Ухвала
від 20.12.2021 по справі 921/790/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ


46025, м.Тернопіль, вул.Кн.Острозького, 14а, тел.:0352520573, e-mail: inbox@te.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про передачу справи за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до іншого суду

20 грудня 2021 року м.Тернопіль справа №921/790/21 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрусик Н.О.

розглянув матеріали господарської справи

за позовом: Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату, с.Петриків Тернопільського району Тернопільської області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ПРАЙМ ЛАЙТ , м.Львів

про стягнення 84823,38грн,

за участю представників:

позивача: Нужда Ф.Т., адвокат, ордер серії ТР №1413 від 23.11.2021;

Новосад М.І., керівник, Витяг з ЄДРЮОФОПГФ від 06.12.2021;

відповідача: не з`явився.

Обставини справи.

Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат, с.Петриків Тернопільського району Тернопільської області звернувся 03.12.2021 (згідно з відтиском штампу вхідної кореспонденції суду за вх.№880) до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАЙМ ЛАЙТ» , м.Львів, про стягнення 67858,70грн заборгованості за договором про закупівлю товарів №23 від 06.05.2021 - 12214,57грн пені, 4750,11грн - нарахованого штрафу за прострочення поставки товару - нафтопродуктів.

Відповідно до Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.12.2021 позов розподілено на розгляд судді Андрусик Н.О.

Ухвалою суду від 08.12.2021, з урахуванням клопотання позивача, викладеного у п.3 прохальної частини позову, провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 20.12.2021.

Водночас, оскільки умовами договору про закупівлю товарів №23 від 06.05.2021 не визначено місце виконання грошового зобов`язання, в тому числі щодо повернення суми коштів, що становить вартість недопоставленого товару, позивачу встановлено процесуальний строк для подання пояснень щодо правових підстав звернення до Господарського суду Тернопільської області з даним позовом, з огляду на приписи ст.27 ГПК України, предмет позову та умови договору.

У поданому 13.12.2021 клопотанні без номера та дати (вх.№10138) позивач, посилаючись на приписи ч.2 ст.29 Господарського процесуального кодексу України, зазначив, що згідно з довідкою №245/02 від 30.03.2021 ТОВ ПРАЙМ ЛАЙТ визначено перелік АЗС, на яких позивач може отримувати нафтопродукти на підставі отриманих талонів/карток відповідно до договору №23 від 6 травня 2021 року. У вказаному переліку визначено автозаправні станції, що належать ТОВ АЛЬЯНС-ХОЛДИНГ (бренд АЗС SHELL) та розташовані у м.Тернополі по вул.С.Будного, 36-а та вул.Микулинецька, 46-Б. За усною домовленістю пальне повинно було зберігатись на АЗС WOG за адресою: м.Тернопіль вул. С.Будного, 4а. На цій АЗС позивач здійснював заправку автомобілів, тобто саме у цьому місці відбувалось виконання вказаного вище договору. Таким чином, за твердженням позивача, відпуск товару (нафтопродуктів) за умовами договору від 06.05.2021 №23 здійснювався на території Тернопільської області, тому позивач вважає, що цей спір не відноситься до спорів, що підлягають розгляду за правилами виключної підсудності, а може бути розглянутий за місцем виконання договору Господарським судом Тернопільської області.

В судовому засіданні представники позивача підтримали доводи, наведені у клопотанні. Щодо суті позову зазначили, що через бездіяльність відповідача інтернат не має можливості здійснювати заправку транспортних засобів, у зв`язку з чим останнім використовуються альтернативні способи отримання нафтопродуктів.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився та будь-яких заяв по суті спору чи з процесуальних питань не подав. Про підготовче засідання повідомлений належним чином, про що свідчить результат пересилання поштового відправлення №4602510110239, яким на його адресу направлялася ухвала суду від 08.12.2021 про відкриття провадження у справі.

Мотиви, з яких виходить суд при постановленні ухвали.

У параграфі 3 Глави 2 Розділу І Господарського процесуального кодексу України закріплено правила визначення територіальної юрисдикції (підсудності) господарських справ.

Згідно з ст.27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У статті 29 ГПК України визначено випадки, коли позивач має право вибору підсудності справ. Зокрема, частиною 5 цієї статті передбачено, що позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

При цьому слід враховувати, що правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі, якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності, тобто за приписами статті 27 ГПК України.

Статтею 532 ЦК України визначено, що місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Місце виконання основного зобов`язання за договором є місцем виконання самого договору.

06.05.2021 між Петриківським обласним комунальним дитячим будинком-інтернатом (Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю ПРАЙМ ЛАЙТ (Постачальник) укладено договір про закупівлю товару №23, в п.1.1 якого сторони погодили, що Постачальник зобов`язується передати у власність Покупця товар, передбачений договором, а Покупець зобов`язується у встановленому договором порядку прийняти і оплатити повністю його вартість.

Як свідчать наявні матеріали справи, у п.5.2 договору, на підставі якого виник даний спір між сторонами, визначено місце поставки (передачі) товару: с.Петриків, вул.Зелена, 11, Тернопільський район, Тернопільська область.

Позивач зазначає, що відповідачем не виконані обов`язки, покладені на нього договором, товар не переданий Покупцю на суму 67858,70грн, вимога про поставку в строк, не пізніше вересня 2021 року Постачальником не виконана. Вимога про поставку бензину А-92 в кількості 570л та А-95 в кількості 200л Постачальником також не виконана, що і стало причиною спору.

Разом з тим, суд констатує, що предметом заявленого позову позивачем визначено матеріально-правову вимогу про стягнення з відповідача грошових коштів перерахованих за товар, який не було поставлено, а також штрафних санкцій.

Підставою позову визначено порушення відповідачем умов договору закупівлі товарів в частині відпуску нафтопродуктів на підставі виданих талонів на пальне.

Тобто цей спір був би пов`язаний з місцем виконання договору (поставкою товару) у разі пред`явлення вимоги про поставку нафтопродуктів у певній кількості, втім, як зазначено вище, предметом спору є вимога про стягнення коштів, а не спір про фактичне виконання зобов`язань за договором. Тобто, зобов`язання, про порушення яких стверджує позивач, не є такими які належить через їх особливість виконувати тільки в певному місці.

З урахуванням наведеного, та з огляду на те, що умовами договору про закупівлю №23 від 06.05.2021 не передбачено особливостей щодо сплати заборгованості в чітко визначеному місці, а також не врегульовано питання щодо місця повернення коштів; місце виконання відповідачем зобов`язання щодо оплати вартості за неотриманий позивачем товар за своїм характером не пов`язане з місцем поставки товару, оскільки сплата здійснюється безготівковим банківським розрахунком, тому у цьому випадку підлягає застосуванню норма ч.1 ст.27 ГПК України щодо територіальної підсудності спору господарському суду за місцем знаходження відповідача.

У відповідності із п.10 ч.2 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, доступ до якого є загальнодоступним, місцезнаходження юридичної особи ТОВ ПРАЙМ ЛАЙТ є вул.Єфремова, 84/1 Б, м.Львів.

Згідно з п.1 ч.1 ст.31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до частини 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України, передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Як передбачено у частині 9 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Оскільки відповідачем у справі є юридична особа, місцезнаходження якої зареєстровано у м.Львів, тому матеріали справи підлягають передачі на розгляд до Господарського суду Львівської області за встановленою територіальною підсудністю.

Керуючись ст.ст.4, 27, 29, 31, 232-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Матеріали справи №921/790/21 за позовною заявою без номера від 25.11.2021 (вх.№880 від 03.12.2021) Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату, с.Петриків Тернопільського району Тернопільської області до Товариства з обмеженою відповідальністю ПРАЙМ ЛАЙТ , м.Львів, про стягнення 84823,38грн, передати за підсудністю до Господарського суду Львівської області (вул.Личаківська, 128, м.Львів, 79014).

Ухвала набирає законної сили відповідно до приписів ст.235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена протягом 10 днів від дати її підписання до Західного апеляційного господарського суду (п.8 ч.1 ст.255, ч.1 ст.256, ст.257, пп.17.5 п.17 Перехідних положень ГПК України).

Суддя Н.О. Андрусик

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено23.12.2021
Номер документу102058122
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/790/21

Рішення від 04.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 03.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 20.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 02.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні