Ухвала
від 17.01.2022 по справі 921/790/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

17.01.2022 Справа № 921/790/21

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Трускавецького В. П., розглянувши матеріали справи

за позовом: Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату, с. Петриків Тернопільського р-ну Львівської обл., до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Лайт , м. Львів, про: стягнення 84'823,38 грн заборгованості. Представники сторін не викликались (не повідомлялись). Встановив:

Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Лайт про стягнення 84'823,38 грн заборгованості.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 08.12.2021 відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 20.12.2021.

За наслідками підготовчого засідання 20.12.2021 судом постановлено передати матеріали справи № 921/790/21 за підсудністю до Господарського суду Львівської області.

10 січня 2022 року на адресу Господарського суду Львівської області надійшли передані матеріали справи.

Згідно з Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.01.2022, вказану справу передано для розгляду судді Трускавецькому В. П.

Згідно з ч. 7 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Частиною 14 ст. 32 ГПК України визначено, що у разі зміни складу суду на стадії підготовчого провадження розгляд справи починається спочатку, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Відтак, враховуючи вищенаведене, суд вважає необхідним прийняти матеріали справи № 921/790/21 до розгляду та розпочати розгляд даної справи спочатку.

Однак, дослідивши зміст позовних вимог та надані заявником документи, судом встановлено, що позивачем не дотримано вимог до позовної заяви та додатків до неї, встановлених статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

1) Статтею 164 Господарського процесуального кодексу України передбачено документи, що додаються до позовної заяви. Так, підпунктом 1 частини 1 вказаної статті передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно з частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як вбачається із опису вкладення у цінний лист, яким надсилались позовні матеріали на адресу відповідача, останньому скеровано: копію позовної заяви, акт звірки взаєморозрахунків, розрахунок залишку непоставленого пального, відомості обліку видачі нафтопродуктів і єдиних талонів за травень, червень, липень 2021 року, Акти про відмову у заправці автомобілів будинку-інтернату № 1 і № 2, адвокатський запит керівнику ТОВ ВЕСТ ПЕТРОЛ МАРКЕТ , розрахунок позовних вимог, розрахунок судових витрат.

Однак, до матеріалів позовної заяви, що надійшла суду долучено більший перелік доказів, зокрема, Договір про закупівлю товарів № 23 від 6 травня 2021 року та додані до нього Специфікація і Ліцензія на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі, Рішення № 10 загальних зборів учасників ТОВ ПРАЙМ ЛАЙТ , Акт приймання-передачі талонів на пальне від 7 травня 2021 року, гарантійний лист про дійсність, термін дії та обслуговування талонів, Видаткова накладна № 175 від 7 травня 2021 року, чеки АЗС, Листи будинку-інтернату від 13, 17, 27 липня 2021 року, адресовані ТОВ ПРАЙМ ЛАЙТ з вимогою виконання зобов`язань за Договором, дві відповіді відповідача про наявність технічних несправностей у системі, претензія, розрахунок залишку непоставленого пального, Акт звірки взаєморозрахунків, документ про надіслання акту звірки взаєморозрахунків, витяг з Єдиного реєстру юридичних осіб щодо ТОВ ПРАЙМ ЛАЙТ , витяг з Єдиного реєстру юридичних осіб щодо Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату, документи про представництво (ордер, договір, копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю), документ про сплату судового збору.

У 7 абзаці 5 сторінки позовної заяви, позивач зазначає про ненадіслання відповідачу певних матеріалів і вказує, що всі інші додані до позовної заяви документи у відповідача є в наявності . Однак, враховуючи положення статті 129 Конституції України, якою визначено одну із засад судочинства - рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, а також норму ч. 1 ст. 172 ГПК України, що за своїм характером є імперативною, суд роз`яснює позивачу необхідність виконання вказаних вище норм закону та надання суду доказів надіслання відповідачу копії позовної заяви та усіх доданих до неї документів.

2) Також, частиною 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України закріплено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Як з`ясовано з поданих матеріалів, позивач в абз. 2 с. 2 позову зазначає: Заправка автотранспорту позивача пальним та талонами, за взаємною домовленістю, мала відбуватись на АЗС WOG у м. Тернополі по вулиці С. Будного, 4а , однак не подає суду доказів на підтвердження вказаних обставин.

Крім того, заявник вказує, що У вересні 2021 року відповідачу направлено претензію з вимогою повернення коштів. На претензію відповідь від відповідача не надійшла … (абз, 12-13 с. 2 позовної заяви), копію такої претензії долучено до позовної заяви, однак відсутні докази її надіслання відповідачу. Тому необхідним є подання до суду доказів надіслання на адресу ТзОВ Прайм Лайт претензії з вимогою повернення коштів.

Також, суд роз`яснює позивачу, що відповідно до частин 2, 4, 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Відповідно до п. 5.26. Національного стандарту ДСТУ 4163:2020 Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів , затвердженого наказом ДП Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості від 01.07.2020 № 144, відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів Згідно з оригіналом (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки Для копій .

Приклад засвідчення копії документа зазначено у п. 5.26. Національного стандарту України (ДСТУ 4163-2020).

Долучені до позову письмові докази, не відповідають вимогам Національного стандарту України (ДСТУ 4163-2020) зважаючи на наступне:

- на усіх без виключення копіях документів, долучених до позовної заяви відсутні дати їх засвідчення;

- на копії Ліцензії на право оптової торгівлі пальним, за відсутності місць оптової торгівлі № 990614202000259 від 12.05.2020, що містяться на обох аркушах сторінки, засвідчений лише перший аркуш;

- копія довідки ТзОВ Прайм Лайт вих № 245/03 від 30.03.2021 та претензія з вимогою повернення коштів не засвідчені.

Неправильно засвідчені або незасвідчені копії документів є недопустимими доказами фактичних обставин справи та є підставою для скасування судового рішення у справі (постанова Верховного суду від 11.07.2018 у справі № 904/8549/17).

Частиною 11 статті 176 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Відтак, беручи до уваги, що після відкриття провадження у справі судом з`ясовано обставини, що свідчать про невиконання позивачем вищезазначених норм процесуального закону, суд вважає необхідним залишити позовну заяву Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату без руху на підставі ч. 11 ст. 176 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7, 11, 13, 162, 164, 174, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Матеріали справи № 921/790/21 прийняти до розгляду.

2. Позовну заяву Петриківського обласного комунального дитячого будинку-інтернату до Товариства з обмеженою відповідальністю Прайм Лайт про стягнення 84'823,38 грн заборгованості - залишити без руху.

3. Надати позивачу строк у 5 календарних днів з дня вручення цієї ухвали, для виправлення зазначених у цій ухвалі недоліків.

Роз`яснити, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду (ч. 12, 13 ст. 176 ГПК України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Трускавецький В.П.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення17.01.2022
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102731543
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/790/21

Рішення від 04.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 03.04.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 20.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 28.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 02.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 20.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 08.12.2021

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні