Ухвала
від 21.12.2021 по справі 759/28717/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/7922/21

ун. № 759/28717/21

У Х В А Л А

21 грудня 2021 року м. Київ

Суддя Святошинського районного суду м. Києва Твердохліб Ю.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території Криму, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до Святошинського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території Криму.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.12.2021 р. визначено головуючого суддю Святошинського районного суду м. Києва Твердохліб Ю.О.

Справапередана судді 20.12.2021 року.

Згідно з ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Згідно ч. 2 п. 5 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи, зокрема, про встановлення факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення.

Згідно ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що місцем реєстрації відповідача є: АДРЕСА_1 .

Згідно інформації щодо реєстрації місця проживання особи позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в ІТС "Реєстр територіальної громади м. Києва" не знайдено.

Позивач звертається до суду за місцем свого фактичного проживання АДРЕСА_2 , проте доказів у підтвердження його реєстрації за вказаною адресою матеріали позовоної заяви не містять. Зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання позивача є АДРЕСА_3 , що підтверджується даними, що зазначені в копії паспорту.

Згідно витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, наданого позивачем, йому належить квартира за адресою: АДРЕСА_4 .

Таким чином підстав для розгляду справи Святошинським районним судом м. Києва з матеріалів справи не вбачається.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Згідно ст. 3 цього Закону тимчасово окупованою територією визначається: 1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

У ч. 1 ст. 12 вказаного Закону визначено, що у зв`язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд: цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Оскільки останнім відомим місцем реєстрації відповідача є АР Крим, яка визнана тимчасово окупованою територією України, суд приходить до висновку, що справа не підсудна Святошинському районному суду міста Києва та має бути направлена до Київського апеляційного суду для визначення підсудності позовної заяви одному з районних судів м. Києва.

На підставі викладеного, керуючись ст. 27, 31 ЦПК України, ст.ст. 1, 3, 12 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , -

ПОСТАНОВИВ :

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території Криму - направити до Київського апеляційного суду для визначення підсудності.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ю.О. Твердохліб

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено22.12.2021
Номер документу102065298
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дати розірвання шлюбу на окупованій території дійсною на території України та визнання шлюбного договору дійсним на території України, який було укладено на окупованій території Криму

Судовий реєстр по справі —759/28717/21

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Крижанівська Ганна Володимирівна

Ухвала від 21.12.2021

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Твердохліб Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні