Рішення
від 21.12.2021 по справі 160/9102/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

21 грудня 2021 року Справа №160/9102/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Врони О.В., розглянувши в порядку письмового провадження у місті Дніпро заяву ТОВ "Тантал Днепр" про винесення додаткового рішення у справі №160/9102/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ :

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 13.08.2021 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" (ідентифікаційний код 41467315, місцезнаходження: Україна, 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, будинок 24а, квартира 75) до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул.Сімферопольська, б.17-а, код ЄДРПОУ 44118658) про визнання протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії - задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС у Дніпропетровській області № 12595 від 20 квітня 2021 року про відповідність платника податку на додану вартість - Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" (ідентифікаційний код юридичної особи: 41467315, місцезнаходження: Україна. 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, будинок 24а, квартира 75) критеріям ризиковості платника податку, на підставі пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку.

Зобов`язано Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ ВП: 44118658, місцезнаходження: Україна, 49005, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул. Сімферопольська, будинок 17-А) виключити Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" (ідентифікаційний код 41467315, місцезнаходження: Україна, 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, будинок 24а, квартира 75) з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості платника податку.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул.Сімферопольська, б.17-а, код ЄДРПОУ 44118658) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" (ідентифікаційний код 41467315, місцезнаходження: Україна. 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, будинок 24а, квартира 75) понесені позивачем судові витрати в сумі 2270,00 грн.

14.12.2021 від позивача до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла заява про ухвалення додаткового рішення щодо витрат на правничу допомогу. Позивача просить поновити строк звернення із заявою про винесення додаткового рішення по справі №№160/9102/21 та стягнути на користь ТОВ "Тантал Днепр" (ЄДРПОУ 41467315) з Головного управління Державної податкової служби України у Дніпропетровській області за рахунок бюджетних асигнувань судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6000,00 грн.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.12.2021 призначено заяву про ухвалення додаткового рішення щодо витрат на правничу допомогу до розгляду без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) на 21.12.2021.

В обґрунтування поновлення строку на звернення з вказаною заявою до суду, позивач вказує на те, що дізнався про рішення у справі №160/9102/21 від 13.08.2021 лише 13.12.2021. При цьому, на день подання заяви рішення на адресу товариства так і не надійшло.

За ч. 4 ст. 143 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви.

Статтею 121 КАС України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Зважаючи на те, що в матеріалах справи відсутні докази отримання позивачем рішення суду від 13.08.2021, суд поновлює ТОВ "Тантал Днепр" (ЄДРПОУ 41467315) строк на звернення із заявою про винесення додаткового рішення по справі №160/9102/21.

Сторони належним чином повідомлені про розгляд заяви. Від відповідача пояснень щодо поданої заяви не надійшло.

Відшкодування судових витрат фізичних та юридичних осіб, на користь яких ухвалене судове рішення відноситься до основних засад (принципів) господарського судочинства відповідно до пункту 10 частини 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво в суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ч.1,ч.2 ст. 16 КАС України).

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 252 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Частиною 3 ст. 252 КАС України передбачено, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може розглянути питання ухвалення додаткового судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Розглянувши подану заяву та матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною 3 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) сторін та їхніх представників, що пов`язані із прибуттям до суду; 3) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертиз; 4) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 5) пов`язані із вчиненням інших процесуальних дій або підготовкою до розгляду справи.

Відповідно до ч. 1,ч.ч.2, 4, ч. 5 ст. 134 КАС України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 139 КАС України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

На виконання ч. 7 ст. 139 КАС України 13.07.2021 представником позивача була подана заява, про те, що докази судових витрат будуть подані протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду.

За ч.1. ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

За визначенням п.4) ч. 1 ст. 1 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За визначенням наведеним у статті 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Як вбачається з наданих позивачем доказів 03.06.2021 між адвокатом Пацковим Миколою Леонідовичем (Адвокат) і ТОВ "Тантал Днепр" (Клієнт) укладений договір про надання правової допомоги адвоката та представництво, за яким Клієнт доручив, а Адвокат прийняв на себе зобов`язання по наданню правової допомоги та по представництву інтересів ТОВ "Тантал Днепр", з метою захисту інтересів Клієнта, в усіх судах судової системи України, усіх інстанціях, в усіх без виключення судових справах, з усіма без обмеження правами, в яких ТОВ "Тантал Днепр" приймає, чи буде приймати участь у якості учасника судового процесу., сторони у судовій справі, позивача, відповідача, третьої особи у судовій справі, сторони виконавчого провадження, з усіма без обмежень правами передбаченими діючим законодавством України, в тому числі з правом підписувати та подавати від імені Товаристіва з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" - ідентифікаційний код юридичної особи:41467315, будь-які документи, необхідні для виконання цього доручення, в тому числі готувати, підписувати і подавати позовні заяви, апеляційні, касаційні скарги, клопотання, заяви про відкриття виконавчого провадження, заяви про примусове виконання рішення суду.

В п. 5 договору сторонами передбачено, що розмір гонорару адвоката та порядок його оплати узгоджується сторонами в кожному конкретному випадку надання правової допомоги та представництва у додатковій угоді до цього договору, яка є невід`ємною частиною цього договору.

Сторонами 03.06.2021 укладено до договору додаткову угоду, якою встановили:

1)Розмір гонорару адвоката за підготовку для подачі до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позовної заяви про визнання протиправним та скасування рішення Комісії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних від 20 квітня 2021 року №12595 про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, та включення Клієнта до переліку ризикових платників податків, зобов`язання Головного управління ДПС у Дніпропетровській області виключити ТОВ "Тантал Днепр" з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості платника податку становить 3000 (три тисячі),00 грн. та сплачується авансом. Адвокат починає підготовку позовної заяви після отримання авансу та документів для підготовки позову;

2) Розмір гонорару адвоката за надання правової допомоги та представництво інтересів ТОВ "Тантал Днепр" при розгляді зазначеної позовної заяви в суді першої інстанції -Дніпропетровському окружному адміністративному суді становить 3000 (три тисячі),00 грн. та сплачується не пізніше 3 календарних днів після ухвалення рішення судом першої інстанції незалежно від результату розгляду справи, зазначений гонорар може сплачуватись авансом.

Таким чином, сторонами погоджено фіксований розмір гонорару адвоката.

Оплата правничої допомоги адвоката позивачем підтверджується платіжними дорученнями №641 від 02.12.2021 і №636 від 03.06.2021.

Отже, витрати позивача в розмірі 6000,00 грн на професійну правничу допомогу дійсно мали місце та повністю доводяться належними і допустимим доказами.

За правилами частин 6, 7 ст. 134 КАС України у разі недотримання вимог частини п`ятої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

За висновками Великої Палати Верховного Суду, наведеними у додатковій постанові від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц, саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування іншою стороною витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог, що виключає ініціативу суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній зі сторін без відповідних дій з боку такої сторони. Суд у позовному провадженні є арбітром, що надає оцінку тим доказам і доводам, що наводяться сторонами у справі. Тобто суд не може діяти на користь будь-якої зі сторін, що не відповідатиме основним принципам судочинства. Таким чином, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, що підлягають розподілу, за клопотанням іншої сторони. Саме інша сторона зобов`язана довести неспівмірність заявлених опонентом витрат.

З огляду на викладене та беручи до уваги відсутність клопотання відповідача про зменшення витрат позивача на правничу допомогу та обґрунтованих заперечень відповідача щодо розміру таких витрат, суд доходить висновку, що витрати позивача на правничу допомогу не можуть бути зменшені за ініціативою суду та підлягають відшкодуванню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, заява ТОВ "Тантал Днепр" про винесення додаткового рішення у справі №160/9102/21 щодо витрат на правничу допомогу є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 132, 134, 241, 243-245, 252 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ТОВ "Тантал Днепр" про винесення додаткового рішення у справі №160/9102/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про визнання протиправним, скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії-задовольнити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м. Дніпро, вул.Сімферопольська, б.17-а, код ЄДРПОУ 44118658) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тантал Днепр" (ідентифікаційний код 41467315, місцезнаходження: Україна. 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, будинок 24а, квартира 75) судові витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6000,00 грн.

Додаткове рішення суду набирає законної сили відповідно до ст.255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржено в порядку та у строки, встановлені ст.295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.В. Врона

Дата ухвалення рішення21.12.2021
Оприлюднено28.12.2021
Номер документу102154432
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/9102/21

Ухвала від 02.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 18.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Постанова від 18.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 11.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 11.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 04.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 28.01.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 24.01.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Мельник В.В.

Ухвала від 15.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Рішення від 21.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні