Ухвала
від 16.12.2021 по справі 826/13865/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

16 грудня 2021 року м. Київ № 826/13865/16

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Чудак О.М., за участю секретаря судового засідання Лисун А.А., представника позивача Зубар О.В., у відсутність учасників справи, розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Акціонерного товариства "Укргазвидобування" про заміну боржника у виконавчому листі в адміністративній справі за позовом Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" до Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Спеціалізована антикорупційна прокуратура Генеральної прокуратури України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр", про визнання дій та бездіяльності протиправними,

установив:

Публічне акціонерне товариство "Укргазвидобування" звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Гадяцької об`єднаної Державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області, про визнання дій та бездіяльності протиправними.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 07 вересня 2016 року залучено до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, а ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 грудня 2016 року залучено до участі у справі Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру Генеральної прокуратури України в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 січня 2019 року адміністративний позов Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" задоволено повністю. Визнано дії Гадяцької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області (Котелевське відділення) по винесенню (формуванню) та надсиланню (врученню) Товариству з обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр", яке було відповідальним за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання Договору про спільну діяльність №265-12 від 19 листопада 2007 року, податкової вимоги від 16 червня 2016 року №266-17 протиправними. Визнано бездіяльність Гадяцької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області (Котелевське відділення) щодо не здійснення у період з 04 серпня 2015 року по 16 червня 2016 року заходів з погашення податкового боргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр", яке було відповідальним за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання Договору про спільну діяльність №265-12 від 19 листопада 2007 року протиправною. Стягнуто з Гадяцької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області (Котелевське відділення) за рахунок бюджетних асигнувань на користь Публічного акціонерного товариства "Укргазвидобування" судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2756 (дві тисячі сімсот п`ятдесят шість) гривень.

20 червня 2019 року у справі видано виконавчий лист.

24 липня 2019 року представником Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до суду подано заяву про заміну боржника правонаступником.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 жовтня 2019 року заяву представника Акціонерного товариства "Укргазвидобування" задоволено. Замінено божника, Гадяцьку об`єднану Державну податкову інспекцію Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області, у виконавчому листі, виданому Окружним адміністративним судом міста Києва 20.06.2019 у справі №826/13865/16, його правонаступником - Головним управлінням Державної фіскальної служби у Полтавській області (36014, м. Полтава, вул. Європейська, 4, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 39461639).

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20 грудня 2019 року заяву представника Акціонерного товариства "Укргазвидобування" задоволено. Виправлено помилку, допущену у виконавчому листі, виданому Окружним адміністративним судом міста Києва 20.06.2019, у справі №826/13865/16, зазначивши замість "3019775" вірний ідентифікаційний код стягувача в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - "30019775".

В подальшому, представником Акціонерного товариства "Укргазвидобування" до Окружного адміністративного суду міста Києва знову подано заяву про заміну боржника у виконавчому листі.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 листопада 2021 року для розгляду заяви представника позивача призначено судове засідання.

Представник позивача в засіданні заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представники боржника, зацікавленої особи та третіх осіб в судове засідання не прибули, про дату, час та місце його проведення повідомленні належним чином, що відповідно до частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) не перешкоджає судовому розгляду заяви.

Отже, судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 №1200 Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України визначено, що Державна податкова служба України є правонаступником прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби України у відповідних сферах діяльності.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України Про утворення територіальних органів Державної податкової служби від 19.06.2019 №537 утворено юридичну особу публічного права, Головне управління Державної податкової служби у Полтавській області, реорганізувавши Головне управління Державної фіскальної служби у Полтавській області шляхом його приєднання до Державної податкової служби.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №682-р від 21.08.2019 Питання Державної податкової служби визначено можливість забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 №227 Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства і питань сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Відбулася державна реєстрація юридичних осіб - Державної податкової служби України та Головного управління Державної податкової служби у Полтавській області.

Таким чином, Державна податкова служба України є правонаступником Державної фіскальної служби України, а Головне управління Державної податкової служби у Полтавській області є правонаступником Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області.

Однак, на виконання Указу Президента України від 08.11.2019 року №837 "Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави" Кабінетом Міністрів України 30.09.2020 року прийнято постанову №893 "Про деякі питання територіальних органів ДПС", відповідно до якої територіальні органи ДПС перестануть існувати як юридичні особи публічного права.

З метою реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 року №893 "Про деякі питання територіальних органів ДПС", з урахуванням вимог Закону України від 30.09.2020 року №3166-VІ "Про центральні органи виконавчої влади" (зі змінами), Положенням про Державну податкову служб) України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.3019 року №227 (зі змінами), наказу ДПС України від 30.09.2020 року №529 "Про утворення територіальних органів ДПС", ДПС України наказом від 12.11.2020 року №643 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Полтавській області.

Територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Відповідно до наказу Державної податкової служби України від 30.09.2020 року № 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи за переліком згідно з додатком.

Серед переліку територіальних органів Державної податкової служби, що утворюються, визначено Головне управління ДПС у Полтавській області.

Відповідно до Положення про Головне управління ДПС у місті Києві, затвердженого наказом ДПС України від 12.11.2020 року №643, Головне управління ДПС у Полтавській області (код ЄДРПОУ ВП: 44057192) є територіальним органом, утвореним на правах відокремленою підрозділу ДПС України, та є правонаступником прав та обов`язків ГУ ДПС у Полтавській області (код ЄДРПОУ 43142831).

Відповідно до наказу ДПС України від 24.12.2020 року №755 "Про початок здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій" з 01 січня 2021 року територіальні органи ДПС, утворені як її відокремлені підрозділи, розпочинають здійснення повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються як юридичні особи.

Таким чином, з 01.01.2021 року ДПС України функціонує як єдина юридична особа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

Згідно з даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України проведено державну реєстрацію відокремленою підрозділу Державної податкової служби України Головного управління ДПС у Полтавській області (код ЄДРПОУ ВП: 44057192).

Отже, на теперішній час функції та повноваження Головного управління ДФС у Полтавській області перейшли до його правонаступника - відокремленою підрозділу Державної податкової служби України Головного управління ДПС у Полтавській області (код ЄДПОУ ВП:44057192).

Відповідно до частин першої, четвертої статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про можливість заміни боржника у виконавчому листі від 20.06.2019 №826/13865/16, а саме Головне управління ДФС у Полтавській області (код ЄДРПОУ 39461639) на правонаступника - Головне управління ДПС у Полтавській області (код ЄДРПОУ ВП:44057192).

На підставі викладеного, керуючись статтями 248, 256, 379 КАС України, суд

ухвалив:

Заяву представника позивача прийняти.

Замінити боржника у виконавчому листі від 20.06.2019 №826/13865/16, а саме Головне управління ДФС у Полтавській області (код ЄДРПОУ 39461639) на правонаступника - Головне управління ДПС у Полтавській області (код ЄДРПОУ ВП:44057192).

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 292-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складено й проголошено в судовому засіданні 16.12.2021.

Суддя Чудак О.М.

Дата ухвалення рішення16.12.2021
Оприлюднено20.12.2021
Номер документу101984510
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій та бездіяльності протиправними

Судовий реєстр по справі —826/13865/16

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 04.11.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 18.12.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 16.10.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Чудак О.М.

Ухвала від 13.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 05.08.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 21.06.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Постанова від 14.05.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні