Постанова
від 29.06.2010 по справі 28/35-10-979
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" червня 2010 р. Справа № 28/35-10-979

Одеський апеляційний г осподарський суд у складі ко легії суддів:

головуючого судді Гладишевої Т.Я.,

суддів Савицького Я.Ф., Л авренюк О.Т.

при секретарі судового зас ідання Кубік О.В.

представники сторін в суд ове засідання від 29.06.2010 року не з' явилися

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Суб' єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_1

на ухвалу господарсько го суду Одеської області від 26.05.2010 року

по справі № 28/35-10-979

за позовом: Суб' єкта пі дприємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_1

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору, на сторо ні позивача: ОСОБА_2

до відповідача: Білгород -Дністровської районної держ авної адміністрації Одесько ї області

про припинення договор у оренди

ВСТАНОВИВ:

У березні 2010 року С уб' єкт підприємницької дія льності - фізична особа ОСО БА_1 (надалі позивач, СПД - фі зична особа ОСОБА_1.) зверн увся з позовом до Білгород-Дн істровської районної держав ної адміністрації Одеської о бласті (надалі відповідач) пр о припинення з 23.11.2009 року догово ру оренди земельної ділянки площею 1,892 га, укладеного 08.08.2007 ро ку між Суб' єктом підприємни цької діяльності - фізичною о собою ОСОБА_1 та Білгород- Дністровською районною держ авною адміністрацією Одеськ ої області у зв' язку з відчу женням будівель та споруд ба зи відпочинку „Луч”.

В правове обґрунтува ння своїх вимог позивач посл ався на ст. 346 Цивільного кодек су України, ст. 141 Земельного ко дексу України, Закон України „Про оренду землі”.

Ухвалою господарського с уду Одеської області від 09.03.2010 р оку порушено провадження у с праві та прийнято позовну за яву до розгляду.

Ухвалою господарськ ого суду Одеської області ві д 28.04.2010 року по справі № 28/35-10-979 залу чено до участі у справі в якос ті третьої особи, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору, на стороні позивач а ОСОБА_2.

Ухвалою від 28.04.2010 року р озгляд справи відкладено на 26.05.2010 року з зобов' язанням поз ивача надати оригінали надан их матеріалів; докази, що підт верджують викладені в заяві обставини; докази вручення к опії позовної заяви з додатк ами третій особі, витяг з реєс тру нерухомості щодо перереє страції об' єкту нерухомост і; надіслати третій особі ухв али суду, копії яких направле но на адресу позивача.

Ухвалою господарського с уду Одеської області від 26.05.2010 р оку по справі № 28/35-10-979 (суддя Гуля к Г.І.) позов Суб' єкта підприє мницької діяльності - фізичн ої особи ОСОБА_1 до Білгор од-Дністровської районної де ржавної адміністрації Одесь кої області залишено без роз гляду відповідно до п. 5 ст. 81 Го сподарського процесуальног о кодексу України.

Залишаючи без розгл яду позов СПД - фізичної осо би ОСОБА_1, суд вказав, що п озивач без поважних причин н е виконав вимоги ухвали суду та не надав витребуваних гос подарським судом матеріалів , без яких подальший розгляд с прави неможливий.

Не погодившись з ухва лою від 26.05.2010 року, СПД - фізичн а особа ОСОБА_1 звернувся з апеляційною скаргою до Оде ського апеляційного господа рського суду, в якій просить с касувати оскаржувану ухвалу , справу передати на розгляд г осподарського суду Одеської області, посилаючись на пору шення судом першої інстанції норм процесуального права.

В апеляційній скарзі скар жник наводить наступні довод и: - ухвалу суду від 28.04.2010 року про відкладення розгляду справи , якою було зобов' язано пози вача, зокрема, надати докази в ручення копії позовної заяви третій особі та витяг з реєст ру нерухомості щодо перереєс трації об' єкту нерухомості , заздалегідь неможливо вико нати, оскільки позивач не має відомостей про адресу треть ої особи, крім цього, у відпові дності до ст. 28 Закону України „Про державну реєстрацію ре чових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” витяг з реєст ру нерухомості щодо перереєс трації об' єкту нерухомості надається лише вичерпному п ереліку осіб, до яких позивач не відноситься; у відповідно сті до ст. 38 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, за недостатністю доказів, щ о надали сторони у справі, суд має право витребувати необх ідні докази у відповідних де ржавних органів.

Перевіривши матеріа ли справи, доводи апеляційно ї скарги, правильність засто сування судом першої інстанц ії норм процесуального права , судова колегія вважає, що апе ляційна скарга підлягає задо воленню з наступних підстав.

Як свідчать матеріали спр ави, ухвалами від 28.04.2010 року суд ом першої інстанції залучено до участі у справі третю особ у на стороні позивача, яка не з аявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_2 та з обов' язано позивача надати : оригінали наданих матеріал ів; докази, що підтверджують в икладені в заяві обставини; д окази вручення копії позовно ї заяви з додатками третій ос обі; витяг з реєстру нерухомо сті щодо перереєстрації об' єкту нерухомості, направити третій особі ухвали суду, коп ії яких направлено на адресу позивача; явка сторін визнан а обов' язковою (а.с. 45, 46).

Наступний розгляд справи п ризначено на 26.05.2010 року.

Як вже вказувалось раніше, у хвалою від 26.05.2010 року господарс ький суд Одеської області за лишив без розгляду позов СПД - фізичної особи ОСОБА_1 з підстави невиконання пози вачем ухвали від 28.04.2010 року та н енадання витребуваних доказ ів.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 81 Господарсь кого процесуального кодексу України господарський суд з алишає позов без розгляду, як що позивач без поважних прич ин не подав витребувані госп одарським судом матеріали, н еобхідні для вирішення спору , або представник позивача не з'явився на виклик у засіданн я господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вир ішенню спору;

При вирішенні питання щодо залишення позову без розгля ду суду слід мати на увазі, що застосування пункту 5 цієї ст атті можливо лише за наявнос ті таких умов: - додаткові доку менти вважаються витребуван ими, тільки якщо про це зазнач ено у відповідному процесуал ьному документі; - витребуван і документи дійсно необхідні для вирішення спору; - позивач не подав витребувані докуме нти чи не направив свого пред ставника в засідання господа рського суду без поважних пр ичин.

Отже, перш ніж залишити позо в без розгляду з підстави нен адання позивачем витребуван их доказів господарський суд зобов' язаний з' ясувати пр ичини невиконання його вимог позивачем щодо надання витр ебуваних доказів і об' єктив но оцінити їх поважність.

З матеріалів справи вбачає ться, що третю особу, яка не за являє самостійних вимог на п редмет спору, залучено до уча сті у справі № 28/35-10-979 з ініціатив и суду, а відтак, місцевий госп одарський суд при прийнятті ухвали від 28.04.2010 року був зобов' язаний в резолютивній частин і ухвали вказати місце прожи вання фізичної особи ОСОБА _2

Натомість, ухвала суду від 2 8.04.2010 року про залучення до учас ті у справі в якості третьої о соби ОСОБА_2 не містить та ких відомостей, тому покладе ння на позивача обов' язку щ одо надання суду доказів вру чення третій особі копії поз овної заяви з додатками, що фа ктично є встановленням позив ачем місця проживання ОСОБ А_2, не можна вважати правомі рною процесуальною дією суду .

З позовної заяви СПД - фізи чної особи ОСОБА_1 вбачаєт ься, що база відпочинку „Луч” , для обслуговування якої поз ивачу було надано в оренду зе мельну ділянку відповідно до договору від 08.08.2007 року і про пр ипинення якого заявлено позо вну вимогу, була відчужена за договором купівлі-продажу в ід 22.08.2009 року фізичній особі О СОБА_2

Згідно частин 1-4 ст. 28 Закону У країни „Про державну реєстра цію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” інф ормація з Державного реєстру прав про державну реєстраці ю прав та їх обтяжень надаєть ся у формі витягу, інформацій ної довідки та виписки. Витяг з Державного реєстру прав на підставі заяви мають право о тримувати: власник (власники ) нерухомого майна або їх упов новажені особи; спадкоємці (п равонаступники - для юридичн их осіб) або їх уповноважені о соби; особа (особи), в інтереса х якої (яких) встановлено обтя ження, або їх уповноважені ос оби. Інформаційну довідку з Д ержавного реєстру прав на пі дставі письмового запиту маю ть право отримувати суд, орга ни місцевого самоврядування , органи внутрішніх справ, орг ани прокуратури, органи держ авної податкової служби, орг ани Служби безпеки України т а інші органи державної влад и (посадові особи), якщо запит зроблено у зв'язку із здійсне нням ними повноважень, визна чених законом. Орган державн ої реєстрації прав відмовляє в наданні витягу та інформац ійної довідки, якщо заявник в ідповідно до закону не має пр ава на отримання такої інфор мації.

Враховуючи положення вказ аної норми Закону, місцевий г осподарський суд не мав зако нних підстав зобов' язувати СПД - фізичну особу ОСОБА_ 1 надати суду витяг з Держав ного реєстру прав щодо перер еєстрації об' єкту нерухомо сті.

Згідно ч. 1 ст. 38 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни якщо подані сторонами докази є недостатніми, госпо дарський суд зобов'язаний ви требувати від підприємств та організацій незалежно від ї х участі у справі документи і матеріали, необхідні для вир ішення спору. Господарський суд має право знайомитися з д оказами безпосередньо в місц і їх знаходження.

Колегія суддів зауважує, що якщо господарський суд Одес ької області дійшов висновку щодо недостатності наданих доказів, то він не позбавлени й можливості витребувати док ази від підприємств та орган ізацій, зокрема, витребувати інформацію з Державного реє стру прав про державну реєст рацію прав та їх обтяжень.

Щодо витребування місцеви м господарським судом у пози вача оригіналів наданих мате ріалів, то колегія суддів від значає, що додані до позовної заяви документи та інші дока зи засвідчені печаткою позив ача та його підписом, що цілко м відповідає вимогам ч. 2 ст. 36 Г осподарського процесуально го кодексу України.

На підставі вищевикладено го, у місцевого господарсько го суду були відсутні законн і підстави для залишення без розгляду позову СПД - фізич ної особи ОСОБА_1, що зумов лює скасування ухвали від 26.05.20 10 року та передачу справи на р озгляд місцевого господарсь кого суду.

Керуючись ст.ст. 99, 101-106 Гос подарського процесуального кодексу України, судова коле гія, -

П ОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Суб ' єкта підприємницької діял ьності - фізичної особи ОСО БА_1 задовольнити.

Ухвалу господарського суд у Одеської області від 26.05.2010 рок у по справі № 28/35-10-979 скасувати.

Справу № 28/35-10-979 передат и на розгляд господарського суду Одеської області.

Постанова набирає законн ої сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в каса ційному порядку.

Головуючий суддя: Т.Я. Гладишева

Суддя: Я.Ф. Савицький

Суддя: О.Т. Лавренюк

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10209056
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/35-10-979

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

Постанова від 29.06.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Гладишева Т.Я.

Ухвала від 24.03.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні