паркані.

Також було опитано охоронця ОСОБА_6 , який пояснив, що він працює на автостоянці з червня 2021 за усною домовленістю з гр. Шиховською чи ОСОБА_7 (прізвище чітко не пам`ятає). Графік його роботи доба через дві. Розрахунок за роботу отримує після кожної робочої доби. В його обов`язки входить охорона території автостоянки та здійснення слідкування за залишеними автотранспортними засобами. Територія автостоянки розрахована приблизно на шістдесят автомобільних транспортів. При в`їзді автомобілів він повинен вказати на вільне місце, після чого власник оплачує за нього в сумі легкові автомобілі 25 (двадцять п`ять) гривень в день, або 650 (шістсот п`ятдесят) гривень за місяць, вантажні автомобілі 30 (тридцять) гривень в день, або 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень в місяць. При оплаті чеки або талони не видаються. Всі автомобільні транспорти, які перебувають на території автостоянки записуються у зошит (журнал) з вказаними даними автомобіля, а саме марка та державний номер автотранспорту, мобільний номер телефону власника автомобіля. Отримані грошові кошти в подальшому передаються по зміні до інших охоронців ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , анкетних даних не відомо. Раз на місяць приїжджають керівники та забирають їх.

Таким чином, під час проведення досудового розслідування встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 функціонує платна автомобільна паркова, яка розрахована на 60 транспортних засобів, тобто 60 парко-місць, однак будь-які правоустановчі документи на вказаній території щодо функціонування автомобільної парковки з 60 парко-місцями, відсутні.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що ФОП ОСОБА_5 уклала договір на оренду нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , предметом якого є парко-місця в кількості 15 місць для розташування транспортних засобів. Однак під час огляду встановлено, що остання розташувала на вказаній території 60 парко-місць. Крім того, в договорі не зазначається, що остання буде використовувати парко-місця як паркувальні майданчики або платна автостоянка. Показання охоронця ОСОБА_6 свідчать про те, що ФОП ОСОБА_5 здійснює свою підприємницьку діяльність передбачену КВЕДом 52.21, при цьому офіційно працівників не працевлаштовує, трудові договори не укладає, заробітну плату офіційно не сплачує, що може свідчити про ухилення останньої від сплати податків та укриття здійснення підприємницької діяльності на території земельної ділянки, яка належить державі.

Відповідно до КПК України збирання доказів, в тому числі і речових, відбувається через інститут слідчих дій, зокрема, вилучення в ході огляду, проведення обшуку. Також слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання, збирання доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також місцезнаходження розшукуваних осіб.

В клопотанні просить винести ухвалу про дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на території земельної ділянки, яка розташована на подвір`ї промислової будівлі АТС-38 та яка має бетонне огородження з воротами, а також в приміщенні, що розташоване з лівої сторони від воріт, в якому постійно знаходиться охоронець, з метою виявлення та вилучення журналу, в якому фіксується інформація про облік в`їзду-виїзду автомобілів та сплату грошових коштів за паркову, а також жорсткого диску камер відеоспостерження, які фіксують рух на вказаній ділянці транспортних засобів та можуть знаходитись у вказаному приміщенні, з метою подальшого використання вищезазначеного, як докази на підтвердження розміщення автостоянки, яке є порушенням істотних умов договору оренди земельної ділянки.

Відповідно доч. 1 ст. 236 Кримінального процесуального кодексу Україниухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи, вислухавши пояснення слідчого, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст. 223, 233-236, 309, 371, 372, 375, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання дізнавача СД ВП №5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенант поліції ОСОБА_4 , погоджене з прокурором Криворізької північної окружної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42021042070000005 від 26.03.2021 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України, - задовольнити

Надати дозвіл дізнавачу СД ВП №5 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області, ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на території земельної ділянки, яка розташована на подвір`ї промислової будівлі АТС-38, а також в приміщенні охорони, що розташоване з лівої сторони від воріт з метою виявлення та вилучення журналу, в якому фіксується інформація про облік в`їзду-виїзду автомобілів та сплату грошових коштів за парковку, а також жорсткого диску камер відеоспостерження, які фіксують рух на вказаній ділянці транспортних засобів, що можуть бути використанні, як докази, на підтвердження факту самовільного заняття земельної ділянки з кадастровим номером 1211000000:07:061:0003, яка розташована по АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

З метою виконання ч. 3 ст. 235 КПК виготовляються дві копії ухвали про дозвіл на обшук, які чітко позначаються як копії.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

СудТернівський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення17.12.2021
Оприлюднено22.12.2022
Номер документу101974030
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —215/6729/21

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 08.02.2022

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Коноваленко М. І.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 30.11.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 13.10.2021

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні